před 3 měsíci jsem převzal zaběhnutou restauraci.
Dnes mne kontaktoval pracovník firmy Intergram, který mi sdělil, že v lednu 2014 zasílali předchozímu provozovateli smlouvu, která nebyla podepsána.
Uvedl, že máme počet repráků v restauraci 4, což je pravda.
Oznámil mi nutnost podpisu smlouvy a úhrady poplatku za 2014 (něco přes 3 tis Kč)
Jako kulisu nepouštíme rádio, pouštíme výhradně zahraniční interprety (70-80 léta) a hudbu vhodnou pro restauraci na večer.
O organizaci Intergram jsem již slyšel a četl, asi mne kontaktuje i OSA.
Chápu, že umělci mají dostat zaplaceno za své usilí. Proto mám doma spousty CD.
Pracovník Intergram samozřejmě argumentoval nutností vybrat pro umělce a autory textů peníze.
Může mi někdo vysvětlit:
1. podle čeho tyto organizace rozdělují peníze a KOMU, když neví které umělce hrajeme? To vyberou ročně částku XXXXXXX a rozdělí ji mezi všechny umělce na světě?
2. znamená to, že Gloria Gaynor a Tina Turner obdrží v lednu 2015 pidihalíř z mé restaurace za to, že jsem jejich hudbou zpříjemnil večer hostům, nebo se spíše nabízí varianta, že si pár lidí naspoří na pěkný fáro a na šlapku jednou za týden?
Omlouvám se za styl, ale pokud mám něco platit, chci, aby se to umělcům dostalo. Nemám problém vypsat jména veškerých hraných umělců. Mám nárok a možnost si zkontrolovat, že Tina Turner obdržela svou odměnu?
Bohužel asi nespadám do žádné kategorie, která by nebyla povinna poplatky hradit,
může mi to však někdo kompetentní a znalý potvrdit? Pokud mám zaplatit, tak zaplatím. Pokud bych ale nemusel, samozřejmě raději investuji do prostředí restaurace, než na techtle mechtle třetí osoby.
Děkuji Vám za pomoc.
Jan Hannes