Petr.Vileta píše: ↑19 říj 2021, 16:43
No nevím, jestli po kroužkovacím masakru, kdy se část politologů domnívá, že Piráti voličům vadili především některými svými progresivistickými postoji, by bylo vhodné voličům nabízet za prezidentku předsedkyni strany Zelených v době, kdy ceny energií letí nahoru tak, že dokonce vlády /nejen u nás) uvažují o kompenzacích obyvatelům, například z výtěžku povolenek.
Což je vážně paradox, pane Vaněk, protože napřed za CO2 vyberu daň, tím zdraží elektřina a teplo a pak tu daň vrátím obyvatelům, aby neumrzli a mohli si posvítit.
Po mnoha dnech mlácení hlavou do zdi si nakonec nemyslím, že by to byl kroužkovací masakr. Vypadá to tak, ale je to hrozné zjednodušení, že "Piráti propadli v kroužkování". Přiznám se i tu, že jsem taky nekroužkoval a štve mě to, ale nové volby to asi nevyvolá aby se vzápětí ukázalo, že naštvaní voliči Pirátů vykroužkují Starosty, jejichž konání bylo evidentně na hranici (u některých až za hranicí) koaliční smlouvy... a nikdo si ani nechce na Starosty stěžovat, takže se jede dál s tím jak to dopadlo a bude z toho poučení pro příště, kdy budou kroužkovat všichni. Ale je to svým způsobem další chyba volebního systému... a je úsměvné jak díky tomu obzvláště voliči nejmenovaných stran neumí číst výsledky voleb a opravdu si myslí, že Piráty naprostá většina voličů PirSTANu nechtěla. Nicméně tyto volby ještě před tím než vůbec začali označuji jako "boží mlýny" a myslím si, že to Piráti ustojí a naopak se ukáže, že pirátská politika, obrovská práce kterou tahouni odvádí, demokratické a transparentní fungování uvnitř i navenek, srdečnost a další kvality jsou dlouhodobě důležitější než politické podpásovky s dočasným ziskem. Takže Piráti pomohli Starostům k něčemu neuvěřitelnému, a ono se to imho vrátí.
A velmi podobně vidím nadcházející volbu prezidenta. Nejde jen volit menší zlo, svět i ČR prochází přelomovým obdobím (jako vždy
) a ty dlouhodobé hodnoty právě v klimatických otázkách jsou nyní velmi důležité. Takže pokud nebude snaha protlačovat vyloženě pirátského prezidenta, tak mi Magdalena Davis přijde jako nejlepší kandidát z jiné strany, za kterého bojovat v prvním kole. Pokud bude Babiš kandidovat, tak v druhém stejně většina velmi pravděpodobně zvolí kohokoli kdo se tam proti němu z prvního kola dostane.