Ač tiše, poměrně dlouho sleduji vaši činnost a velice si váš vážím. Vlastně se trošku divím, že se podobná politická strana objevila až nyní. Díky za váš čas, snad se jednoho dne též aktivně přidám, momentálně jsem na to příliš zaneprázdněn dosavadními závazky. Ale k věci:
Provozujeme v Brně čajovnu. Ose se nám platit nechce (sám jsem aktivní muzikant a opravdu nehodlám tuto arogantní organizaci podporovat). Po dlouhé době jsem zavítal na stránka Jamenda a dost mile mně překvapila jejich "PRO" rádia. Buď mi loni něco uteklo, nebo se za ten rok (to jsem ten projekt začínal okukovat) opravdu velmi pohnuli. Jamendo PRO (http://pro.jamendo.com) jsou internetová "rádia" tříděná dle hudebních stylů určená pro komerční užití. Poplatky přibližně podobné jako místní vyděračské svazy (nemám samozřejmě problém platit autorům za jejich práci!), ale narozdíl od nich člověk ví komu platí a zisky jsou dělěny 50/50 mezi Jamendo a autory. Vlastně by nebylo co řešit, ale když jsem hledal, kde by mohl být háček (spousta lidí motajících se nějakým způsobem okolo autorských práv mi tvrdila, že se vyžírkám nevyhnu), narazil jsem na webu Integramu na tento odstavec:
Hudba na Jamendu, jak jistě všichni víte, je licencovaný pod různými verzemi Creative Commons. Vyloučí autor zveřejněním díla pod touto licencí účinky hromadné smlouvy pro zastupování nebo je to krásný příklad toho, že by se dalo autorské svazy zažalovat za bezdůvodné obohacení, případně se na tomto případu dožadovat zrušení této části autorského zákona?Dle ustanovení § 101 odst. 9 písm. a), d) a e) autorského zákona (tzv. institut automatických účinků hromadné smlouvy i na smluvně nezastupované nositele práv) platí, že poskytne-li INTERGRAM hromadnou smlouvou licenci k provozováním uměleckých výkonů
ze zvukového záznamu vydaného k obchodním účelům nebo k provozování takových zvukových záznamů (ustanovení § 101 odst. 9 písm. a), k provozování rozhlasového nebo televizního vysílání uměleckých výkonů a zvukových nebo zvukově obrazových záznamů (ustanovení § 101 odst. 9 písm. d) a k půjčování výkonu výkonného umělce zaznamenaného na zvukový nebo zvukově obrazový záznam a k půjčování takových záznamů (ustanovení
§ 101 odst. 9 písm. e) poskytuje oprávnění k výkonu práva užít výkony a záznamy nejen
za zastupované umělce a výrobce, ale i za všechny ostatní nositele práv – umělce a výrobce, kteří se tak považují za zastupované ze zákona. Autorský zákon tedy obsahuje v případě předmětného užití výkonů a záznamů zákonnou domněnku zastupování veškerých nositelů práv. To v oblasti podle ustanovení § 101 odst. 9 písm. a) a § 101 odst. 9 písm. e) neplatí pouze pro případ smluvně nezastupovaného nositele práva, který vůči uživateli a příslušnému kolektivnímu správci (tj. v tomto případě společnosti INTERGRAM) účinky hromadné smlouvy pro konkrétní případ či pro všechny případy vyloučí. Vzhledem k tomu, že
do dnešního dne žádný nositel práva účinky smlouvy na svou osobu vůči společnosti INTERGRAM nevyloučil, společnost INTERGRAM v oblasti užití uměleckých výkonů jejich provozováním ze zvukového záznamu vydaného k obchodním účelům nebo
k provozování takových zvukových záznamů či k provozování rozhlasového nebo televizního vysílání uměleckých výkonů a zvukových záznamů anebo v oblasti půjčování výkonů
a záznamů podle § 101 odst. 9 písm. a), d) a e) autorského zákona poskytuje oprávnění k výkonu práva užít výkony a záznamy za všechny nositele práv spadající pod režim autorského zákona (§ 107).
Díky a sdílení zdar!
Váš (registrovaný) příznivec Benki