Produkce hudby v gastronomických zařízeních - alternativy

Pirátská strana podporuje liberální autorské právo a odstranění výsadního postavení OSA.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pravidla fóra
  • V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.

• Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek

Ondrej.Benkovic
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: musician
Dal poděkování: 51 poděkování
Dostal poděkování: 60 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Produkce hudby v gastronomických zařízeních - alternativy

Příspěvek od Ondrej.Benkovic »

Zdravíčko Piráti!
Ač tiše, poměrně dlouho sleduji vaši činnost a velice si váš vážím. Vlastně se trošku divím, že se podobná politická strana objevila až nyní. Díky za váš čas, snad se jednoho dne též aktivně přidám, momentálně jsem na to příliš zaneprázdněn dosavadními závazky. Ale k věci:

Provozujeme v Brně čajovnu. Ose se nám platit nechce (sám jsem aktivní muzikant a opravdu nehodlám tuto arogantní organizaci podporovat). Po dlouhé době jsem zavítal na stránka Jamenda a dost mile mně překvapila jejich "PRO" rádia. Buď mi loni něco uteklo, nebo se za ten rok (to jsem ten projekt začínal okukovat) opravdu velmi pohnuli. Jamendo PRO (http://pro.jamendo.com) jsou internetová "rádia" tříděná dle hudebních stylů určená pro komerční užití. Poplatky přibližně podobné jako místní vyděračské svazy (nemám samozřejmě problém platit autorům za jejich práci!), ale narozdíl od nich člověk ví komu platí a zisky jsou dělěny 50/50 mezi Jamendo a autory. Vlastně by nebylo co řešit, ale když jsem hledal, kde by mohl být háček (spousta lidí motajících se nějakým způsobem okolo autorských práv mi tvrdila, že se vyžírkám nevyhnu), narazil jsem na webu Integramu na tento odstavec:
Dle ustanovení § 101 odst. 9 písm. a), d) a e) autorského zákona (tzv. institut automatických účinků hromadné smlouvy i na smluvně nezastupované nositele práv) platí, že poskytne-li INTERGRAM hromadnou smlouvou licenci k provozováním uměleckých výkonů
ze zvukového záznamu vydaného k obchodním účelům nebo k provozování takových zvukových záznamů (ustanovení § 101 odst. 9 písm. a), k provozování rozhlasového nebo televizního vysílání uměleckých výkonů a zvukových nebo zvukově obrazových záznamů (ustanovení § 101 odst. 9 písm. d) a k půjčování výkonu výkonného umělce zaznamenaného na zvukový nebo zvukově obrazový záznam a k půjčování takových záznamů (ustanovení
§ 101 odst. 9 písm. e) poskytuje oprávnění k výkonu práva užít výkony a záznamy nejen
za zastupované umělce
a výrobce, ale i za všechny ostatní nositele práv – umělce a výrobce, kteří se tak považují za zastupované ze zákona. Autorský zákon tedy obsahuje v případě předmětného užití výkonů a záznamů zákonnou domněnku zastupování veškerých nositelů práv. To v oblasti podle ustanovení § 101 odst. 9 písm. a) a § 101 odst. 9 písm. e) neplatí pouze pro případ smluvně nezastupovaného nositele práva, který vůči uživateli a příslušnému kolektivnímu správci (tj. v tomto případě společnosti INTERGRAM) účinky hromadné smlouvy pro konkrétní případ či pro všechny případy vyloučí. Vzhledem k tomu, že
do dnešního dne žádný nositel práva účinky smlouvy na svou osobu vůči společnosti INTERGRAM nevyloučil, společnost INTERGRAM v oblasti užití uměleckých výkonů jejich provozováním ze zvukového záznamu vydaného k obchodním účelům nebo
k provozování takových zvukových záznamů či k provozování rozhlasového nebo televizního vysílání uměleckých výkonů a zvukových záznamů anebo v oblasti půjčování výkonů
a záznamů podle § 101 odst. 9 písm. a), d) a e) autorského zákona poskytuje oprávnění k výkonu práva užít výkony a záznamy za všechny nositele práv spadající pod režim autorského zákona (§ 107).
Hudba na Jamendu, jak jistě všichni víte, je licencovaný pod různými verzemi Creative Commons. Vyloučí autor zveřejněním díla pod touto licencí účinky hromadné smlouvy pro zastupování nebo je to krásný příklad toho, že by se dalo autorské svazy zažalovat za bezdůvodné obohacení, případně se na tomto případu dožadovat zrušení této části autorského zákona?

Díky a sdílení zdar!

Váš (registrovaný) příznivec Benki
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Profese: poslanec
Dal poděkování: 1116 poděkování
Dostal poděkování: 5176 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Produkce hudby v gastronomických zařízeních - alternativ

Příspěvek od Jakub.Michalek »

1) Pokud chcete používat Jamendo nebo hrát pouze hudbu Creative Commons, vybírání poplatků výběrčími organizacemi se vás nijak netýká, protože vůbec neuzavíráte hromadnou smlouvu.
2) Pokud autor nechce, aby ho automaticky Intergram/OSA zastupovaly, musí jim to poslat zvlášť. Viz 3).
3) Licence Creative Commons se nijak netýká kolektivní správy, tudíž sama o sobě zastupování výběrčími organizacemi nevylučuje. Pro platnost takového vyloučení by navíc bylo nutné ho oznámit přímo výběrčí organizaci. Tento institut kopírovacího zákona je účelově konstruován, aby nebyl v praxi využitelný.
4) Nejde o bezdůvodné obohacení, protože důvodem poskytnutého plnění je přímo zákon. Případnou argumentaci ke zrušení by bylo nutno opřít o čl. 34 Listiny, nikoliv jen o občanský zákoník, který upravuje bezdůvodné obohacení. Nicméně zde je pouze velmi omezený prostor, protože ústavně bohužel podobné monopoly vyloučeny nejsou.

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.

Tomas.Vymazal
Vedoucí resortního týmu
Profese: předseda spolku
Dal poděkování: 1761 poděkování
Dostal poděkování: 1540 poděkování

Příspěvek od Tomas.Vymazal »

Cili autori, co davaji svoji hudbu na Jamendo, to maji s vybercimi organizacemi vyresene? Nebo nic nemuseli resit, protoze vydali hudbu pod creative commons, takze si ji kazdej muze hrat jak chce a nikomu za to nemusi platit? Mozna jsem to uplne domotal, priznam se, ze ten canc z intergramu jsem cetl asi pet minut, nez jsem ho pochopil.

EDIT: Tak po postu pode mnou uz tomu rozumim.
Naposledy upravil(a) Tomas.Vymazal dne 03 črc 2011, 00:43, celkem upraveno 1 x.
Ondrej.Benkovic
Kontaktovat uživatele:

Jakube, díky za odpověď. Každopádně, bod 1) a 3) mi příjde, že si trošku protiřečí. Pokud bych tedy používal POUZE jamendo, jsem povinen výběrčím organizacím něco platit nebo ne?

Jamendo PRO licenses

When you purchase a music license on Jamendo PRO, you will receive, in addition to your license, a Jamendo PRO certificate (http://cdn.imgjam.com/t/orange/pro/back ... _23241.pdf).

This certificate is to be presented in the event of an inspection by a performance rights organization. It guarantees you do not have to pay any performance rights fees. Remember, Jamendo PRO only works with artists who are not members of any performance rights organization.

Independent artists

The artists on Jamendo PRO are not members of any performance rights organization (such as ASCAP, PRS, BMI, SOCAN, BUMA, etc.). Using their music therefore does not entail the payment of any performance rights fees to these organizations.
There are numerous independent artists around the world who decide not to enter the collective rights system. Jamendo PRO selects for you the best among these artists.
Ta právničina mi přišla vždy hrozně nepřehledná, tož sorry za hloupé opakované dotazování... :-/
Jakub.Michalek
Kontaktovat uživatele:

Neprotiřečí, protože když máš zástupce, tak se nijak nezbavuješ možnosti právo vykonávat sám (ledaže to zákon zakazuje, například při výběru za zákonnou licenci u vysílání). Licenci tedy zpravidla udělují dva subjekty: Jednak sám autor, jednak výběrčí organizace v hromadných smlouvách.

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.

Ondrej.Benkovic
Kontaktovat uživatele:

Pokud tomu tedy dobře rozumím, když budu pouštět pouze z Jamenda, mám licenci udělenou Jamendem (které má předpokládám nějakou kolektivní smlouvu s autory, jejichž tvorbu komerčně poskytuje), nemusím se o Osu a Integram zajímat. Chápu správně?
Jakub.Michalek
Kontaktovat uživatele:

Ano. OSA s největší pravděpodobností bude tvrdit opak, ale u soudu nemůže uspět. Pokud něco, tak mi napiš.

Je vhodné dodat, že pouhé provozování rádia samo o sobě není užitím, čili OSA by tě musela načapat, jak pouštíš veřejně skladbu, ke které nemá Jamendo licenci.

Ondrej.Benkovic
Kontaktovat uživatele:

Takže jsem se obával zbytečně a od začátku to chápal správně. Díky moc Jakube.
Ondrej.Benkovic
Kontaktovat uživatele:

Takže, používám a jsem spokojen.

když si uživatel zaplatí účet, dojde certifikát (pouze v pdf - to mi příjde jako největší díra, ale myslím, že v případě problémů by nebyl problem kontaktovat o papír - nemam páru, jak k elektronickým dokumentům právo přistupuje) zakázníka jamenda s oprávněním využívat jejich služby ke komerčnímu použití (background music). Ke každému tracku jsou potom k dispozici pdfka smluv jamenda s autorem, kde je uvedeno, že autor potvrzuje, že není nikým zastupován a uděluje jamendu právo ho zastupovat (nikoli výhradní, tedy autoři si s tím jinak můžou zase nakládat jak chtějí). Čili naprosto transparentně získaná licence ke komerčnímu užití díla.

A napadla mně k tomu jedna věc:

Není tu někdo, kdo by byl ochotnej jít v zimě do české lokalizace Jamenda? (využívám jako provozovatel čajovny Jamendo PRO a nemůžu si vynachválit, ale jazyk je v takovým projektu podle mne docela velká bariéra pro masovější rozšíření. Zatím je to jediná rozumná alternativa pro běžné provozovatele jakékoli provozovny kde hraje muzika, jak obejít OSA). Rozšíření Jamenda PRO do ČR vidím jako krásnou možnost nabídnout podnikatelům skutečně jednoduše použitelnou alternativu k placení výpalného vyděračům z OSA a spol. A zároveň možnost pro místní autory využít fungujícího distribučního kanálu. Asi by stálo za to, zjistit předem postoj OSA a v případě problému kontaktovat i Jamendo, počítám, že by ve vlastním zájmu případný spor mohli podpořit také.

Trošku nepirátské je na tom jistě to, že se reálně jedná o centralizovaný neopensource projekt, ale myslím, že není na škodu pracovat i s tím, co máme a ne jenom s ideologií. Jinak sháním lidi, co by do toho šli, nenavrhuju to jako aktivitu čps, jen mám pocit, že by tu mohl být někdo, koho by to zaujalo a pomohl by. V případě problému i bezproblémového vyřízení by pak čps mohla udělat kampaň typu "jde to i jinak"...
Ondrej.Benkovic
Kontaktovat uživatele:

díky, ale neděkujte, radši mi napište, co si o tom myslíte ;)
Odpovědět

Zpět na „Kopírování“