Jaký systém dměňování autorům?
Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: Obsluha CNC linky
- Dostal poděkování: 2 poděkování
Jaký systém dměňování autorům?
Současný autorskoprávní systém se mi nelíbí, ale odměnu si autoři zaslouží. Jaký systém odměňování by byl podle vás vhodný/nejlepší? Narazil jsem na zajímavý nápad v diskusi pod tímto blogovým zápiskem:
http://corwin78.blog.root.cz/2012/01/30 ... ema-smysl/
Nebudu to sem celé přepisovat. Přečtěte si příspěvek č. 5 uživatele Linuxový Otaku.
Popisuje tam nápad na odměňovací systém autorům audiovizuálních děl prostřednictvím pronájmu výpočetní síly PC jednotlivých uživatelů.
Nevím, nakolik je to reálné, ale jako nápad mi to příde zajímavý.
http://corwin78.blog.root.cz/2012/01/30 ... ema-smysl/
Nebudu to sem celé přepisovat. Přečtěte si příspěvek č. 5 uživatele Linuxový Otaku.
Popisuje tam nápad na odměňovací systém autorům audiovizuálních děl prostřednictvím pronájmu výpočetní síly PC jednotlivých uživatelů.
Nevím, nakolik je to reálné, ale jako nápad mi to příde zajímavý.
-
- Profese: Admin
- Dal poděkování: 1 poděkování
- Dostal poděkování: 467 poděkování
Re: Jaký systém dměňování autorům?
Autori si predevsim musi system najit sami - jsou to oni kdo chce dostavat penize => musi to byt oni, kdo najde zpusob jak to udelat. Ze takove existuji je naprosto jednoznacne. Primarni je presvedcit zakaznika. DRM, omezujici licence, povine registrace ... ho tak maximalne naserou.
- Ondrej.Profant
- Vedoucí resortního týmu
- Profese: Náměstek člena vlády
- Dal poděkování: 3725 poděkování
- Dostal poděkování: 1965 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Odpovím na část tvé otázky. My si hlavně myslíme, že funkční systém podnikání (komerční část kultury je prostě podnikání) nemá hledat stát - čili obecně vzato ani my.
Přesto se aktivně o nové modely zajímáme. Je to rozdílné podle toho, co autor produkuje. Ale na skoro vše existují modely fungující i teď a fungující i za menší ochrany.
Jinak na toto téma zrovna já dělám přednášky. Jedna bude třeba v Crossclubu v Praze.
Přesto se aktivně o nové modely zajímáme. Je to rozdílné podle toho, co autor produkuje. Ale na skoro vše existují modely fungující i teď a fungující i za menší ochrany.
Jinak na toto téma zrovna já dělám přednášky. Jedna bude třeba v Crossclubu v Praze.
profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika
- Ondrej.Profant
- Vedoucí resortního týmu
- Profese: Náměstek člena vlády
- Dal poděkování: 3725 poděkování
- Dostal poděkování: 1965 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
V rychlosti jsem projel ten model a je na nic. Počítá se současným stavem, jenže do pár let výkonné stroje nahradí mobily, tablety etc. s přiměřeným výkonem. Herní stroje s opravdovými přebytky výkonu budou raritní - třeba jako velmi drahá auta.
IMHO známe i lepší modely.
IMHO známe i lepší modely.
profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika
- Ondrej.Benkovic
- Profese: musician
- Dal poděkování: 51 poděkování
- Dostal poděkování: 60 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tohle téma mně zajímá, zrovna se chystáme vydát nové album /gemreflection.cz/
Rozhodně vyjde pod licencí Creative Commons BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/cz/
Co řešíme je distribuční model, respektive jeho komerční část - jakým způsobem dát posluchačům možnost nám přispět.
Je mi jasné, jak je psáno výše, že si to musíme zařídit sami, přesto budu moc rád, a případně dále šířit (jak rady, tak od koho pocházejí), když mi trošku pomůžete
Jisté je, že muzika bude stažitelná na Jamendu a zároveň k dipozici "PRO verzi".
Co mně zajímá /stačí rada kde hledat/ -
a) potřebuju mít na přízpěvky "donate" živnostenský list?
b) možnosti platby - flattr, paypal, gumroad... napadá vás něco dalšího?
c) ač se snažím být samostantný, anglicky se snažím přečíst lecos, zrovna smlouvy s těmito službami jsou pro mně trošku oříšek, je tu někdo, kdo by mi byl schopný s vyřízováním trošku pomoci - třeba ochotou občas odpovědět na jabberu?
Celkově hlavně sháním někoho /nechci zasírat forum x prizpevkama za hodinu/, komu nebude vadit, když ho budu průběžně otravovat s malými konkrétními dotazy když budu hudbu na různé služby uploadovat a zařizovat účty na různých platebních platformách. Naoplátku o tom můžu poslézu zkusit napsat nějaký článek...
Díky.
Rozhodně vyjde pod licencí Creative Commons BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/cz/
Co řešíme je distribuční model, respektive jeho komerční část - jakým způsobem dát posluchačům možnost nám přispět.
Je mi jasné, jak je psáno výše, že si to musíme zařídit sami, přesto budu moc rád, a případně dále šířit (jak rady, tak od koho pocházejí), když mi trošku pomůžete

Jisté je, že muzika bude stažitelná na Jamendu a zároveň k dipozici "PRO verzi".
Co mně zajímá /stačí rada kde hledat/ -
a) potřebuju mít na přízpěvky "donate" živnostenský list?
b) možnosti platby - flattr, paypal, gumroad... napadá vás něco dalšího?
c) ač se snažím být samostantný, anglicky se snažím přečíst lecos, zrovna smlouvy s těmito službami jsou pro mně trošku oříšek, je tu někdo, kdo by mi byl schopný s vyřízováním trošku pomoci - třeba ochotou občas odpovědět na jabberu?

Celkově hlavně sháním někoho /nechci zasírat forum x prizpevkama za hodinu/, komu nebude vadit, když ho budu průběžně otravovat s malými konkrétními dotazy když budu hudbu na různé služby uploadovat a zařizovat účty na různých platebních platformách. Naoplátku o tom můžu poslézu zkusit napsat nějaký článek...
Díky.
-
- Dal poděkování: 1768 poděkování
- Dostal poděkování: 2399 poděkování
Ne, je to dar. A tak by ses tomu měl chovat i z hlediska daňového systému. Byť si myslím, že je to prakticky nerealizovatelné.Ondrej Benkovic píše:a) potřebuju mít na přízpěvky "donate" živnostenský list?
(i) BitcoinOndrej Benkovic píše:b) možnosti platby - flattr, paypal, gumroad... napadá vás něco dalšího?
(ii) seedovat svoje vlastní písničky na Jamendu, protože občas chce člověk stahovat a není od koho
(iii) vystavit ve svobodných formátech (OGG, Flac)
(iv) dát uživateli možnosti darování "pod nos" a.k.a. mít je všude a jednoduše přístupné
(v) do metadat umístit informace, které by mohly navést na přispění
(vi) vytvořit komunikační kanály k posluchačům (blog, StatusNet, Diaspora)
(vii) vydat album v různých edicích (elektronicky, DYI CD, plné CD)
(viii) merchandise
(ix) fanoušci nechtějí jen poslouchat, ale i zpívat a hrát (je zřejmé, co z toho plyne, ne?

(x) určitě mnoho dalších bodů

Zdraví
- Michal.Senk
- Profese: Jednatel společnosti
- Dostal poděkování: 2 poděkování
Ahoj
já si myslim, že vydavatelé a distributoři ať hudby nebo filmů, zase zaspali dobu, stává se jim to z historického pohledu poměrně často ... vzpomenme na 70 a 80 léta kdy nastoupily videorekordery a kazetové přehrávače a jak dlouho trvalo filmovému průmyslu než pochopil jejich potenciál ...
V dnešní době je situace obdobná když se vyrábějí mp3 přehrávače tak musím mit možnost si hudbu v tomto formátu někde koupit a v obchodech s CD to nejde ...doma jsem zrušil DVD přehrávač a pořídil multifunkční přehrávač různých obrazových formátu a zase v obchodě si je nekoupim ... proto jdu na internet je to pohodlne zaplatím za stažena data rozumnou částku navíc jednoduše SMSkou a jsem spokojen ... a provozovatel servru jistě také ... problém je v tom ze z těchto peněz nic nedostane autor což je špatně ...
Mám jednoduché řešení ať si autoři a vydavatelé udělají vlastní Megaupload ... funguje, generuje zisk a já budu první kdo si na něm udělá registraci a budu spokojen že své peníze posílám lidem kteří tu skvělou muziku a filmy dělají ..
já si myslim, že vydavatelé a distributoři ať hudby nebo filmů, zase zaspali dobu, stává se jim to z historického pohledu poměrně často ... vzpomenme na 70 a 80 léta kdy nastoupily videorekordery a kazetové přehrávače a jak dlouho trvalo filmovému průmyslu než pochopil jejich potenciál ...
V dnešní době je situace obdobná když se vyrábějí mp3 přehrávače tak musím mit možnost si hudbu v tomto formátu někde koupit a v obchodech s CD to nejde ...doma jsem zrušil DVD přehrávač a pořídil multifunkční přehrávač různých obrazových formátu a zase v obchodě si je nekoupim ... proto jdu na internet je to pohodlne zaplatím za stažena data rozumnou částku navíc jednoduše SMSkou a jsem spokojen ... a provozovatel servru jistě také ... problém je v tom ze z těchto peněz nic nedostane autor což je špatně ...
Mám jednoduché řešení ať si autoři a vydavatelé udělají vlastní Megaupload ... funguje, generuje zisk a já budu první kdo si na něm udělá registraci a budu spokojen že své peníze posílám lidem kteří tu skvělou muziku a filmy dělají ..
-
- Profese: Admin
- Dal poděkování: 1 poděkování
- Dostal poděkování: 467 poděkování
-
- Dal poděkování: 1768 poděkování
- Dostal poděkování: 2399 poděkování
- kainashi
- Profese: HTML kodér, programátor
- Dal poděkování: 28 poděkování
- Dostal poděkování: 69 poděkování
Ondrej Benkovic: Gumroad bude i česky. Domluvil jsem se se Sahilem (zakladatel, CEO) a ten mi poslal nějaké texty na přeložení. Ještě to není vše, ale myslím, že v dohledné době by to mohlo být přeložené kompletně.
Pokud bude třeba pomoct s umístěním linku, určitě napiš SZ.
Pokud bude třeba pomoct s umístěním linku, určitě napiš SZ.