Řešení konfliktů

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Maria.Vasickova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 379 poděkování
Dostal poděkování: 449 poděkování

Re: Řešení konfliktů

Příspěvek od Maria.Vasickova »

Pro inspirace můžeme sem http://www.peckomunity.cz/

Štěstí spočívá ve svobodě a svoboda v odvaze.

Periklés
Tomas.Klapka
Profese: discordian pope
Dal poděkování: 496 poděkování
Dostal poděkování: 935 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Klapka »

@Ivan, ohledně mé komunikace:

Vidím, že se ti nelíbí můj způsob komunikace, který neodpovídá nenásilné komunikaci, o které často mluvím.

Přál by sis, abych komunikoval nenásilně, pokud nenásilí propaguji, protože má pro tebe větší váhu, když někdo něco říká a chová se podle toho?
Je pro tebe správná propagace NVC důležitá, protože může velkou měrou přispět k většímu porozumění a k vybudování prostředí spolupráce místo soupeření?

Pomohlo by ti, kdybych tě ujistil, že se na sebe takto dívám, protože mám tyto potřeby a uvědomuji si je?

Když reflektuji jak se vyjadřuji, cítím z toho úzkost a trápí mě to, protože si také přeji spolupracovat a přeji si mít integritu v tom, abych dělal to, co říkám.
Myslím si, že to můžu změnit jen tím, že se to naučím. K učení mi pomáhá si to zkoušet a vstupovat do té komunikace i s tím, že to nebude čistě nenásilné, protože to pak zpětně vyhodnocuji a snažím se z toho poučit. Nejde mi změnit zažité komunikační vzorce tak rychle, jak bych si sám přál, ale snažím se o to :)

Rád bych tě požádal o trochu shovívavosti a pochopení s mou prozatímní neschopností komunikovat opravdu nenásilně.
Pokud ti nepůjde být ke mě v tomto shovívavý, pak budu taky rád, protože mi to pomáhá s rozvojem, i když o odezvu nemám nouzi :D

@Ivan, ohledně tvorby systému bez potřeb lidí:

Cítím se trochu vyveden z míry a jsem podrážděný, protože si myslím, že nejsem úplně pochopen a taky se mi nepodařilo vás správně požádat :)
Zkusím se vyjádřit lépe...

Toto vlákno jsem zakládal protože tu pociťuji bezmocnost, podrážděnost, a smutek, protože mi tu chybí dostatek srozumitelnosti, komunita, možnosti na výběr, spolupráce, upřímnost, smysluplnost a integrita. A myslím si, že to pochází velkou měrou z toho, že mezi sebou nijak systematicky neřešíme konflikty. Proto jsem zvolil postup, že se spolu pokusíme vytvořit systém (soubor vzájemně dohodnutých postupů) pro řešení konfliktů, o kterém vím, že mě a mnoha jiným skupinám k řešení konfliktů efektivně pomáhá.

Postup vytváření tohoto systému je takový, že mezi sebou vzájemně zjistíme, jaké postupy (strategie) nám každému jednomu z nás při řešení různých konfliktů běžně pomáhají. Dále zjistíme strategie, které nám každému jednomu z nás při řešení obecných konfliktů běžně nepomáhají. A nakonec najdeme konsensus nad tím, jaké strategie mezi sebou k řešení obecných konfliktů chceme používat.

V tomto vlákně jsem nezamýšlel řešit konflikty, které zrovna teď prožíváme, protože to alespoň pro mě dělá tvorbu tohoto systému zmatenější tím, že se do tématu tvorby přidávají věci, které s problémem neexistence systému pro řešení konfliktů úplně nesouvisí, kromě toho, že až teprve jeho existence má přispět k vyřešení těch dalších konfliktů. Chci určitě řešit i další konkrétní konflikty ve straně. Trápí mě, že nemám dostatek osobních zdrojů na to, vyřešit všechny naše konflikty.

Proto jsem se chtěl od těch konkrétních konfliktů na chvilku oprostit, zastavit se a chtěl jsem vás požádat o pomoc s odpovědí na ty otázky, abychom zjistili právě ty postupy, které fungují konkrétně zrovna vám, abychom na jejich základě mohli ten systém vytvořit přesně tak, aby nám všem fungoval a vyhovoval. Tím se k vyřešení všech konfliktů a uspokojení všech našich potřeb snažím přispět.

Máte-li velkou potřebu nějaký konkrétní konflikt řešit dříve, než se mezi sebou domluvíme na tom, jak chceme konflikty řešit, nabízím možnost komukoliv z vás mě požádat o pomoc a také vám k tomu nabízím zdroje, které mi jsou k dispozici. Právě proto, že nemáme ještě dodělaný tento systém, tak nevím, jak bych při tom řešení měl postupovat, aby vám to vyhovovalo, takže prozatím nabízím možnost založit k tomu konfliktu na fóru nové vlákno, nebo mě kontaktovat buď soukromě a nebo jakkoliv jinak a uvidíme, zda jsem schopen k řešení poskytnout nějaké mě dostupné zdroje.

@Ivan, ohledně externích "odborníků":

Tady jsem byl asi také špatně pochopen. Vidím, že nemáš důvěru v placené externisty stejně jako já. :)
Když jsem mluvil o externím mediátorovi/facilitátorovi, měl sem na mysli člověka, který by to chtěl dělat dobrovolně, protože by tím chtěl přispět naší komunitě, protože by to přineslo uspokojení i jemu. Měl sem na mysli lidi, kteří by měli upřímný zájem na tom, aby nám pomohli, a zároveň k tomu měli i příslušné znalosti a zkušenosti. Takto zaujaté a k tomu i zároveň zkušené lidi ve straně nevidím. Vidím ve straně lidi, kteří k tomu mají přirozené sklony, ale nevím o nikom, kdo by měl za sebou ty zkušenosti.

Máme určitě možnost se to naučit, jak píšeš, ale to bude nejspíš nějakou dobu trvat, jakože mě ten proces učení také nějakou dobu trvá. Protože si uvědomuji, že mi to ještě chvíli potrvá, rád bych to celé nějak postrčil a ten systém pro řešení konfliktů měl funkční dříve, než se to několik lidí z nás naučí, protože ty konflikty ve straně začínají být pro mě čím dál víc nepříjemné. Navíc si myslím, že kontakt s někým, kdo již zvládá nenásilně komunikovat s lehkostí a radostí, může podpořit motivaci, se těmto postupům také učit.

@Petr, ohledně nadání

Myslíš si, že nemám nadání k tomu přispět k řešení konfliktů ve straně, a myslíš si proto, že se věnuji něčemu zbytečně, místo toho, abych tu energii věnoval něčemu, co ty považuješ za smysluplnější a co ode mě očekáváš, jako od vedoucího Personálního odboru? :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Klapka za příspěvek:
Ivan.Sirko

prostřednictvím předsedajícího mi polibte prdel! you'll be redlacep!

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Tomas Klapka píše:@Petr, ohledně nadání

Myslíš si, že nemám nadání k tomu přispět k řešení konfliktů ve straně, a myslíš si proto, že se věnuji něčemu zbytečně, místo toho, abych tu energii věnoval něčemu, co ty považuješ za smysluplnější a co ode mě očekáváš, jako od vedoucího Personálního odboru? :)
Já nevím. Nepamatuji si, jestli jsme se někdy osobně setkali (a fotky kecaj ;) ). Ale podle toho, co píšeš na fóru mi připadá, že ke všemu přistupuješ zbytečně vědecky, rozvláčně a pokud máš řešit spor dvou nas*ných lidí, nedokážeš je v první fázi oba zklidnit. Většinou ti jedna strana (nebo obě) nerozumí, protože používáš obecně neznámé zkratky, teorie, publikace. Já například ještě před půl rokem neměl tušení, že existuje nějaký Myers-Briggs Type Indicator a to je mi 58 let a s internetem docela umím. Je to tím, že mě od dětství baví všechno technické a naopak mě nezajímá většina humanitních oborů.

Lidé jsou různí a nějaké vědecké studie tvrdí, že se osobnost zformuje někdy mezi 10. a 15. rokem života a pak už s tím moc nenaděláš. Proto je třeba k lidem přistupovat různě a to právě s ohledem na jejich osobnost. Když je někdo výbušné povahy a ještě navíc nemá smysl pro humor (to bývá častá kombinace), pak je nutné to mít na zřeteli a při sporu rozhodně nepoužívat humor, protože to ho jen víc rozčílí. Naštvaný člověk i v nevinném vtípku bude vidět narážku na sebe, či dokonce urážku nebo zesměšnění. Jiný má zase rád fakta a nějaké pocity nebo zvyklosti pro něj jsou nepodstatné. Ve sporu pak není schopen uznat "tvoje věta toho druhého uráží", protože on tam přece žádné urážlivé slovo nenapsal (fakt). Že je možné urazit i jen významem věty, nebo dokonce použitím v nevhodný čas, prostě nepochopí. Pak jsou situace, kdy jeden má své dlouholeté zkušenosti, druhý naprosto opačné a jediný rozumný kompromis pro oba je "nebudeme se o tom nikdy bavit". Pak jsou také prudiči. Když bude zhasnuto, budou protestovat, že je tma a když se rozsvítí, budou protestovat, že je světlo. :twisted: Těch povah je celá přehršel a já o tom připravuji humornou amatérsko-sociologickou sérii článků. Neboj, určitě se tam najdeš. :)

A co se týče mého očekávání od šéfa PO - no opravdu očekávám, od kohokoliv, něco trochu jiného. Třeba že se bude věnovat tomu, co má PO "v popisu práce". A jako od každého šéfa i od tebe očekávám především zodpovědnost za svěřený odbor. Když to nedokážeš delegovat, musíš to udělat sám. Jenže u Pirátů je to většinou jinak.

Musí SE do 30 dnů udělat tohle. Uplyne 30 dnů a ono SE to neudělalo. Tak holt SE to nechá být.

Tohle funguje možná tak v klubu sběratelů starých aut. Když SE opraví Ford-T do pěti let, bude dobře, když SE opraví do roka, bude ještě lépe, a když SE neopraví ani do důchodu, odkáže SE to synovi. :D O nic nejde, nikoho to neomezuje ani nepoškozuje, je to koníček. Ale volená funkce v politické straně nemůže být jen koníček.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 2):
Vojtech.Pikal, ItoldYouSo7227

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

ItoldYouSo7227
Dal poděkování: 569 poděkování
Dostal poděkování: 424 poděkování

Příspěvek od ItoldYouSo7227 »

Je to tady příliš obecné, tak napíšu něco konkrétního, co by pomohlo konflikty řešit, a také jim předcházet.

Jde o pravidelné fyzické setkávání, neboli teambuilding. Na podzim jsem RP navrhl mít v rozpočtu PO kapitolu pro proplacení cest členům na RV, což je ideální setkávací platforma. Návštěvy RV jsou od členů chabé. Přitom je to druhý nejsilnější orgán, a řeší zásadní věci. Mám za to, že proplácení cest by zvedlo návštěvnost a utužilo vztahy. Výše rozpočtu tuším byla kolem 40 tis. Tenkrát to RP smetlo, protože barevné peníze a nedostatek volných, ale podstatné je to, že flame vzniká mnohem častěji mezi lidmi, kteří se nikdy neviděli, než mezi těmi, kteří spolu pokecali u pivka na nějakém tom RV, CF nebo jinde, a je jim aspoň ze začátku blbé, hned na toho druhého útočně vyjet. Člověk totiž mnohem víc přemýšlí, jak to ten správnej člověk pohodář, s kterým jsem kecal, vlastně myslí.
Tito uživatelé poděkovali autorovi ItoldYouSo7227 za příspěvky (celkem 3):
Petr.Vileta, Lenka.Kozlova, Jaroslav.Kamen
Nikdy plně nezměníte věci bojem s existující realitou. Abyste něco změnili, vytvořte nový model, který udělá současný model zastaralým. -- z článku o bitcoinu
Lukas.Novy
Profese: auditor kyber. bezpečnosti, muž z Brna
Dal poděkování: 2413 poděkování
Dostal poděkování: 3128 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas.Novy »

Bump.

Máte pocit, že Vás KK nebo jiný funkcionář šikanuje, pomlouvá či zesměšňuje? Nejsem právník, ale zastoupím Vás v jednání s přezkumnými orgány. Pište nestranickému ombudsmanovi na ombudsman@krtek.net
Tel: 777-5-KRTEK

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“