Majetkové přiznání vs pracovní smlouva
Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT
Pravidla fóra
Pirátská strana všechny informace zveřejňuje, včetně transparentních účtů, transparentního hospodaření. A to samé chceme prosadit u státu. Na otázky odpovídají členové a příznivci strany.
- Tomas.Pastircak
- Profese: Informatik, student práv
- Dal poděkování: 136 poděkování
- Dostal poděkování: 1105 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Majetkové přiznání vs pracovní smlouva
Ahoj,
Chystám se kandidovat za Piráty do zastupitelstva v Plzni a zrovna poslouchám jednání Sněmovny.
Jsem zaměstnán ve firmě, kde mám ve smlouvě zmíněno, že budu zachovávat mlčenlivost o výši své mzdy a jiných složkách odměňování a nesdělovat tyto informace svým spolupracovníkům a jiným osobám v rámci společnosti, ve které pracuji.
Přiznám se, že si nejsem ani jist, jestli v rámci majetkového přiznání musím zveřejnit i mzdu - pokud ano, obávám se, že tuto klauzuli ze své pracovní smlouvy nebudu schopen dodržet a zajímá mě, jestli se zveřejněním majetkového přiznání se tím dostanu do nějakého konfliktu s interními předpisy Pirátů(kdy se obávám, že bych svou mzdu v takovém případě zveřejnit nemohl) nebo se zákonem (kdy naopak předpokládám, že by zákon byl nadřazen pracovní smlouvě a byl bych tím chráněn).
Rozhodně svůj plat nemám potřebu zatajit, ale zároveň by pro mě bylo velmi problematické jít proti svému zaměstnavateli, pokud bych tu povinnost neměl danou zákonem nadřazeným své pracovní smlouvě.
Děkuju za odpověď.
Chystám se kandidovat za Piráty do zastupitelstva v Plzni a zrovna poslouchám jednání Sněmovny.
Jsem zaměstnán ve firmě, kde mám ve smlouvě zmíněno, že budu zachovávat mlčenlivost o výši své mzdy a jiných složkách odměňování a nesdělovat tyto informace svým spolupracovníkům a jiným osobám v rámci společnosti, ve které pracuji.
Přiznám se, že si nejsem ani jist, jestli v rámci majetkového přiznání musím zveřejnit i mzdu - pokud ano, obávám se, že tuto klauzuli ze své pracovní smlouvy nebudu schopen dodržet a zajímá mě, jestli se zveřejněním majetkového přiznání se tím dostanu do nějakého konfliktu s interními předpisy Pirátů(kdy se obávám, že bych svou mzdu v takovém případě zveřejnit nemohl) nebo se zákonem (kdy naopak předpokládám, že by zákon byl nadřazen pracovní smlouvě a byl bych tím chráněn).
Rozhodně svůj plat nemám potřebu zatajit, ale zároveň by pro mě bylo velmi problematické jít proti svému zaměstnavateli, pokud bych tu povinnost neměl danou zákonem nadřazeným své pracovní smlouvě.
Děkuju za odpověď.
- Robert.Magni
- Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
- Profese: vrátný
- Dal poděkování: 12545 poděkování
- Dostal poděkování: 2834 poděkování
Re: Majetkové přiznání vs pracovní smlouva
Tu klausuli smíš porušit,zákon je zcela jistě nadřazen pracovní smlouvě. Takže pokud zákon po tobě bude vyžadovat zveřejnění,zaměstnavatel nic nenadělá.
https://www.epravo.cz/top/clanky/k-povi ... 06076.html
https://finance.idnes.cz/pravni-poradna ... nikani_kho
https://www.epravo.cz/top/clanky/k-povi ... 06076.html
https://finance.idnes.cz/pravni-poradna ... nikani_kho
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023
- Pavel.Moravec
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: IT
- Dal poděkování: 4228 poděkování
- Dostal poděkování: 2664 poděkování
Formálně viz. jak píše Robert, zákon je nadřazen prac.smlouvě. Ale AFAIK zveřejňovat výši platu není nutné, stačí jen výši majetku (kolegové ze zastupitelstev mne kdyžtak opraví).
Celkem by mne zajímalo, jaká je právní vymahatelnost takové klauzule. Hrozí za "vyzrazení firemního tajemství o výši mého platu" nějaký trest? AFAIK nějaká právní analýza zněla, že ne, ale chápu že je blbý pak řešit teoreticky až (asi neplatnou) výpověď kvůli porušení tohoto bodu prac.smlouvy.
Lze to vůbec dodržovat? Technicky se člověk zavázal, že to nevyzradí ani vlastní manželce - znamená to, že manželé nesmí vědět kolik ten druhý bere? Hodně štěstí se spravováním a plánováním rodinných financí..
Anebo když chci třeba bance prokázat svou bonitu - můžu jim zveřejnit svůj plat?
(teď čtu, že to nesmíš zveřejnit spolupracovníkům, ale ostatním lidem asi ano - takže když to řekneš kamarádovi který to řekne tvému spolupracovníkovi, tak je vše OK?)
Celkem by mne zajímalo, jaká je právní vymahatelnost takové klauzule. Hrozí za "vyzrazení firemního tajemství o výši mého platu" nějaký trest? AFAIK nějaká právní analýza zněla, že ne, ale chápu že je blbý pak řešit teoreticky až (asi neplatnou) výpověď kvůli porušení tohoto bodu prac.smlouvy.
Lze to vůbec dodržovat? Technicky se člověk zavázal, že to nevyzradí ani vlastní manželce - znamená to, že manželé nesmí vědět kolik ten druhý bere? Hodně štěstí se spravováním a plánováním rodinných financí..
Anebo když chci třeba bance prokázat svou bonitu - můžu jim zveřejnit svůj plat?
(teď čtu, že to nesmíš zveřejnit spolupracovníkům, ale ostatním lidem asi ano - takže když to řekneš kamarádovi který to řekne tvému spolupracovníkovi, tak je vše OK?)
Bývalý správce @PiratiJMK i @PiratePartyCZ, bývalý člen KK, bývalý člen.
- Tomas.Pastircak
- Kontaktovat uživatele:
Jojo, komukoliv jinému to říct můžu. Je fakt, že kdybych se soudil, tak bych to asi vyhrál, nicméně já se úplně soudit nechci (jednak s ohledem na svou reputaci, jednak mám závazky, který musím platit teď - ne až z toho něco vysoudím
).
Ale podle všeho můžu být v klidu, protože toto by měla být pravda

Ale podle všeho můžu být v klidu, protože toto by měla být pravda
Pavel.Moravec píše: ↑30 kvě 2018, 08:07Ale AFAIK zveřejňovat výši platu není nutné, stačí jen výši majetku
- Marek.Necada
- Člen KS Praha
- Profese: silozpytec
- Dal poděkování: 3187 poděkování
- Dostal poděkování: 2465 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
A nemůžeš se prostě se zaměstnavatelem domluvit na revokaci té klausule? Sice si myslím, že to není potřeba, jak píše Robert, ale „pro klid duše“ mi to přijde jako nejjednodušší řešení.
Ministerio de Educación, ¡afuera!
Долой царя!
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: Pracovnik IT
- Dal poděkování: 1 poděkování
- Dostal poděkování: 1 poděkování
Shodou okolnosti vim o kterem zamestnavateli je rec a jsem si naprosto jist, ze jakakoli komunikace s odpovednymi osobami je nezadouci a tam kde problem evidentne v tuto chvili neni by vznikl.
- Robert.Magni
- Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
- Profese: vrátný
- Dal poděkování: 12545 poděkování
- Dostal poděkování: 2834 poděkování
Na čestné prohlášení existuje přímo formulář. Takže pokud nejsi ve zkušební době,zaměstnavatel na tebe nem§že
příklad vyplněného http://www.lichkov.cz/file.php?nid=2097&oid=5603236
příklad vyplněného http://www.lichkov.cz/file.php?nid=2097&oid=5603236
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023
- Tomas.Pastircak
- Kontaktovat uživatele:
Právě to je ten důvod, proč jsem se tady ptal, jestli to bude potřeba.Marek.Necada píše: ↑30 kvě 2018, 09:46A nemůžeš se prostě se zaměstnavatelem domluvit na revokaci té klausule? Sice si myslím, že to není potřeba, jak píše Robert, ale „pro klid duše“ mi to přijde jako nejjednodušší řešení.
Já už mám u té firmy domluvené jiné výhody, jako třeba práci z domova na druhém konci republiky. Nechci zbytečně apelovat na (ne vždy ideální) flexibilitu korporace, alespoň ne dokud to nebude nezbytné