Je násilí legitimní?

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Ivan.Sirko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Putující filosof
Dal poděkování: 2959 poděkování
Dostal poděkování: 684 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Je násilí legitimní?

Příspěvek od Ivan.Sirko »

dvdmchl píše:Tak já už třeba nevidím jinou cestu než násilí v ulicích.

Osobně už na českou demokracii nevěřím, vidím, že chudý člověk se práva nedovolá. Zdá se, že státní instituce už stojí jen jako bariéra mezi chudými a jejich parazity.

Všechny ty volby, policajti, soudy, úřady to vše už vnímám jen jako ochranu parazitů před jejich hostiteli, před "lůzou".

Jenže já jsem lůza, takže už jen čekám až se začnou tvořit ozbrojené skupinky......
Chápu tebe a myslím že je to "Za pět minut dvanáct". Podobně to skončilo i na Ukrajině :evil:

Ale v Čechách je ješte tech "pět minut" a skoro posledni šanse s tim něco udělat, pak bude zle :shock:

PS. Co naš jediný senátor? Bojuje nějak na pude senátu aspoň o změnu zákonu a potrestáni teto zlodejny?

Слава Україні! Героям слава! 🇺🇦 ✌️ Podpoř ukrajinskou armádu.

MilanM
Profese: technik
Dal poděkování: 217 poděkování
Dostal poděkování: 135 poděkování

Příspěvek od MilanM »

Myslím si že docela chápu tvoje pocity a tvůj názor na věc.
Já třeba o demokracii začal vážně pochybovat už krátce po r.89, když jsem vnímal mnoho podivných událostí - např. když jsem viděl mnohé bolševiky z KSČ s nadšením zakládat "demokratickou (prý pravicovou) ODS".
Souhlasím s tebou i v tom, že orgány státu dnes pracují spíše ve prospěch konkrétních parazitů, než ve prospěch všech občanů.

Ovšem sdílím názor, že politické hnutí není totéž co politická strana - tedy ani pirátské hnutí není totéž co pirátská strana.
Způsoby prosazovaní politických cílů v rámci politického hnutí mohou být daleko rozmanitější, nežli způsoby prosazování politických cílů prostřednictvím politické strany.

Fungující politická strana se pak chápe jako prostředek (nástroj) k tříbení politických názorů a k jejich prosazování - ovšem nenásilnými prostředky - bez fyzického násilí.

pokud tedy někdo zastává ohledně řešení věcí veřejných tento názor:
dvdmchl píše:Tak já už třeba nevidím jinou cestu než násilí v ulicích.

Osobně už na českou demokracii nevěřím, vidím, že chudý člověk se práva nedovolá. Zdá se, že státní instituce už stojí jen jako bariéra mezi chudými a jejich parazity.

Všechny ty volby, policajti, soudy, úřady to vše už vnímám jen jako ochranu parazitů před jejich hostiteli, před "lůzou".

Jenže já jsem lůza, takže už jen čekám až se začnou tvořit ozbrojené skupinky......
Pak se jen těžko hledá důvod proč by měl být členem politické strany.
Ani milion těch, co jen mluví, nepřemůže jednoho, který koná.
David.Michal
Profese: free
Dal poděkování: 360 poděkování
Dostal poděkování: 874 poděkování

Příspěvek od David.Michal »

Tak ono, ať už z kvasu případné revoluce vyjde cokoliv, lze si jen těžko představit, že by zanikly pol. strany a jejich ideje.
msuchan
Profese: nacionalista, militantní antikonzument,
Dal poděkování: 67 poděkování
Dostal poděkování: 327 poděkování

Příspěvek od msuchan »

Násilí je pouze vcelku běžnou..a efektivní formou mezilidské komunikace...

Tzn., vždy je vhodné jednat způsobem, který je pro konkrétní protějšek srozumitelný..!

Můžete zkusit verbálně "ukecat" hospodského bitkaře, nebo úchyla v parku, aby na vás násilí nevykonal...Ale obávám se, že těmto "argumentům" dotyční neporozumí...Což ostatně platí i pro různé koloniální, okupantské velmoci... ;)

Na úrovni, o které je tu pravděpodobně řeč, je to naprosto stejné... :lol:

Za stranu plebsu může být příkladem stav, kdy po 7 letech totálního a otevřeného šikanu, olepování hvězdami, nabídek vystěhování a možnosti zdrhnout, dotčení "pochopí protistranu" až v okamžiku, kdy je bejkovec směřuje do plynové pece...

Za stranu moci, je často prvním "srozumitelným a konečně vnímaným argumentem od podaných" lano, přehozené přes pouliční lampu. Po všech "opozicích, odporu a peticích"... ;)
Karel.Rada
Profese: O
Dal poděkování: 425 poděkování
Dostal poděkování: 358 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karel.Rada »

Mikulas Peksa píše:
Taky tomu ještě věřím...ale znáš to, "optimista se učí anglicky, pesimista rusky, realista sedí doma a balí batoh" :) ..... resp. ještě to znám s "čistí kalašnikov", což v kontextu předchozí debaty dává ještě o malinko větší smysl. :)
Tak to jó, konečně mi někdo potvrdil, že jsem realista.
MilanM
Profese: technik
Dal poděkování: 217 poděkování
Dostal poděkování: 135 poděkování

Příspěvek od MilanM »

msuchan píše: Za stranu moci, je často prvním "srozumitelným a konečně vnímaným argumentem od podaných" lano, přehozené přes pouliční lampu. Po všech "opozicích, odporu a peticích"... ;)

Podstatný je, zda zvládneš to lano přes ten kandelábr přehodit sám, nebo očekáváš asistenci politické strany.
Ani milion těch, co jen mluví, nepřemůže jednoho, který koná.
David.Michal
Profese: free
Dal poděkování: 360 poděkování
Dostal poděkování: 874 poděkování

Příspěvek od David.Michal »

Politická strana není persona a tudíž nic nedělá, nic necejtí. Lano přes lampu háží zásadně lidé a někteří lidé jsou v politických stranách.
msuchan
Profese: nacionalista, militantní antikonzument,
Dal poděkování: 67 poděkování
Dostal poděkování: 327 poděkování

Příspěvek od msuchan »

MilanM píše:
msuchan píše: Za stranu moci, je často prvním "srozumitelným a konečně vnímaným argumentem od podaných" lano, přehozené přes pouliční lampu. Po všech "opozicích, odporu a peticích"... ;)

Podstatný je, zda zvládneš to lano přes ten kandelábr přehodit sám, nebo očekáváš asistenci politické strany.
K tomu už pol. stran netřeba...ani žádných asistencí... :lol: Dílem politických stran je pouze vytváření příslušného "prostředí" (NSDAP, Komunistická strana, nějaký "Pravý sektor" a pod).... O další se již spolehlivě postará armáda, represivní orgány režimu, nebo lůza (přehozené lano)... ;)
Pokud je tu třeba řeč o exekucích...Představte si, že v Přerově vládne bezprávní chaos, je obklíčen armádou, stříká tam krev a bojují tam mezi sebou "pročeští a proruští" militanti... Myslí si někdo, že v tomto "vhodném prostředí" se JUDr. Vrána dožije večera...nebo, že na to může mít nějaká politická strany vliv...??? Ha..ha...Já tedy ne... :lol: :lol: :lol:
Daniel_
Profese: programátor
Dal poděkování: 27 poděkování
Dostal poděkování: 93 poděkování

Příspěvek od Daniel_ »

Myslíš spíš, jestli je revoluce legitimní?
1. Málokterá vrchnost strpí zákon, který by opravňoval ovečky ke vzpouře. Takže legitimní (dle zákona) to určitě není, ale na to ses asi neptal.
2. Násilí v sebeobraně je přirozený. Pud sebezáchovy funguje tak, že ohrožený jedinec se začne bránit... nějak. Takže si myslím že bránit sebe nebo svůj domov násilím je v pořádku, když už není jiná snazší možnost.
3. Ad revoluce - zde by se ta otázka dala spíš vyložit jako "je revoluce správná"? Pokud bych to "správná" chápal jako "účinná", pak nevím. Zatím co tedy historie doložila, většinu revolucí využili lidi s vrchnostenskými ambicemi, aby se vyměnili na židlích s předchozí vrchností, a během chvíle adaptovali ty samý metody. Můj osobní názor je, že evoluce bude asi účinnější, zejména v našem prostředí, kdy existujou možnosti, jak ve volbách určit, kdo bude hrát roli vrchnosti, případně se osobně angažovat. Evoluce je přehlednější. Po revoluci nastane euforie, úleva, zasnění, nepozornost, a toho zpravidla využijou ty oportunistický svině k frontálnímu útoku na pozice, a ve chvíli, kdy se revolucionářskej snílek probere, zjistí, že mu tu revoluci někdo ukrad.
Nejčastější zdroje zbytečných hádek: nevyjasněné pojmy a nechopnost vylézt z názorového balíčku.
Vlad86
Profese: student, publicista, sociální pracovník
Dal poděkování: 47 poděkování
Dostal poděkování: 115 poděkování

Příspěvek od Vlad86 »

Když se otrok zbaví svých okovů, bez určité formy násilí vůči otrokáři se neobejde. Jiná věc je, kdyby svého následně vydobytého postavení začal zneužívat k dalšímu neospravedlnitelnému násilí. Tak končila většina revolucí v dějinách.
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“