Povolební strategie

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Idaho
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: právník
Dal poděkování: 32 poděkování
Dostal poděkování: 436 poděkování

Re: Povolební strategie

Příspěvek od Idaho »

jhal píše: A kde v tom jsou Piráti? Když podpoří ANO, mají šanci získat kredit konstruktivní strany, které nejde o vlastní prospěch. Strany, která se chce podílet na řešení. A to opravdu nemusí znamenat jít do vlády s ANO. Nebo získají nálepku malé nekonstruktivní strany a zapadnou ve víru událostí ... Píši jak to sám cítím, možná se pro většinovou společnost mýlím. Ale za sebe říkám, že pokud se Piráti nebudou chovat konstruktivně a dojde k předčasným volbám, můj hlas už nedostanou. Svoji šanci tím promarnili.

Nebo vidíte nějaké jiné varianty?
Takže kdo nepodpoří vítěze voleb není konstruktivní? To systematické podsouvání, že Piráti prostě musí ANO podpořit je kouzelné. Chápu Ivana Bartoše, že se nepřidává k požadavku ODS na předsedu sněmovny, protože podobném výsledku tří stran je asi spravedlivější, aby měli tři místopředsedy. Jen by ten předseda klidně mohl být kompromisní z úplně jiné strany.

Myslím, že pokud Piráti podpoří menšinovou vládu, tak je to také bude stát nemálo hlasů. Podobně pokud se odporoučí ze sálu, protože třeba z mého pohledu je odejití ze sálu téměř rovno hlasování pro důvěru. Není přitom pravda, že by nepodpoření vlády ANO muselo znamenat nárůst hlasů ANO a pokles Pirátů a jiných stran. To nikdo neví. Navíc záleží na tom, co se bude dít, jestli bude ANO vládnout menšinově s podporou SPD nebo jinak, co vypadne s OLAFu, jak proběhne hlasování o vydání k trestnímu stíhání (ono v této logice by se dalo tvrdit, že státotvorné a konstruktivní nejprve hlasovat pro důvěru vlády s AB jako předsedou a pak je přeci státotvorné a konstruktivní nedopustit mezinárodní ostudu a vydat AB ke stíhání...) a milion dalších věcí. Všechny strany teď hrají vabank a může to dopadnout jakkoli. Předčasných voleb se bojí i AB, protože nemusí nutně dostat víc. Ono taky než by byly, tak by mohl na hradě sedět někdo jiný. A ona ta abolice od prezidenta těsně před koncem jeho mandátu také nebude působit úplně dobře, alespoň na část voličů.

Jinak co je konstruktivního na tom nechat projít cizí vládu? Nebo se účastnit na vládě, ve které se nezmůže téměř nic? Myslím, že alespoň v mé sociální bublině nebyli lidé, kteří by zvažovali volbu Piráti nebo ANO (většinou to byla volba Piráti/SZ/TOP/STAN) a to není bez významu.
Naposledy upravil(a) Idaho dne 25 říj 2017, 13:28, celkem upraveno 1 x.
Idaho
Profese: právník
Dal poděkování: 32 poděkování
Dostal poděkování: 436 poděkování

Příspěvek od Idaho »

Michael.xChaos.Polak píše:Ano, je to šílené.. ale Fialův bude hned 2.pokus. A oni teď nějaký čas v opozici byli.
Fiala druhý pokus mít nebude buď vůbec nebo bude odsouzený k nezdaru. Čísla ve sněmovně hovoří jasně ANO+SPD 100 mandátů. Přes to nejede vlak. Jedni nebo druzí jsou potřeba pro většinu. Rozpad ANO je nesmysl, jsou tam prověřené kádry, proto také asi polovina poslanců z minulé sněmovny za ANO není nyní ve sněmovně (53 nových lidí za ANO, tedy výrazně víc, než nárůst mandátů). Takto rapidní změna oproti původnímu osazenstvu se snad ještě nikdy nestala, hlavně po tvrzeném předchozím úspěchu. Hezké bylo, jak třeba Prof. Zlatuška v rozhovoru pro HN mlžil kolem toho, proč již není na kandidátce. Spoléhat na jednoho dva přeběhlíky tu navíc už jednou s problémy bylo.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Idaho za příspěvky (celkem 3):
tomast, Rostislav.Reha, rst
Karel666
Profese: Mám
Dal poděkování: 34 poděkování
Dostal poděkování: 45 poděkování

Příspěvek od Karel666 »

Jsem četl co se zde vyrojilo názorů a rad, a nejlépe to vystihuje (postoj pirátů a pak se tam pasovali i ti registrovani pred volbami :D)
I když 22 pirátů má možnost jim otevřít oči. Doufejme že se jim to podaří.
Pánové a dámy Piráti, ale i odprůrci, fakt si myslíte, že kompromis se najde, když s podobným postojem přijde jedna nebo druhá strana? Faktem je, že nikdo ani piráti ani babiš nemá nadpoloviční většinu, takže každý musí jít buď na konsensus neb kompromis. Když každý dodrží slovo, pak se žádná vláda nesestaví a místo žvanění o druhé a třetí šanci, kdy ani jedna nemá šanci, by tedy pokud piráti chtějí absolutní zásadovost navrhnout rovnou předčasné volby.
Jasně babiš může vykřikovat, že pirátům dá šanci a naopak stejné žvásty z druhé strany můžou mít piráti, dokud babiše nezavřou s ANO nejednáme, ale pak faktje faktem jenom jedno, každý kdo podobně jedná má pouze aroganci, jako řekl Valenta, že 70procent lidí hlasovalo proti babišovi... Hovno, já když dal hlas pirátům nehlasoval jsem proti nemu, ale pro vas program...
A o tom to cerlém je, teď každej dostal moc a najednou má plnou hubu keců kdo ma jake prava a co musi ten druhej udelat... Prd musi druha strana udelat a stejne tak vetsina s toho co vyvozujete jako pirati nemusí byt pravda u kazdeho volice...

Takze ja radím, místo těch bohorovnej keců jedné či druhé strany, spíše najuít kompromuis nebo pak rovnou říci, že mají být nové volby, místo pohádek o druhých a třetích šancí, když tyto kupecké počty stačí i základní škola... Zde jenom dodám, jak se Fiala hlásí rovnou o druhou šanci ukazuje, akorát právě tu aroganci...

Edit: P.S. Hlas jsem dal minule volby, tyto jsem prave protoze jsem cetl diskusi nedal... Proste se piorati zacvali chovat "mejstrimove jako standartni strany", stylem my, my, my, my a zase my a vy ostatni jste loosri
Tito uživatelé poděkovali autorovi Karel666 za příspěvky (celkem 2):
tomast, Wir
tomast
Profese: technik
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Příspěvek od tomast »

Obávám se, že příkopy ostatních "demokratických a liberálních" vůči ANO jsou vykopány až moc hluboké a stále se prohlubují.
Je hezké a chvályhodné, že jsou Piráti zásadoví, ale nemyslím, že to v nynější situaci bude mít nějaký kladný výsledek pro voliče Pirátů. Politika je vždycky handlování něco za něco - a pokud nemůžu druhé straně nabídnout nic, o co by měla zájem, není tu ani důvod, proč by měla akceptovat nějaký můj zájem.
Piráty jsem volil v roce 2013 i letos, ale tady mě teď trochu chybí nějaká jejich aktuálnější představa o povolebním uspořádání založená na výsledcích voleb - nemyslím čistě kam umístí sebe, ale spíš celkovou představu o více a méně přijatelných variantách vyjednávání - a co se dá udělat, aby ty méně přijatelné varianty nenastaly. Zatím to vypadá, že co se týká vlády, sednou si do kouta a počkají, jak to dopadne.

A co už je jisté - první kolo Zeman už slíbil Babišovi = Babiš se buď nějak domluví nebo nedomluví, nějakou vládu si sestaví, převezme ministerstva od Sobotky a pak půjde žádat o důvěru.
Takže, jak tu někdo dříve avizoval, že dokud se Babiš nedomluví, zůstane tam Sobotka - není to úplně pravda. Bude tam Babiš a jím navržení lidé - na Vnitru, na Spravedlnosti, ... a budou tam tak dlouho, dokud prezident nepověří sestavením vlády někoho jiného - a s tím si Zeman nejspíš dá hodně na čas, možná si počká, až mu někdo přinese 101 podpisů.
Nedivil bych se, kdyby pak státní zástupce a policie časem stíhání zastavila pro nedostatek důkazů.
Naposledy upravil(a) tomast dne 25 říj 2017, 14:33, celkem upraveno 1 x.
Jan.Adam
Dal poděkování: 237 poděkování
Dostal poděkování: 508 poděkování

Příspěvek od Jan.Adam »

tomast píše:. Bude tam Babiš a jím navržení lidé - na Vnitru, na Spravedlnosti, ... a budou tam tak dlouho, dokud prezident nepověří sestavením vlády někoho jiného - a s tím si Zeman nejspíš dá hodně na čas, možná si počká, až mu někdo přinese 101 podpisů.
Nedivil bych se, kdyby pak státní zástupce a policie časem stíhání zastavila pro nedostatek důkazů.
Z mého pohledu je tohle bohužel víceméně dané, volby dopadly jak dopadly. A to, aby Piráti zradili své přesvědčení a koncept, aby zabránili Babišovi v tomhle (což je stejně v reálu skoro vyloučené, že by se podařilo, dokážete si představit za současné situace nějaké "hlídání" Babiše? Čirá utopie), legitimizovali tak Babiše a Zemana a dali jim "klid na práci"? To by byla jejich rychlá smrt. Za každého člověka, co sem přichází s kalkulovaným apelem na tzv. "konstruktivitu" a "zodpovědnost", je deset jiných, kteří volili Piráty proto, že doufají, že právě tohle neudělají.

Program je jedna strana, filozofie a přístup je druhá. Za mne je důležitější, ať Piráti nezradí svou myšlenku. Prodat morální kredit za drobky z programu je ptákovina (a nezapomeňte, že v hypotetické vládě v ANO by Piráti reálné slovo neměli, a prosadili by pouze a jen to, co by nevadilo Babišovi).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Adam za příspěvky (celkem 3):
Petr.Lysek, Ales.Jakl, Petr.Vileta
tomast
Profese: technik
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Příspěvek od tomast »

Tohle by mě zajímalo - opravdu 9 z 10 voličů volilo Piráty, protože se ostře vymezili vůči Babišovi a ANO a ne pro jejich program?
V žádném případě si nemyslím, že by v současné situaci měli Piráti být součástí koaliční vlády s ANO, to už je opravdu za hranou předvolebních slibů.
Ale ve hře zůstávají stále tisíce jiných možností než si jít sednout do kouta - co je vlastně cílem Pirátů? Čeho chtějí nyní po volbách dosáhnout? Je opravdu hlavním úkolem dostat Babiše do vězení (jak někde myslím prohlásil IB) a odstranit ANO, SPD a komunisty z politiky? Nebo spíše to, co je ve volebním programu?
Ales.Jakl
Dal poděkování: 773 poděkování
Dostal poděkování: 742 poděkování

Příspěvek od Ales.Jakl »

K té "odpovědnosti", "konstruktivitě" bych přidal ještě " státotvornost". Plně postačí podpořit a tlačit protikorupční a modernizační návrhy a přímou demokracii. Umožnit nebo asistovat při ovládnutí státní správy Agrofertem je destrukce demokracie.

Při volbě vedení Sněmovny se jasně ukáže zda existuje hlasovací většina ANO-SPD-KSČM. Pokud Babiš takovou většinu má, tak jakýkoliv jiný koaliční partner je ve vládě pro srandu králíkům.....pak zbývá jen bojovat z opozice a ze Senátu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Jakl za příspěvky (celkem 2):
Petr.Vileta, V__

TOP 09.11.24

Jan.Adam
Dal poděkování: 237 poděkování
Dostal poděkování: 508 poděkování

Příspěvek od Jan.Adam »

tomast píše:Tohle by mě zajímalo - opravdu 9 z 10 voličů volilo Piráty, protože se ostře vymezili vůči Babišovi a ANO a ne pro jejich program?
V žádném případě si nemyslím, že by v současné situaci měli Piráti být součástí koaliční vlády s ANO, to už je opravdu za hranou předvolebních slibů.
Ale ve hře zůstávají stále tisíce jiných možností než si jít sednout do kouta - co je vlastně cílem Pirátů? Čeho chtějí nyní po volbách dosáhnout? Je opravdu hlavním úkolem dostat Babiše do vězení (jak někde myslím prohlásil IB) a odstranit ANO, SPD a komunisty z politiky? Nebo spíše to, co je ve volebním programu?
Nikoli vůči ANO. Vůči současnému způsobu politiky, korupci, klientelismu, nepotismu, netransparence, podvodů, idiotskému populismu, architektury moci. Babiš je toho všeho ztělesněním, SPD do jisté míry také.

Co chtějí podle mne dosáhnout? Že na to mají. Že se nenechají při první příležitosti semlít. Že dokážou politiku dělat jinak. A zase je to můj osobní názor, ale lidi Piráty volí hodně kvůli programu, ale také kvůli téhle filozofii. Což mnozí lidé vč. komentátorů (např. Pečinka) nechápou a pořád nám předpovídají osud VV.
TomasMikus
Příznivec Pirátů – Praha
Profese: biolog
Dal poděkování: 62 poděkování
Dostal poděkování: 99 poděkování

Příspěvek od TomasMikus »

Karel666 píše:Jsem četl co se zde vyrojilo názorů a rad, a nejlépe to vystihuje (postoj pirátů a pak se tam pasovali i ti registrovani pred volbami :D)
I když 22 pirátů má možnost jim otevřít oči. Doufejme že se jim to podaří.
Pánové a dámy Piráti, ale i odprůrci, fakt si myslíte, že kompromis se najde, když s podobným postojem přijde jedna nebo druhá strana? Faktem je, že nikdo ani piráti ani babiš nemá nadpoloviční většinu, takže každý musí jít buď na konsensus neb kompromis. Když každý dodrží slovo, pak se žádná vláda nesestaví a místo žvanění o druhé a třetí šanci, kdy ani jedna nemá šanci, by tedy pokud piráti chtějí absolutní zásadovost navrhnout rovnou předčasné volby.
Jasně babiš může vykřikovat, že pirátům dá šanci a naopak stejné žvásty z druhé strany můžou mít piráti, dokud babiše nezavřou s ANO nejednáme, ale pak faktje faktem jenom jedno, každý kdo podobně jedná má pouze aroganci, jako řekl Valenta, že 70procent lidí hlasovalo proti babišovi... Hovno, já když dal hlas pirátům nehlasoval jsem proti nemu, ale pro vas program...
A o tom to cerlém je, teď každej dostal moc a najednou má plnou hubu keců kdo ma jake prava a co musi ten druhej udelat... Prd musi druha strana udelat a stejne tak vetsina s toho co vyvozujete jako pirati nemusí byt pravda u kazdeho volice...

Takze ja radím, místo těch bohorovnej keců jedné či druhé strany, spíše najuít kompromuis nebo pak rovnou říci, že mají být nové volby, místo pohádek o druhých a třetích šancí, když tyto kupecké počty stačí i základní škola... Zde jenom dodám, jak se Fiala hlásí rovnou o druhou šanci ukazuje, akorát právě tu aroganci...

Edit: P.S. Hlas jsem dal minule volby, tyto jsem prave protoze jsem cetl diskusi nedal... Proste se piorati zacvali chovat "mejstrimove jako standartni strany", stylem my, my, my, my a zase my a vy ostatni jste loosri
tak to je opravdu dětinské, všechno má svůj čas není kam spěchat a je třeba nechat věcem přirozený spád a dělat věci krok za krokem Ano vyhrálo volby, na začatku seznamu je tedy vyčkat až babiš sestaví vladu a tím to pro následující týdny končí je to teď na nich jen na nich a případných koaličních partnerech v každé straně se musí proces vyjednávání uvnitř i naven nejprve dokončit pak je na řadě zeman a pak teprve bude mít smysl uvažovat o tom zda piráti mají možnost do celé věci zasáhnout. Tohle histerické žvanění o spolupráci s Ano a o předčasných volbách o podobné hlouposti nemají vůbec racionální základ. Piráti mají svůj program a ten mohou začít uskutečňovat v konkrétních bodech lze začít měnit věci připravovat zákony atd. a navrhovat je ve sněmovně.
TomasMikus
Příznivec Pirátů – Praha
Profese: biolog
Dal poděkování: 62 poděkování
Dostal poděkování: 99 poděkování

Příspěvek od TomasMikus »

Ales.Jakl píše:K té "odpovědnosti", "konstruktivitě" bych přidal ještě " státotvornost". Plně postačí podpořit a tlačit protikorupční a modernizační návrhy a přímou demokracii. Umožnit nebo asistovat při ovládnutí státní správy Agrofertem je destrukce demokracie.

Při volbě vedení Sněmovny se jasně ukáže zda existuje hlasovací většina ANO-SPD-KSČM. Pokud Babiš takovou většinu má, tak jakýkoliv jiný koaliční partner je ve vládě pro srandu králíkům.....pak zbývá jen bojovat z opozice a ze Senátu.
přesně tak, je klidně možné že koalice už existuje akorát o tom nikdo neví realita je to co udělá každý z nových poslanců při hlasování všechno ostatní je jen virtuální žvanění je třeba tomu nechat přirozený průběh
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“