Zákon a torrenty v Česku

Pirátská strana podporuje liberální autorské právo a odstranění výsadního postavení OSA.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pravidla fóra
  • V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.

• Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek

Niki.Koci
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Obecní blázen
Dal poděkování: 22 poděkování
Dostal poděkování: 27 poděkování

Zákon a torrenty v Česku

Příspěvek od Niki.Koci »

Většina ví, že pár lidí bylo odsouzeno za upload na shareservery, ale mne by zajímalo, jestli bylo někdo postižen za download/upload torrentů. Četl jsem o jednom případu s DC++, ale jinak nevím.
jzvc
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Admin
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 467 poděkování

Re: Zákon a torrenty v Česku

Příspěvek od jzvc »

Pokud vim, tak nikoli.

Technicky je navic nelegalni pouze a vyhradne uvodni seed (= ten, kdo torrent vytvoril a zverejnil jej, je jediny, kdo porusuje zakon - pokud samo jedna bez souhlasu autora/drzitele prav). Ostatni pouze vyuzivaji technicke prostredky site - tedy i jejich sdileni jednotlivych fragmentu je koser, navic nemohou vedet zda torrent zverejnila osoba k tomu opravnena nebo ne. Nadto az do otestovani vlastne nevedi, co stahuji/sdileji.

Zcela konkretni priklad:
http://download.nohavica.cz:8080/praha2 ... 06.torrent

1) kde zjistim, zda je to se souhlasem drzitele prav?
2) kde vubec zjistim, kdo je drzitelem prav?
3) i kdybych potencielne vedel, ze je to bez souhlasu drzitele prav, stale je ucelem pouze ziskani kopie pro osobni potrebu => zcela legalni cinnost, pricemz vznikaji z principu fungovani onoho technickeho prostredku i dalsi kopie, ale to neni to, o co mi jde... (uplne stejne muze byt v ceste http/ftp/... nejaka proxy, na ktere vznikne taky dalsi kopie, kterou muze ziskat potencielne neomezene mnoztvi uzivatelu, docasne vznikaji kopie paketu na routerech ...)
Odpovědět

Zpět na „Kopírování“