Kouření, kuřáci, cigarety

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Robert.Adamek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Obchodní ředitel
Dal poděkování: 259 poděkování
Dostal poděkování: 403 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kouření, kuřáci, cigarety

Příspěvek od Robert.Adamek »

SDF píše:
play3r píše:Kouření v hospodách bych nechal na majitelých, nikdo nikoho nenutí aby tam lezl, ale co určitě zakázat je kouření v blízkosti dětí řekněme do 15 let,
okruh 10 m by mohl stačit. Sem tam je vydět nějaký kuřák, v jedný ruce děcko v druhé cigáro a vyhuluje si jako by nic...

Proč chránit jen děti?
10 m bude platit při jednom kuřáku nebo i při 50?
To mi připomíná Simpsnovy když měl Bart zákaz se přiblížit k líze na 30 stop. Už vidím, jak po mě jde agresivní nekuřák s 10m bidlem nakonci se šroubovákem a dloube do mě, abych dodržel těch 10m. Prosím přestaňte s těmi utopistickými myšlenkami. Dokud stát kuřákům nepomůže zbavit se jejich závislosti, nezaslouží si být jakkoliv separováni. Návyk je nemoc, nemoc je potřeba léčit. To, že jsou kuřáci kuřáky zajistil stát a on by se měl postarat, aby těm lidem nyní pomohl. To ovšem není ekonomicky žádoucí.
SDF

Příspěvek od SDF »

Robert Adamek píše:
SDF píše:
play3r píše:Kouření v hospodách bych nechal na majitelých, nikdo nikoho nenutí aby tam lezl, ale co určitě zakázat je kouření v blízkosti dětí řekněme do 15 let,
okruh 10 m by mohl stačit. Sem tam je vydět nějaký kuřák, v jedný ruce děcko v druhé cigáro a vyhuluje si jako by nic...

Proč chránit jen děti?
10 m bude platit při jednom kuřáku nebo i při 50?
To mi připomíná Simpsnovy když měl Bart zákaz se přiblížit k líze na 30 stop. Už vidím, jak po mě jde agresivní nekuřák s 10m bidlem nakonci se šroubovákem a dloube do mě, abych dodržel těch 10m. Prosím přestaňte s těmi utopistickými myšlenkami. Dokud stát kuřákům nepomůže zbavit se jejich závislosti, nezaslouží si být jakkoliv separováni. Návyk je nemoc, nemoc je potřeba léčit. To, že jsou kuřáci kuřáky zajistil stát a on by se měl postarat, aby těm lidem nyní pomohl. To ovšem není ekonomicky žádoucí.

Jde spíše o vliv a zisk tabákových firem než o výnos z daní. Jistěže ten nebude zanedbatelný, ale kdyby byla vůle, tak se předmětem daně může stát něco jiného nebo se můžou změnit sazby stávajících. Ale to musí být zájem něco takového učinit. Kolik je % kuřáků v ČR? (voličů). Kolik je jich mezi zákonodárci? Kouřen je závislost jako každá jiná. Přivodí si ji každý sám a již dnes se poskytují z peněz na zdravotní péči příspěvky na pomoc při odvykání. Co by měl stát udělat, aby lidi přestali kouřit?
next_ghost
Profese: programátor
Dal poděkování: 465 poděkování
Dostal poděkování: 1741 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

Robert Adamek píše:Vy asi nebudete podnikatel či živnostník, který vlastní restauraci či bar že ne?
Jinak by jste pravděpodobně nehovořil o tom, že je Vám jedno, jestli vyděláte 300 nebo 3000. I když možná si to zkuste přirovnat ke svému platu, je vám jedno, jestli dostanete 300 nebo 3000 prémií? O tom dost pochybuji a hájím zde zájmy nejen kuřáků, ale i majitelů restaurací, kteří by si jistě rádi a svobodně rozhodovali o tom, kam se bude ubírat styl jejich podnikání.

Z mého pohledu stát kuřáky diskriminuje, pokouší se diskriminovat i majitele restaurací, ostatně to již částečně dělá prostřednictvím ochranného svazu autorů.
Podle mě by zákon měl zakázat bez výjimky kouření v restauracích. To znamená v podnicích, kde primární produkt je jídlo. Tam se obvykle nesedí celý večer, ale člověk tam zajde na jídlo, dá si k němu jednu sklenici pití a jde zase pryč. Kuřákovi může být celkem jedno, jestli si zakouří ještě v restauraci, nebo až cestou z ní. Pro nekuřáka je ten rozdíl podstatně větší. V hospodách a barech, kam se primárně chodí pít a sedí se tam celý večer, ať se klidně kouří. Možná jen s výjimkou doby obědů (pokud má podnik vlastní kuchyni), ale to bych nechal k širší diskuzi.
Naposledy upravil(a) next_ghost dne 04 srp 2009, 19:42, celkem upraveno 1 x.

Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.

Jiri.Kaderavek
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 642 poděkování
Dostal poděkování: 1909 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

Jenomže to vychcaný český pohostinský s úsměvem obejde.
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
next_ghost
Kontaktovat uživatele:

Jiri Kaderavek píše:Jenomže to vychcaný český pohostinský s úsměvem obejde.
Proto bych dal v době obědů zákaz i v hospodách. Pokusy tohle obcházet jsou ale pro zákazníky jasným ukazatelem, jestli je to solidní firma nebo ne. Restaurace, která se kvůli zákazu kouření překlasifikuje na hospodu, nemá u mě dostatečnou důvěru, abych jí svěřil svůj žaludek. :lol:

Jiri.Kaderavek
Kontaktovat uživatele:

Ten zákaz kdysi existoval. Jestli je k něčemu hlavní hygienik, tak proto, aby se o tohle postaral, ne o pitomé bezdotykové baterie a šokové zchlazovače na klasické české hotovky.
EDIT: I když solidní hospody (ano i resturacím říkám hospody) to dodržují.
Robert.Adamek
Profese: Obchodní ředitel
Dal poděkování: 259 poděkování
Dostal poděkování: 403 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Robert.Adamek »

No, tak já nebyl asi solidní majitel restaurace :D Co si pamatuju, tak jsem prošel jako provozní či majitel několik restauracemi, hernami či pivnicemi a kouřilo se naprosto všude. Jak říkám, pro mě je štamgast kuřák, mnohem zajímavější, než rodinka, která mi příjde jednou do měsíce na oběd. Dokonce je pro mě zajímavější takový host, který každý den příjde pouze na 2 piva a 6 cigaret protože mám naprostou jistotu, že mu za rok prodám 7 sudů piva.
Když tam zakážu kouření, nebo mě k tomu někdo donutí, tak mi tam rodinka na guláš s knedlíkem nepříjde, ovšem nepříjde mi tam ani ten kuřák, takže zkrachuju a skončím na socce.

Takhle na to kouká valná většina majitelů restaurací.

Uvedu vám jeden příklad z místní vinárny. Opravdu hezká hospůdka, slušná, útulná, hezké vybavení, obsluha, na zemi koberce, na stolech svícny. Téměř stále plná. Výborně tam vařili. Pak majitel zblbnul a udělal z toho nekuřáckou restauraci. Vše zůstalo při starém, pořád to byla útulná hospůdka s výbornou kuchyní a hezkou obsluhou, jen tam chyběli lidi. Mjitel si totiž myslel, že tam naláká rodiny s dětmi atd. Byl tak zarytý nekuřák, že odmítl tento zákaz zrušit (a to mohl, představte si, že nemůžete protože vám to nařídil stát). Během půl roku zavřel kuchyň, vyměnil hezkou obsluhu za podprůměrnou ale levnější a nyní je celá restaurace k pronájmu a nikdo ji nechce, protože majitel je zároveň majitelem dané budovy a stále trvá na zákazu kouření.

A pokud projde zákon o zákazu kouření, takových retaurací k pronájmu budou tuny. Je obecně známo, že na pivko chodí především relativně opuštění lidé, jdou si pokecat, něco vypít, zakouřit si... dají si něco k snědku a jdou domů a tkhle to spousta z nich dělá každý den... Rodinka si zajde na večeři 1x za měsíc, to tu hospodu neudrží.

Další hezký příklad je celá stodolní, téměř všechny bary kromě asi 3 jsou přes týden prázdné nebo zavřené. Zakážeme-li v nich kouřit, skončí úplně.
Já dobře vím, jaké to je, když vám stát nařizuje něco ohledně restaurace/baru/hospody, šikanuje vás hygiena a další složky státu, hosté rozbíjejí věci, občas vás někdo přepadne, sem tam rvačka. Je to náročná práce a pokud chcete i nadále chodit do své hospůdky, pak nehažte těmto podnikatelům klacky pod nohy. Už tak je v naší zemi spousta nesmyslných nařízení, která podnikatele ubíjejí. Tohle ubije další malé živnostníky.
Jiri.Kaderavek
Kontaktovat uživatele:

+++ Je pozdě, jsem unaven, ale tohle jsem dočetl až do konce. Abs souhlas. Jsem nekuřák, ale problém kouření má čas, 200 nebo 220 let, je to jedno. Trpělivě vysvětlovat, chápat závislost, pochopit, že lidé v hospách jsou tam často z donucení než z potěšení.
Vojtech.Voparil
Dal poděkování: 49 poděkování
Dostal poděkování: 129 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Voparil »

Chtěl bych téma kouření oživit, ale způsobem anketních odpovědí

1.) kouření cigaret v restauracích a klubech
2.) kouření cigaret na zastávkách
3.) kouření cigaret na rušné ulici
4.) kouření cigaret na málo rušné ulici a na ulici v nočních hodinách
5.) kouření cigaret v parcích
6.) kouření cigaret doma v přítomnosti malých dětí
7.) kouření marihuany na veřejném prostranství a v přítomnosti malých dětí
8.) kouření marihuany v restauracích a klubech
9.) kouření marihuany v soukromém prostředí a uzavřené společnosti

Můj pohled na věc
1.) ponechat volbu na provozovateli (nebyl bych ovšem u kuřáckých subjektů proti určitému finančnímu znevýhodnění)
2.) zakázat, vysoké pokuty
3.) zakázat, vysoké pokuty
4.) povolení v kompetenci obcí (ovšem ve spojení s vysokými pokutami za odhazování nedopalků a všeho jiného)
5.) zakázat, vysoké pokuty
6.) zakázat, vysoké pokuty (ovšem těžko to dokazovat)
7.) zakázat, vysoké pokuty
8.) zakázat, vysoké pokuty
9.) povolit
next_ghost
Kontaktovat uživatele:

Vojtěch Vopařil píše:6.) kouření cigaret doma v přítomnosti malých dětí

6.) zakázat, vysoké pokuty (ovšem těžko to dokazovat)
Test na metabolity nikotinu v moči dítěte je docela solidní důkaz.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“