Renegáti

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Pavel.Nazarsky
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: učitel
Dal poděkování: 33 poděkování
Dostal poděkování: 32 poděkování

Re: Renegáti

Příspěvek od Pavel.Nazarsky »

Josef.Ulehla píše: 17 lis 2021, 04:12

Historická paměť a spojení s odpadlíky. Některé organizace pečují o paměť toho, co bylo. Některé organizace nabízejí prostor pro ty, kteří odešli. Umožňuje jim to vidět se jinýma očima. Pootvírají dvířka k možnému návratu...

Takže úkol a projekt pamatovat, připomínat a dát prostor.

@Lenka.Wagnerova search.php?author_id=4926&sr=posts

@Janek.Wagner search.php?author_id=5431&sr=posts

@Martin Broz search.php?author_id=885&sr=posts

@Ivan.Sirko search.php?author_id=1821&sr=posts

@Martin.Shanil search.php?author_id=5579&sr=posts

EDIT: Pravopis.

Tento příspěvek mě velice zarmoutil. Dovoluji si ocitovat z wikipedie: Renegát (vzniklo přes španělské renegado ze středověkého latinského termínu renegatus, „popírač“) je středověký pojem pro křesťana odpadlého od víry nebo pro rytíře bez lenního pána. Ve druhém významu tedy šlo o evropskou obdobu japonského ronina. Především ve Středomoří a v době křížových výprav byli jako renegáti nazýváni rytíři, kteří konvertovali k isláímu a bojovali proti dřívějším spojencům.

V moderní době se používá jako synonymum odpadlíka, zrádce. Známým příkladem je Leninova kniha Proletářská revoluce a renegát Kautsky. Nazývat renegáty lidi, kteří s námi dlouhá léta pracovali a jejichž nesouhlas se současným vývojem (nebo spíš celkovým klimatem) ve straně je přiměl k ukončení členství, je opravdu za hranou. Lepší by bylo se zamyslet, jestli není ve straně něco špatně. Tento dehonestující příspěvek je toho příkladem. Jestli byl tento příspěvek myšlen jinak, prosím, ať autor blíže osvětlí, co těmi odkazy zamýšlel.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Nazarsky za příspěvky (celkem 6):
Jiri.Janecka, Josef.Ulehla, Jan.Hrebicek, Vojtech.Pikal, Ivan.Sirko, Robert.Magni
Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Renegade bude dycky a navždy Lorenzo Lamas :)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Roman.Kucera za příspěvky (celkem 8):
Vaclav.Fortik, Petr.Vileta, Jiri.Janecka, Josef.Ulehla, Ondrej.dj-bobr.Ulehla, Martin.Stanek, Lukas.Kohout, Vojtech.Pikal
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Roman.Kucera píše: 25 lis 2021, 12:55

Renegade bude dycky a navždy Lorenzo Lamas :)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Odpadl%C3 ... ri%C3%A1l)

To je tak, když někdo používá cizokrajné termity a není v tom suterén. Pak je z toho fiakr. :lol:

Já bych raději použil obyčejné české slovo odpadlík. Někteří měli o Pirátech a jejich cílech jiné představy, třeba že budeme takovou českou verzi Antify, nebo budeme zapalovat popelnice před Pakulem v den zasedání MMF, prostě, že budeme dělat bordel a budeme se tím náramně bavit. Někteří se odstěhovali mimo ČR, někteří zjistili, že je vlastně skutečná (byť třeba jen komunální) politika nebaví, další opravdu zjistili, že jejich názory jsou stejné, ale názory strany jako celku se posouvají někam jinam.

No tak odpadli a jsou to odpadlíci. ;)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Josef.Ulehla

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Pavel.Nazarsky

Petr.Vileta píše: 25 lis 2021, 15:06

Já bych raději použil obyčejné české slovo odpadlík. Někteří měli o Pirátech a jejich cílech jiné představy, třeba že budeme takovou českou verzi Antify, nebo budeme zapalovat popelnice před Pakulem v den zasedání MMF, prostě, že budeme dělat bordel a budeme se tím náramně bavit.

Co je tohle za nesmyslné tvrzení? Znáš vůbec ty lidi? Víš, o kom je řeč? Je mi fakt smutno.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Nazarsky za příspěvky (celkem 2):
Josef.Ulehla, anon539
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Pavel.Nazarsky píše: 25 lis 2021, 15:49
Petr.Vileta píše: 25 lis 2021, 15:06

Já bych raději použil obyčejné české slovo odpadlík. Někteří měli o Pirátech a jejich cílech jiné představy, třeba že budeme takovou českou verzi Antify, nebo budeme zapalovat popelnice před Pakulem v den zasedání MMF, prostě, že budeme dělat bordel a budeme se tím náramně bavit.

Co je tohle za nesmyslné tvrzení? Znáš vůbec ty lidi? Víš, o kom je řeč? Je mi fakt smutno.

Ano, mnohé z nich znám. Nevím, proč bys měl být smutný, na tom není nic divného, že se člověk stane členem nějakého právě vzniklého kolektivu, o kterém měl jiné představy. To se stává i jinde, než v politických stranách.

Vlezeš na vsi do dobrovolných hasičů, myslíš, že jde hlavně o hašení a pomoc při nehodách, ale nakonec zjistíš, že jde hlavně o hasičské bály, pomlouvání lufťáků z Prahy a drobné rozkrádání "služební nafty" do soukromých aut, HZDS je jen krycí nálepka. :lol:

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Josef.Ulehla

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Josef.Ulehla
Člen KS Praha
Dal poděkování: 622 poděkování
Dostal poděkování: 299 poděkování

Příspěvek od Josef.Ulehla »

Milí @Adam.Cernoch, @Janek.Wagner, @Janka.Michailidu, @Jiri.Janecka, @j.v.litrfree, @Lenka.Wagnerova, @Lorenzo.Lamas, @Marek.Necada, @Pavel.Nazarsky, @Petr.Vileta, @Roman.Kucera, @Tomas.Klapka, @Vaclav.Fortik a @Vit.Jurasek!

Děkuju za příspěvky a lajky.

Zvu vás k spolupráci na úkolu, projektu a vlákně se zatím pracovním (a možná nešťastným) názvem Renegáti a navrhuju k diskusi cíl(e):

1. pečovat o Pirátskou paměť a připomínat

2. pečovat o spojení s bývalými členy Pirátů a i bývalými nečleny nějak s Piráty spojenými; udržovat jejich seznam

3. nabízet prostor / vzájemnou podporu pro ty, kteří odešli, nebo odcházejí

4. poskytnout důstojné místo i poraženým i vyloučeným i odpadlým

5. vzájemně si pomáhat zacházet s pocity znechucení, zarmoucení a smutku a jinými

6. vzájemně si pomáhat zacházet s hodnoceními jako hrobař, žádná škoda, Antifa, zapalování popelnic, bordel, bavit se, zjistili, není nic divného

7. založit pro uvedené nezávislé phpBB fórum vně stranických systémů

8. vzájemným uznáním členů ustanovit tým

9. dohodnout se o vymezení cíle / cílů

10. dohodnout se o názvu úkolu, projektu a vlákna

11. pečovat o toto vlákno

Za sebe tomu míním věnovat jen malé usilí, ale věřím, že když víc malých lidí sebe-koordinovaně každý věnuje malé úsilí společnému cíli, můžou se začít dít věci.

Josef Úlehla

Ondrej.dj-bobr.Ulehla
Profese: architekt IT bezpečnosti
Dal poděkování: 484 poděkování
Dostal poděkování: 386 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrej.dj-bobr.Ulehla »

Ahoj příjmenovče :)
Ne že bych se měl nějak (nechat) udržovat v nějakém seznamu, ale dle tvých definic se za renegáta považovat mohu.
Piráti jsou ideologicky už o hodně jinde, než za jaké jsem je měl v době, kdy jsem byl člen či aktivní sympatizant. Furt ale provozuji více či méně čilé kontakty se členy a příznivci, protože jsou to vesměs fajn lidi.
Akorát, .. potřebujeme oddělené nezávislé fórum? Za mě k tomu úplně nevidím důvod se takhle separovat..

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.dj-bobr.Ulehla za příspěvky (celkem 7):
Josef.Ulehla, anonym73980, Lenka.Wagnerova, Vojtech.Pikal, Ivan.Sirko, Robert.Magni, Ondrej.Kotas

Bývalý Pirát, úzce spjatý s tradičními dávnými pirátskými hodnotami
2016/2017 flipped to XSFP MBTI co se na vojně naučíš, za to tě v civilu zavřou
porcelánové zařízení, spojující výhody umyvadla a klosetové mísy, se jmenuje umyvadlo (citace, třetí komentář)

anon1803
Dal poděkování: 266 poděkování
Dostal poděkování: 150 poděkování

Příspěvek od anon1803 »

Ahoj,
já jsem tedy jen Naloďovanec, ale práce s osobami za obzorem okraje společnosti, to mě sem tam docela šlo. A vrátit se do hry. Složit z takových, co nezapadali do schématu, normální funkční a prospěšnou partu, tým.
Nejlepší kapely, v kterejch sem hrál, byly složený převážně z takovejch modelů, a fungovalo to skvěle. Aktivně, hudebně, organizačně, sebevědomě, otevřeně. Nabalovalo to na sebe publikum, konkurenty to zajímalo. Akorát, že to byl moc silnej mix osobností, čili to nedrželo pohromadě dlouho. Každej se posunul někam dál, a vzájemnej respekt zůstal. Lidi, co jsou plný energie, jsou vzácnost.
Tedy, mohl bych zkusit nějak přispět, napasovávat kulatou tvrdou trubku do stejně tvrdý čtverhraný.
Malýmu usilí rozumím, tak se roztáčí velkej setrvačník, aby se točil dlouho.
Taky nevidím důvod separovat tohle mimo fórum.

Tito uživatelé poděkovali autorovi anon1803 za příspěvky (celkem 3):
Ondrej.dj-bobr.Ulehla, Josef.Ulehla, Robert.Magni
Pavel.Nazarsky

j.v.litrfree píše: 26 lis 2021, 14:53

Ahoj,
já jsem tedy jen Naloďovanec, ale práce s osobami za obzorem okraje společnosti, to mě sem tam docela šlo. A vrátit se do hry. Složit z takových, co nezapadali do schématu, normální funkční a prospěšnou partu, tým.
Nejlepší kapely, v kterejch sem hrál, byly složený převážně z takovejch modelů, a fungovalo to skvěle. Aktivně, hudebně, organizačně, sebevědomě, otevřeně. Nabalovalo to na sebe publikum, konkurenty to zajímalo. Akorát, že to byl moc silnej mix osobností, čili to nedrželo pohromadě dlouho. Každej se posunul někam dál, a vzájemnej respekt zůstal. Lidi, co jsou plný energie, jsou vzácnost.

Taková byla celá naše strana ještě před nějakými čtyřmi lety a skutečně jsme se posunuli. Určitě jsme dál, jen si nejsem úplně jistý, zda správným směrem.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Nazarsky za příspěvky (celkem 4):
anon124, Ondrej.dj-bobr.Ulehla, Josef.Ulehla, Robert.Magni
Josef.Ulehla
Člen KS Praha
Dal poděkování: 622 poděkování
Dostal poděkování: 299 poděkování

Příspěvek od Josef.Ulehla »

Rozumím postům @Ondrej.dj-bobr.Ulehla a @j.v.litrfree jako přijetím pozvánky ke spolupráci. Možná jim rozumím špatně a možná jsem jiná přijetí přehlédl. Pokud, tak se prosím ozvěte. Oba zpochybňujete bod 7. Já bych nějaké důvody pro oddělené / separované / nezávislé fórum byl schopen uvést, ale v téhle fázi roztáčení setrvačníku, mi přijde jednodušší zatím sedmičku škrtnout. Pak bych to chápal, že @Ondrej.dj-bobr.Ulehla, @j.v.litrfree a @Josef.Ulehla se pouštíme do spolupráce na něčem takovémhle:

1. pečovat o Pirátskou paměť a připomínat

2. pečovat o spojení s bývalými členy Pirátů a i bývalými nečleny nějak s Piráty spojenými; udržovat jejich seznam

3. nabízet prostor / vzájemnou podporu pro ty, kteří odešli, nebo odcházejí

4. poskytnout důstojné místo i poraženým i vyloučeným i odpadlým

5. vzájemně si pomáhat zacházet s pocity znechucení, zarmoucení a smutku a jinými

6. vzájemně si pomáhat zacházet s hodnoceními jako hrobař, žádná škoda, Antifa, zapalování popelnic, bordel, bavit se, zjistili, není nic divného

7. založit pro uvedené nezávislé phpBB fórum vně stranických systémů (zrušeno)

8. vzájemným uznáním členů ustanovit tým (skoro hotovo)

9. dohodnout se o vymezení cíle / cílů (hotovo)

10. dohodnout se o názvu úkolu, projektu a vlákna

11. pečovat o toto vlákno

Snad je po pirátsku samozřejmé, že tým je transparentní a otevřený. Zvu další, ať se připojí.

A možná bychom mohli rychle vyřídit bod 10. dohodnout se o názvu úkolu, projektu a vlákna. Já na něm nijak netrvám, ale za mě je ok název

Renegáti

Tito uživatelé poděkovali autorovi Josef.Ulehla za příspěvky (celkem 4):
anon1803, Ondrej.dj-bobr.Ulehla, anonym73980, Ondrej.Kotas
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“