OK když po staru, tak po staru, tak si s sebou ženská do porodnice vezme svojí porodní bábu, svojí matku, tetu, starší dcery a dalších x ženský, co v rodině bylo, otec zatím bude před porodním sálem štípat dřevo a až uslyší pláč potomka, tak se nahrne spocenej a špinavej dovnitř.Petr.Vileta píše: ↑24 bře 2020, 17:02 Já vám nechci bořit bábovičky, ale otec u porodu je podle mě módní záležitost posledních několika desítek let. Mnoho tisíciletí předtím byl otec od porodu vypoklonkován porodní bábou. Ono to mělo praktické důvody, protože chlapi jsou prasata a ještě by mohli rodičku nebo dítě něčím nakazit a navíc, oni to hodně špatně snáší a spíš by zhoršovali duševní stav rodičky, než aby něčemu pomohli. Jediné, co snad mohli, je uvařit a přinést vodu, ale pak alou ven. a čekej až tě zavoláme.![]()
Potlačení práv rodičů při porodu a COVID 19
Moderátor: Komise předsedajících
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
- Jan.Prokop
- Člen KS Středočeský kraj
- Profese: ITak
- Dal poděkování: 690 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
Re: Potlačení práv rodičů při porodu a COVID 19
- Jan.Prokop
- Člen KS Středočeský kraj
- Profese: ITak
- Dal poděkování: 690 poděkování
- Dostal poděkování: 1455 poděkování
Hlavně pokud je přítomný otec, tak zdravotní personál má mnohem menší kontakt s rodičkou, proptože manžel jí obslouží v běžných věcech (vodí ji na záchod, do sprchy, nosí pití, atd..)Michaela.Skokanova píše: ↑24 bře 2020, 14:26 Okej, tak znova. Pokud se ten personál od někoho z těch dvou nakazí, bude to matka, která dost dobře roušku mít nemůže. Otec, jsem napsala, bude mít minimálně podomácku usitou. Třeba bude mít jednorázovou z lékárny, třeba buď mít respirátor, co já vím, třeba je sežene i doktorům, vůbec bych se nedivila, kdyby v tomhle někteří otcové zafungovali líp než stat.
A řešit, jestli bude otec u porodu, je důležitý kvůli matce a dítěti a pomoci právě těm přetíženým zdravotníkům, kteří pak s tou rodičkou nemusí trávit tolik času a mohou se věnovat i akutnejsim věcem, když se otec muž o svou ženu postarat. Nejde o to, aby měl otec zážitek a o fotečky, ale o dopad na psychiku ženy a dítěte, třeba.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Prokop za příspěvky (celkem 2):
- anon539, Anna.Ungerova
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Celkem Spokojený Důchodce
- Dal poděkování: 10819 poděkování
- Dostal poděkování: 8772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)
- Anna.Ungerova
- Místní předsednictvo
- Profese: veterinární lékařka
- Dal poděkování: 226 poděkování
- Dostal poděkování: 245 poděkování
Díky, já si Pařízkem nechtěla kazit den, ale ten předchozí rozhovor s imunologem byl skvělej
Jinak, což je teda můj soukromý názor, je vyjádření prof. Pařízka asi stejně objektivní, jako když se bude k vlkům v přírodě vyjadřovat pouze chovatel ovcí a nikdo další. On je bezpochyby velký odborník ve svém oboru, ale zároveň také konzervativní zastánce zavedených postupů, poslušnosti k autoritě lékaře a bez velkého pochopení pro snahy porod zlidštit a pokud je to možné, vyhovět přáním rodičky. Doporučení WHO jsou pro něj na úrovni toaletního papíru s tím, že každá země má své zvyky?!. Na přímo položenou otázku, jak velkým rizikem je asymptomatický otec vybavený ochrannými pomůckami neodpověděl ani jeden z nich, nakonec to svedli na Prymulu, ačkoliv ministr Vojtěch předtím tvrdil, že zrušení výjimky vzešlo z požadavků ředitelů některých nemocnic. Nakonec sepsuje Bulovku za umožnění krátké návštěvy u již narozeného dítěte a tvrdí, že jse o porušení nařízení, přestože výjimka ze zákazu návštěv pro hospitalizované děti platí dál. Porodní asistentky, všechna čest jim za snahu, tráví čas tím, že točí videa, fotí atd.? Nebylo by pro jejich bezpečnost lepší omezení kontaktu na minimum? Zákaz doprovodu u porodu je opravdu tím zásadním opatřením, které omezilo šíření koronaviru Hongkongu a Jižní Korei? Samé otázky.
Že asymptomatický otec může být přenašeč, ale ženy berou jako "zdravé", zatímco pro ty s teplotou apod. mají připravený zvláštní režim je taková zoufalá snaha snažit se dělat aspoň něco a asi to i chápu, jen bych nezapomínala, že zrovna tak může přinést nákazu do nemocnice ten personál, jako se to bohužel stalo v některých domech seniorů a LDN (a ty pacienty, kterým se uleví, vracejí z nemocnice zpátky do těch zařízení) . A kdyby zůstalo jen u nepřítomnosti doprovodu u porodu, asi by to šlo vydržet. Ale pak tu máme další tvořivost některých pracovišť. Někde musí v roušce nejen rodit, ale i spát. V Hradci dítě po porodu seberou a z hygienicko-epidemiologických důvodu vykoupou, což může matka pozorovat přes plexisklo. Jinde počítají s tím, že pokud bude matka suspektně nakažena koronavirem, seberou jí dítě na 6 hodin, než bude hotový test a v případě jeho pozitivity je oddělí až na 14 dní. Přitom WHO to opět vidí úplně jinak
https://www.who.int/news-room/q-a-detai ... astfeeding
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Anna.Ungerova za příspěvky (celkem 2):
- anon539, Zdenek.Hess
- Lukas.Dolezal
- Dal poděkování: 1419 poděkování
- Dostal poděkování: 1317 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČRPo projednání s Českou gynekologickou a porodnickou společností ČLS JEP upravilo Ministerstvo zdravotnictví již dříve vydané mimořádné opatření, kterým se dočasně zakazují návštěvy pacientů u poskytovatelů zdravotních služeb lůžkové péče a návštěvy klientů v zařízeních sociálních služeb. Nově byly stanoveny výjimky ze zákazu přítomnosti třetích osob při porodu ve zdravotnickém zařízení. Cílem opatření je maximální omezení sociálních kontaktů mezi lidmi tak, aby se v největší možné míře zamezilo komunitnímu přenosu onemocnění COVID-19.
Všem poskytovatelům zdravotních služeb se s účinností od 28. března 2020 nařizuje zákaz umožnění přítomnosti třetích osob při porodu ve zdravotnickém zařízení, s výjimkou porodu v případě rodičky, která jako cizinka potřebuje tlumočení, má závažné duševní onemocnění, je neslyšící, nevidomá nebo má jiné závažné zdravotní postižení, a s výjimkou případů, kdy se očekává porod mrtvého plodu.
„Jednali jsme s představiteli odborné společnosti a řešili jsme velmi diskutovanou otázku zákazu přítomnosti třetí osoby u porodu. A odborníci se shodli, že je to správné rozhodnutí, že musíme riziko nakažení co nejvíce eliminovat. Každá další přítomná osoba totiž neúměrně zvyšuje riziko nákazy nejen rodičky, ale zejména zdravotníků, jak na porodním sále, tak na celém porodnickém oddělení. Nicméně připustili jsme při porodu výjimky, a to pro ty případy, kdy je přítomnost osoby blízké nezbytná pro zvládnutí porodu rodičkou se závažným duševním onemocněním nebo z důvodu jazykové bariéry. Je třeba podotknout, že nadále zůstává výjimka v podobě návštěv nezletilých pacientů, následně tedy i nově narozených dětí,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.
Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям
і Героїням слава!
. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica
. Dump trump–krasnov. A za Elišku
.
Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Dal poděkování: 4649 poděkování
- Dostal poděkování: 1885 poděkování

- Tito uživatelé poděkovali autorovi anon539 za příspěvky (celkem 2):
- Pavel.Moravec, Zdenek.Hess
-
- Příznivec Pirátů – Karlovarský kraj
- Profese: lékař
- Dal poděkování: 2 poděkování
- Dostal poděkování: 78 poděkování
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Zdenek.Hess za příspěvek:
- Anna.Ungerova
-
- Profese: právník
- Dal poděkování: 175 poděkování
- Dostal poděkování: 896 poděkování
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Janecka za příspěvek:
- Petr.Vileta
- Pavel.Moravec
- Profese: IT
- Dal poděkování: 4228 poděkování
- Dostal poděkování: 2664 poděkování
No a všechny tři moje přítomnosti u narození mých tří dětí beru za jeden z nejsilnějších / nejpozitivnějších zážitků svého života. Zpětně by mi bylo dost líto, kdybych u některého porodu nebyl.. Lidi jsou zkrátka strašně různí, nelze podle své zkušenosti nějak generalizovat.Jiri.Janecka píše: ↑28 bře 2020, 21:28 Já jsem u porodu byl a to v době, kdy to ještě vůbec nebylo moderní. Ne, že bych toho litoval, ale myslím, že se to značně přeceňuje.
Na druhé straně chápu, že zdravotníci jsou nyní pod šíleným tlakem, s vědomím, že bude skoro jistě o dost hůř. Pokud by zdravotníci dospěli k rozhodnutí, že moje přítomnost u hypotetického nynějšího porodu je nějakou přítěží, nejspíš bych měl dost respektu a ohleduplnosti se toho svého "práva" být u porodu vzdát. Za předpokladu, že by mi bylo vysvětleno, proč je moje přítomnost nevhodná (nedostatek ochran.pomůcek i pro mne, větší riziko nákazy od 2 potenciálně nakažených (já a manželka) než jen jednoho (manželky),..). Takováto argumentace od ministerstva je ale imho nedostatečná..
IMHO by rozhodnutí mělo být na jednotlivých nemocnicích či případně i lékařských týmech. A nemělo jít o plošný zákaz. Já rozumím argumentům oběma stranám, je zbytečné plošně ustoupit na jednu či druhou stranu, lepší je jít formou domluvy či lokálního rozhodnutí.
(smutné je, že ta omezení jsou strašně nevyrovnaná (zde spíš zbytečně přísná oproti jiným), a vláda si jimi někdy evidentně kompenzuje své vlastní fatální selhání, což je další rovina. Proč se já musím přehnaně omezovat, když Babiš ještě před pár dny arogantně odmítal nosit roušku, anebo o pár dní později měl naopak super-respirátor, který se nedostával více potřebným zdravotníkům?)
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Moravec za příspěvky (celkem 3):
- Lukas.Dolezal, anon539, Anna.Ungerova
Bývalý správce @PiratiJMK i @PiratePartyCZ, bývalý člen KK, bývalý člen.
-
- Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
- Profese: technik, programátor
- Dal poděkování: 47 poděkování
- Dostal poděkování: 50 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Tito uživatelé poděkovali autorovi vilik za příspěvky (celkem 3):
- Petr.Vileta, Vojtech.Pikal, Pavel.Moravec
Demokracie a liberalismus není o tom že si můžu dělat co chcu, ale především o zodpovědnosti za své jednání.