Restaurace - Intergram a Osa, platit?

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

janhannes
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Provozovatel restaurace
Dostal poděkování: 2 poděkování

Restaurace - Intergram a Osa, platit?

Příspěvek od janhannes »

Dobrý den,

před 3 měsíci jsem převzal zaběhnutou restauraci.

Dnes mne kontaktoval pracovník firmy Intergram, který mi sdělil, že v lednu 2014 zasílali předchozímu provozovateli smlouvu, která nebyla podepsána.

Uvedl, že máme počet repráků v restauraci 4, což je pravda.

Oznámil mi nutnost podpisu smlouvy a úhrady poplatku za 2014 (něco přes 3 tis Kč)

Jako kulisu nepouštíme rádio, pouštíme výhradně zahraniční interprety (70-80 léta) a hudbu vhodnou pro restauraci na večer.

O organizaci Intergram jsem již slyšel a četl, asi mne kontaktuje i OSA.

Chápu, že umělci mají dostat zaplaceno za své usilí. Proto mám doma spousty CD.

Pracovník Intergram samozřejmě argumentoval nutností vybrat pro umělce a autory textů peníze.

Může mi někdo vysvětlit:

1. podle čeho tyto organizace rozdělují peníze a KOMU, když neví které umělce hrajeme? To vyberou ročně částku XXXXXXX a rozdělí ji mezi všechny umělce na světě?

2. znamená to, že Gloria Gaynor a Tina Turner obdrží v lednu 2015 pidihalíř z mé restaurace za to, že jsem jejich hudbou zpříjemnil večer hostům, nebo se spíše nabízí varianta, že si pár lidí naspoří na pěkný fáro a na šlapku jednou za týden?

Omlouvám se za styl, ale pokud mám něco platit, chci, aby se to umělcům dostalo. Nemám problém vypsat jména veškerých hraných umělců. Mám nárok a možnost si zkontrolovat, že Tina Turner obdržela svou odměnu?

Bohužel asi nespadám do žádné kategorie, která by nebyla povinna poplatky hradit,

může mi to však někdo kompetentní a znalý potvrdit? Pokud mám zaplatit, tak zaplatím. Pokud bych ale nemusel, samozřejmě raději investuji do prostředí restaurace, než na techtle mechtle třetí osoby.

Děkuji Vám za pomoc.

Jan Hannes ;)
Zdenek.Stepanek
Člen KS Ústecký kraj
Profese: IT Expert
Dal poděkování: 262 poděkování
Dostal poděkování: 632 poděkování

Re: Restaurace - Intergram a Osa, platit?

Příspěvek od Zdenek.Stepanek »

janhannes píše:Dobrý den,

před 3 měsíci jsem převzal zaběhnutou restauraci.

Dnes mne kontaktoval pracovník firmy Intergram, který mi sdělil, že v lednu 2014 zasílali předchozímu provozovateli smlouvu, která nebyla podepsána.

Uvedl, že máme počet repráků v restauraci 4, což je pravda.

Oznámil mi nutnost podpisu smlouvy a úhrady poplatku za 2014 (něco přes 3 tis Kč)
Asi by bylo možné odmítnout platbu za období předchozího majitele. Pokud jste od převzetí doteď hrál jimi zastupovanou hudbu, máte povinnost zaplatit.
janhannes píše:Jako kulisu nepouštíme rádio, pouštíme výhradně zahraniční interprety (70-80 léta) a hudbu vhodnou pro restauraci na večer.
Nepodstatné. Definice svobodné hudby je v tom, že autor udělí licenci (typicky Creative Commons), která říká, že kdokoliv tu hudbu může hrát. Pokud takovou hudbu hrajete, dojde tím defacto k uzavření licenční smlouvy přímo mezi vámi a interpretem/autorem. Čili bez účasti osy, intergramu apod.
janhannes píše:O organizaci Intergram jsem již slyšel a četl, asi mne kontaktuje i OSA.

Chápu, že umělci mají dostat zaplaceno za své usilí. Proto mám doma spousty CD.
LOL :-) Umělec dostane z jednoho CD možná tak dvacku, pokud se jmenuje Vondráčková nebo Gott, jinak nejspíš nic.
janhannes píše:Pracovník Intergram samozřejmě argumentoval nutností vybrat pro umělce a autory textů peníze.
To jsou jejich naučený kecy v kleci.
janhannes píše:Může mi někdo vysvětlit:

1. podle čeho tyto organizace rozdělují peníze a KOMU, když neví které umělce hrajeme? To vyberou ročně částku XXXXXXX a rozdělí ji mezi všechny umělce na světě?
To neví nikdo a nejspíš ani oni sami.
janhannes píše:2. znamená to, že Gloria Gaynor a Tina Turner obdrží v lednu 2015 pidihalíř z mé restaurace za to, že jsem jejich hudbou zpříjemnil večer hostům, nebo se spíše nabízí varianta, že si pár lidí naspoří na pěkný fáro a na šlapku jednou za týden?
B je správně. Fakt to nikdo neví, OSA žádný soupis jmen umělců a přidělených odměn nevydává.
janhannes píše:Omlouvám se za styl, ale pokud mám něco platit, chci, aby se to umělcům dostalo. Nemám problém vypsat jména veškerých hraných umělců. Mám nárok a možnost si zkontrolovat, že Tina Turner obdržela svou odměnu?
Nedostane, ale můžeš se jí zeptat...
janhannes píše:Bohužel asi nespadám do žádné kategorie, která by nebyla povinna poplatky hradit,

může mi to však někdo kompetentní a znalý potvrdit? Pokud mám zaplatit, tak zaplatím. Pokud bych ale nemusel, samozřejmě raději investuji do prostředí restaurace, než na techtle mechtle třetí osoby.

Děkuji Vám za pomoc.

Jan Hannes ;)
Pokud hraješ hudbu z běžného rádia, CD apod, musíš platit.

Ale je možnost jak jim neplatit:

http://www.pirati.cz/valkaskolektivnimispravci
Nerušit, porušuju kopírovací monopol EMI Music...

Zdeněk Štěpánek, 774 415 269
„Stát vypíše nové daně, - Čech se bude dříti na ně,
Neb mu brání mozku lenost - vidět svoji zotročenost..“
F. Gellner
Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Ještě k tomu problému plateb zahraničním umělcům. OSA teoreticky vypořádává nároky zahraničních umělců, přes její "sesterské" organizace (GEMA, SOZA, SABAM...) Protože nemají žádnou evidenci, co se hraje, dělá se to tak nějak "statisticky" na základě plejlistů rádií. A protože víc zahraničních umělců je hráno zde, než je hrano našich umělců v cizině, je výsledný tok peněz směrem od nás do zahraničí. Ale přesná čísla netuším, možná je to ve výroční finanční zprávě OSY.
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
janhannes

Příspěvek od janhannes »

Dobrý den

děkuji za rady.

Kdybych poŕídil hudbu z JAMENDO, ne online, ale vypálil, nebo na MP3, vyhnu se tak i Intergramu i OSA?

Díky
MarketaC
Profese: manikérka
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 7 poděkování

Příspěvek od MarketaC »

janhannes píše:Dobrý den

děkuji za rady.

Kdybych poŕídil hudbu z JAMENDO, ne online, ale vypálil, nebo na MP3, vyhnu se tak i Intergramu i OSA?

Díky
pouštím svobodnou hudbu staženou zde http://hudba.pirati.cz/archivy/ a pokud chcete stáhnout a pouštět zdarma nějaké písničky co se hrají na rádiu Jamendo řiďte se dle tohoto http://www.pirati.cz/hudba/vice_hudby , pouštím svobodnou hudbu, ale to že ji budete pouštět nezanamená že se vyhnete OSA a Intergramu, mám dotaz hned po Vámi piratska-poradna-f285/osa-a-integram-pr ... 24881.html kde popisuji svoji situaci. Hraji svobodnou hudbu, ale stejně mě otravují doufám že dají brzy pokoj :evil: a nezajde to někam dál :|
MarketaC
Profese: manikérka
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 7 poděkování

Příspěvek od MarketaC »

anonym75842
Dal poděkování: 43 poděkování
Dostal poděkování: 211 poděkování

Příspěvek od anonym75842 »

janhannes píše:Dobrý den

děkuji za rady.

Díky
ano avšak musíte mít certifikát od jamenda.
janhannes

Příspěvek od janhannes »

Děkuji

tam jak je Svobodna hudba je však jen několik skladeb :-(
janhannes

Příspěvek od janhannes »

Poradí mi někdo jak získat licenční smlouvu s Jamendo, resp. komu v Jamendo mám zaplatit a kolik za jejich hudbu tak, abych nemusel platit OSA a INTERGRAM?
janhannes

Příspěvek od janhannes »

V tuto chvíli jsem alespoň intruoval personál:

Nic nesdělovat, nic neodkývat, nikam nikoho nepouštět, nic nepodepisovat.
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“