Nechci Ondřeje Dostála za kandidáta na ministra zdravotnictví

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Dalibor.Zahora
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: zakládající člen
Dal poděkování: 11325 poděkování
Dostal poděkování: 6503 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nechci Ondřeje Dostála za kandidáta na ministra zdravotnictví

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Dostál nebyl podporován na tuto pozici vedením strany?

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Jan.Adam
Dal poděkování: 237 poděkování
Dostal poděkování: 508 poděkování

Příspěvek od Jan.Adam »

Dalibor.Zahora píše: 28 zář 2021, 08:19

Dostál nebyl podporován na tuto pozici vedením strany?

Ušetři si otázky tohoto typu, víš moc dobře, jak to myslím. Jak se to zrovna hodí, což?

A jinak obecně - čekal bych, že se tady budou šířeji hodnotit jeho kompetence na tuto pozici (či působení na ministerstvu) celkově. Protože kdyby je neměl, tak není nominován. Jak říkám lidem všude - budoucnost téhle země není jen o covidu, budoucnost zdravotnictví není jenom o covidu. Pokud bych chtěl poslouchat "huééé, je to kacíř, staví se nesprávně k covidu, rituálně ho obětujte, rozčtvrťte, protože pokud si dovoluje nepokládat covid za středobod budoucí existence a chovat se podle toho, nemá právo nejen se ucházet o veřejnou funkci, ale snad ani existovat", mám k tomu spoustu příležitostí jinde.

Dalibor.Zahora
Kontaktovat uživatele:

Budu si klást otázky jaké chci. :) Samozřejmě, že na ně nemusíš odpovídat.
Každopádně faktem je, že Dostál měl jasnou podporu některých osob z vedení strany a proto za něj mají také tyto osoby vedení jasnou odpovědnost.

Po upozornění upřesňuji (kurzívou).

Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvky (celkem 3):
Pavel.Sramhauser, Martin.Valasek, Stepan.Tracik

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz

Dalibor.Zahora
Kontaktovat uživatele:

Dalibor.Zahora píše: 27 zář 2021, 23:24

Zcela chápu Pavle, že si téma otevřel. Veřejné vystupování Dostala je jednoznačně fail, odpovědnost za něj padá primárně na vedení strany, ktere ho na post prosadilo a po několika měsících oprávněné kritiky ho není schopné nijak usměrnit. Situace se naopak zhoršuje. Taky se v tom snažíme nějak aktivně vystupovat, ale výsledek je nejasný. Možná i tvoje aktivita může být přínosem a návratem k politice založené na datech v této oblasti.

Upřesňuji po upozornění:
" odpovědnost za něj padá primárně na vedení strany"
"odpovědnost za něj padá primárně na ty osoby ve vedení strany, které ho na tento post podpořili"

Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvky (celkem 3):
Pavel.Sramhauser, Janek.Wagner, Stepan.Tracik

Pavel.Moravec
Profese: IT
Dal poděkování: 4228 poděkování
Dostal poděkování: 2664 poděkování

Příspěvek od Pavel.Moravec »

Prosím moderátora o přidání ankety do úvodního příspěvku, pokud má na to právo. Já svůj příspěvek bůhvíproč nemůžu editovat.

Petr.Vileta píše: 27 zář 2021, 22:21

do 10.10.2021 to počkat nemohlo?

Kvůli bodu 2 ne. Ale jak jsem psal, toto je moje osobní zpětná vazba. nevím, jak moc energie bychom teoreticky ztratili odvoláním a kolik tím získali zpět zklamaných voličů. A jak jsem psal, nechci zde rozjet flame, proto je tento můj příspěvek poslední (tedy, rád diskuzi kdykoliv povedu, ale nechci ubírat lidem energii na kampaň).

Jiri.Kaderavek píše: 27 zář 2021, 22:34

Mi se líbí, hájí soukromí a svobody lidí, a ty jsou dúležitější než nějaké vax či antivax či jak to kdo nazývá války.

Jo, to se mi taky líbí. Jenže to bere jako jedinou modlu. Viz "Velmi legitimní postoj, ale ve zdravotnictví jde o jednu rovinu z mnoha." v mém úvodním příspěvku. Jakákoliv vyšší exekutivní funkce znamená moudře vyvažovat požadavky různých skupin, a Ondrův jednodimenzionální tlak "práva pacientů mi jsou svatá, tomu se musí podřídit vše" je právě to, co mi vadí. Právo znamená také zodpovědnost (za využití práva), a právě tlak na vlastní zodpovědnost pacientů ze svých rozhodnutí mi u O.D. chybí. A podobně v naší společnosti, kde např. spousta lidí si pod právem na svobodu slova představuje bezbřehou možnost urážet kohokoliv, sdílet pomluvy a lži apod. (nechci zabíhat do off-topic tématu co z toho by (ne)mělo být legální, ale "právo sdílet hoaxy" vede k negativní externalitě v šíření dezinformací, neinformovaných lidech, nedůvěře v cokoliv apod - a tuto zodpovědnost za ta negativa šiřitelé dezinfa blahosklonně ignorují). Česká společnost je v tomto dost vychýlená, chová se jako puberťák co chce všechny svobody ale odmítá si i jen přiznat, že se s tím pojí nějaká zodpovědnost. A Ondrův přístup mi právě přijde z tohoto ranku. Což je pro společnost až nebezpečné.

Opakuji, svobody jsou pro mne důležité a i Ondrovy postoje bych chápal. Dokázal bych si možná i představit jeho jako kandidáta na ministra v situaci, kdy zde máme zodpovědné Čechy a Češky a kdy není třeba řešit covid (kde pro společné potlačení covidu je často nejlepší na čas některé dílčí svobody potlačit - ať již státním nařízením či na individuální nevynucené úrovni; mám sice právo uspořádat obří fesťák kde si to všichni děsně užijeme, ale bylo by to nezodpovědné, tak to moudře odložím). Dokud jsou Češi obecně dost nezodpovědní a dokud zde máme covid, je Ondrův přístup spíše na škodu.

Jan.Adam píše: 27 zář 2021, 22:53

Nesouhlas. Předem se omlouvám, taky nechci flejmovat, ale reagovat musím.

V pohodě. Slušně vyjádřený opačný názor vítám.

Necháváš se příliš strhnout diskursem na Twitteru a tím, že si z jeho permanentního hejtění až stalkování udělala skupinka velmi specifických lidí sport.

Stejná skupina lidí si šíří screenshoty jeho tweetů, které se týkají rozvolňování (proneseno v říjnu 2020), odpověď Zálomovi ze Svobodných (Lockdown pod pirátskou vlajkou, atd. Ano, mohl by lépe volit slova, a nemusel nazývat v dalším často citovaném tweetu MeSES "ichtyly bez zodpovědnosti". Rozhodně neříkám, že je jeho chováni vždy tip top, to zdaleka ne.

Jenže mi takto píše čím dál tím víc lidí. Nejde o nějakou skupinku, většina z nich Ondru nestalkuje, jen je jím znechucena. Ano, zčásti jde o problém z minulosti, ale holt získal takovou nálepku, které se jen tak nezbaví. A bohužel novější výstupy - byť kultivované apod. - tento dojem u spousty lidí spíš posilují.

Naopak na tom s tím očkováním nevidím nic špatného, snad jen kromě toho načasování, které je zneužitelné. Může nám to uškodit? Ano, ale to prakticky všechno. Všechno je zneužitelné. A když nic nebude, ono se něco vymyslí.

Ano, načasování je šílené. Napsat den před TV debatou Babiš-Bartoš, že odmítám říct zda jsem očkovaný a pak napsat že očkovaný nejsem, to byla skvělá nahrávka na smeč Babišovi, kterou on v té diskuzi využil. Takto neřízená střela nám zbytečně komplikuje život. I kdybych s ním po faktické stránce souhlasil, tak opět jde o přehnaný tlak na "mám na to právo" s ignorováním očekávatelných důsledků. Co když v teoretické situaci při vyjednávání vlády a rozdělování postů najednou Ondra napíše něco podobného výrazně proti očkování či proti SPOLU, a tak celou připravovanou dohodu shodí ze stolu? I kdyby měl fakticky v takovém příspěvku pravdu, opět by šlo o nezodpovědný krok s tragickým načasováním.

Jinak žádný antivaxer reálně není, viz: https://blog.aktualne.cz/blogy/ondrej-d ... emid=40845

Tak proč si o něm spousta(citation needed) lidí myslí, že je antivax? Protože si přečtou pár tweetů či komentářů jiných, jak on odmítá říct zda je očkován, maximálně si přečtou že očkován není, a jen málokdo se prokouše jeho blogem. Nechci teď řešit, jestli má Ondra věcně se svým tak striktním postojem na práva pacientů pravdu, ale jeho PR strategie z něj zkrátka dělá nezodpovědnho antivaxera pro většinu lidí. Opět něco, co by byl u ministra problém.

Sám přiznáváš, že neznáš jeho názory na jiná zdravotnická témata mimo covid. Celá budoucnost (nejen zdravotnictví) není o covidu, Pavle. Fakt ne. Takže jaká diskvalifikace? Kdo nemá předepsaný a dostatečně akceptovatelný postoj k covidu, toho se zbavíme?

Viz nějaký odstavec výše, že Ondra by se možná hodil v klidnějších dobách, ale ne teď. Kdy jsou lidi nezodpovědní a máme covid. Nechci vylít vaničku i s dítětem.

Nebo co je tedy požadované řešení? Rituálně ho obětovat, jak vyzýval pan Nekola, pod jehož tweetem jsem našel link na tohle vlákno? Myslíš si, že to přinutí ty melodramatiky "volil bych Piráty, ale kvůli Dostálovi nemůžu" znovu naši volbu zvážit? Kolik lidí tím přitáhneme, a kolik naopak odradíme? Kolik lidí mimo Twitter vůbec ví, že nějaký Dostál existuje?

Já nic nepožaduji :) Sám nevím, co je nejlepší řešení, zdůraznil jsem, že jde o mou osobní zpětnou vazbu. I proto, co psal Mikuláš. Nechtěl jsem ani dělat velkou publicitu tomuto vláknu, za normální situace bych se i na Twitteru k tomuto vláknu víc vyjádřil, než v té jediné odpovědi na Nekolu.

Abych byl konstruktivní: většina věcí se týká primárně PR či vystupování či načasování či formy komunikace a čemu v ní dát důraz: jedno možné (nevím, jak dobré) řešení tedy je, pokud by Ondra toto změnil. Což nejde ze dne na den, něco člověk nezmění bo osobnost apod.

(trochu "high level" pohled: na jednu stranu jsem rád, že se někdo bije za práva lidí či zde pacientů, že má drajv je prosadit. To mi připadá takové "pravé pirátské", a já zde nechci vypadat jako usedlý páprda, co se jej snaží zastavit. Ale právě ty okolnosti (covid a nezodpovědnost lidí dožadujících se práv bez zodpovědnosti) mi přijdou natolik důležité, že apeluji na "teď ne, prosím")

Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Moravec za příspěvky (celkem 3):
Pavel.Sramhauser, Martin.Valasek, Stepan.Tracik

Bývalý správce @PiratiJMK i @PiratePartyCZ, bývalý člen KK, bývalý člen.

Ivor.Kollar
Člen KS Praha
Profese: IT konzultant
Dal poděkování: 933 poděkování
Dostal poděkování: 1127 poděkování

Příspěvek od Ivor.Kollar »

Jan.Adam píše: 28 zář 2021, 08:11

Ehm. Mluvilo se o očkování, ne o tom za je či není nakažený.

Problem je, ked wanabe minister zdravotnictva hlasa neockovanie. Co si z toho asi tak priemerny obcan moze zobrat? Ked sa neockuje ani sam minister zdravotnictva, preco by sa mal on? A ten tomu asi rozumie, inak by sa predsa nestal ministrom...

Ako strana sa za neho istym sposobom zarucujeme, obcan vacsinovo netusi ze Dostal nie je lekar, a ze epidemiologckym modelom moc nerozumie. A pokial bude vysledkom masovejsie odmietanie ockovania obyvatelov, tak kam to vedie uz bohuzial pomerne bezpecne pozname.

Anna.Ungerova
Místní předsednictvo
Profese: veterinární lékařka
Dal poděkování: 226 poděkování
Dostal poděkování: 245 poděkování

Příspěvek od Anna.Ungerova »

Já bych od Pirátů obecně a nominantů do vládního týmu zejména, očekávala, že budou jejich vyjádření za každých okolností věcná a v odborných otázkách opřená o vědecký konsensus. Byť můj osobní názor se kloní k tomu protilátky nějakým způsobem uznávat, jakmile bude čeho se chytit, zatím jsem nenašla konkrétní hodnotu, která by byla prokázána jako protektivní. Ona i ta ochranná doba 180 dní, doba "platnosti" testů apod. je ve skutečnosti nějakým kompromisem, ne stoprocentní zárukou bezinfekčnosti. V případě protilátek mi v našich výstupech chybí (třeba jsem si nevšimla), podle čeho ten kompromis určíme (i s tím, že se s vývojem poznání může změnit), jak technicky vyřešíme rozdíly ve výstupech z jednotlivých laboratoří atd. Je blbý, když OD nakonec transparentně zveřejní svůj poslední titr s tím, že protilátek má stále dost, diskutující kontrují, že jde o hladinu vlastně už nižší dle měřítek dané laboratoře. Co na to pak říct.
Vadí mi bagatelizace covidu u dětí, možná je to mou sociální bublinou, ale vidím nepříjemně dost dlouhodobých následků i po mírném průběhu nemoci. PIMS TS je naštěstí vzácný, ale když už na to dojde, není o co stát a upřímně bych radši měla možnost svoje dítě naočkovat, než aby covid prodělalo. To říkám jako člověk, který si očkování svého dítěte dost důkladně rozmýšlel a moje dítě má asi méně nepovinných vakcín než dítě Ondřeje Dostála.
Když jsem asi tak před rokem na jedné fb stránce v přítomnosti zdravotníků vyjádřila pochybnost, že parenterálně aplikovaná vakcína proti respirační infekci bude fungovat i proti nákaze jako takové, ne jen proti vážnému průběhu, a tedy každý bude chránit hlavně sám sebe, málem mě sežrali, že tomu nerozumím. Stavět propagaci očkování na tom, že tím budeme chránit svoje okolí, bylo nepřesné, pravděpodobnost přenosu se sníží, ale zcela nevylučuje.
Přesto si myslím, že úplně neplatí, že je z hlediska očkování každý pouze strůjcem svého štěstí. V případě zahlcení nemocnic lidmi s vážným průběhem covidu (a tam neočkovaní dost přesvědčivě převažují) tím budou trpět lidé, kteří potřebují akutní ošetření z jiného důvodu a očkovat se nechali.
Zároveň není vyloučen vážný průběh u mladého člověka v dobré kondici a to i při reinfekci.
Nemyslím si vůbec, že je OD antivax. Odborné kompetence v jiných oblastech zdravotnictví respektuji. Ohledně covidu měl pár vyloženě promořovacích vyjádření, které mě fakt nepříjemně nadzvedly. Jinak nemám problém snad ani tak s tím, jaké názory OD prezentuje, ale jakým způsobem to dělá, chybí mi pokora, věcnost a často i odůvodnění. K poslední kauze, mně fakt nevadí, že sám není očkován a místo toho se pravidelně testuje, naopak může být příkladem zodpovědného přístupu pro ty, kteří se pro očkování také zatím nerozhodli (a dobrovolnost my stále podporujeme, ne?). Souhlasím i s tím, že očkování je soukromý a citlivý údaj. Ale také s tím, že kandidát na ministra by měl být schopen na rovinu odpovědět, své rozhodnutí odůvodnit a ne z toho nejprve udělat anketu. :? Místo snahy získat důvěru lidí napříč názorovým spektrem to vypadá jako pokus vytvořit kontroverzi, což nadělá víc škody než užitku a naštve i ty, kteří by v principu třeba souhlasili. Jsem z tohoto stylu komunikace hodně rozpačitá.

pesatmichal
Dostal poděkování: 9 poděkování

Příspěvek od pesatmichal »

Dobrý den,

rád bych si zde odložil svůj postřeh, jako voliče a příznivce strany. Jen informuji, že polemizuji nad volbou Vás a koalice Spolu. Nesouhlasím s tvrzením, že výstupem p. Dostála jen a pouze ztrácíte.

Mě osobně jeho vystoupení spíše utvrdilo v tom, že jste lepší volba.

Samozřejmě jakákoliv debata na toto téma je v dnešní době ožehavá. Jelikož jakýkoliv argument protistrany je dementován, zesměšňován, znevažován a ostrakizován.

Nic není černobílé a u vás, jako strany je nejvíce vidět, že jsou názory jejích členů různorodé - což rozhodně nepovažuji za špatnou věc, naopak je to můj nejčastější argument, proč vás podpořit a proč se často objeví i nějaký názor, který je občas možno považovat za "výstřelek".

Konec hlášení :)

Tito uživatelé poděkovali autorovi pesatmichal za příspěvky (celkem 9):
Jiri.Rezek, Pavel.Moravec, Michael.Polak, Oldrich.Dosedel, Petr.Vileta, Jaroslav.Lainz, Ondrej.Dostal, bape, mirefek
Michael.Polak
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Dal poděkování: 1022 poděkování
Dostal poděkování: 2432 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael.Polak »

Takhle, v tuhlle chvíli je dost pozdě něco dělat a já na rovinu říkám, že v době, kdy se schvalovaly nominace stínových ministrů, což pokud si pamatuju bylo hlasování CF (?), tak jsem k tomu přistupoval laxně a tak nějak jsem si říkal, že "vnitřní strana" (tedy předsednictvo, poslanecký klub - usual suspects) prostě snad ví, co dělá - pár tváří mi přišlo ok, tak jsem pak holt asi paušálně klikl na všechny okolo (ostatně, ono velmi pár jmen v původním Babišově ANO bylo důvěryhodných, takže lidi, co je třeba znali osobně, si říkali, že holt asi budou v pořádku i ti ostatní - vtipné je, že min. 3 z těch "slušných v ANO" před tím zbytkem dávno utekli...).

V zásadě vůbec nevím, proč se o tom začalo mluvit až takhle pozdě před volbami.

Téma zlehčování pandemických opatření jsem si celou dobu vnitřně spojoval s koalicí Spolu, možná za to můžou nějaké osobní zkušenosti s konkrétními lidmi, možná ta loňská slavná party na Karlově mostě, oslavující ukončenou nultou vlnu (jedinou, během které lockdown skutečně zafungoval jak se čekalo, asi proto, že lidi ještě měli opravdu strach). Nevím z jakého důvodu, ale prostě jsem výstupy Ondřeje Dostála ignoroval a vnímál nás Piráty, jako ty odpovědné, co by situaci řešili účinějij, než Babiš. Možná to byl zcela iracionální pocit - ale prostě jsem takový poocit měl. Byla tady každý den zveřejňovaná data na vládním serveru (to jsem bral jako, že je vlastně pod naším tlakem), byly zde nápady se semaforem (který následně zmutoval do Psa, který žalostně selhal, ale co už).

Nevím, jestli argumentovat nějakou "vědeckostí": samotná statistická data dokáže správně interpretovat stěží 10% populace, ostatní tomu v lepším případě prostě nerozumí, v horším si myslí, že tomu rozumí, ale chápou ta čísla špatně. Svým způsobem, uvěřit masovému nasazení nevyzkoušené vakcíny vyžadoval určitou formu "náboženské víry ve vědu", což je sám o sobě protimluv. Ale faktem je, že jsme to udělali, čísla zatím vypadají, že to pomohlo (což může být i vhodným načasováním toho očkování, nakonec... ale uvidíme co podzim a zima) a samozřejmě: my očkokvání teď právem máme pocit, že opatření přetrvávají kvůli neočkovaým. A ti se nám jednak vysmívají, jednak opatření dávno ignorují. Přitom ale z našeho hlediska jsme to byli my, kdo podstoupili určité osobní riziko (až nepohodlí, v mém případě - bylo mi fakt blbě, po 2.dávce), abychom epidemii pomohli ukončit.

Snahu o ukončení polarizace společnosti bych vítal a pokládal za záslužnou, ale v tenhle moment nevidím zrovna tohle jako cestu. Námatkou CV Ondřeje Dostála během pandemie COVIDu (rešerši udělal kamarád, který se fakt do analýzy jakýchkoliv dat ohledně pandemie strašně zažral, vzhledem k enomickému vzdělání umí vysvětlit statistické záležitosti typu base rate fallacy a ze sympatií k Babišovi ho fakt nejde podezřívat...ponechal jsem i jeho formulace, ty tvrdší jsem smazal)

2016, mluvil v televizi v sama doma jak odmítnout ockovani

Cca 2017, zastupuje antivax ezo matku

Jaro 2020, radi, kde právně korektne sehnat plaquenil (hydorxychloroquine, "lék" doporučovány trupem i bolsonarem, něco jako je dneska ivermektin)

Jaro 2020, žaluje vládu kvůli protiepidemickym opatrenim, tuším že jako první

Prosinec 2020, represe neočkovaných kvůli nedostatku vakcín

Prosinec 2020 nouzový stav je protiústavní

Květen 2021, rodí se tu diskriminace neočkovaných

Léto 2021, zpochybňuje účinnost protiepidemickych opatření, zastává už na jaře 2020 překonanou teorii "chránit ohrožené"

Asi před týdnem - Šikana neočkovaných, ockovani doporučuje jen pro důchodce

Před pár dny -
Kličkování kolem jeho vlastního očkování, ukáže se, že jako vychcanej právník myslí hlavně na sebe, protože není ockovany a myslí si že ho promoreni ochrani.

Některé svoje tweety smazal.

Podstatné je, že z jeho CV u nás tyhle věci vyčíst nelze:
https://www.piratiastarostove.cz/kandid ... l-phd-llm/

Naposledy upravil(a) Michael.Polak dne 28 zář 2021, 12:02, celkem upraveno 2 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvky (celkem 4):
Pavel.Moravec, formulka, Dan.Lestina, Stepan.Tracik

⁂ Mastodon/Fediverse @xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | spolupracovnk TO, zájmy: informatika/doprava/energetika | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

anon124
Dal poděkování: 148 poděkování
Dostal poděkování: 163 poděkování

Příspěvek od anon124 »

To, že kandidát na ministra zdravotnictví není očkován, mi dost vadí. Ale ještě mnohem více mi vadí arogance, s níž Ondřej Dostál tvrdí, že to je jeho osobní věc a nikdo nemá právo se pídit po tom, zde je či není očkován. Myslím, že Ondřej Dostál si nejvíce uškodil sám sobě. Ministrem zcela jistě nebude. Více mi ale vadí, že svým výrokem škodí Pirátům. Jeho sebereflexe je zcela nulová. Takhle prostě nemůže mluvit kandidát na ministra zdravotnictví. Ledaže by kandidoval za Volného nebo Okamuru.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“