David.Novak píše: ↑02 úno 2023, 12:23Tady se ukazuje jedna z nevýhod PirFóra a to sice, že nelze mimo palcování dávat i jiné reakce, jako např.
Pobavte mě a uveďte mi příklady, kdy změna bezproblémového funkčního systému přinesla nějaké výhody?
Moderátor: Komise předsedajících
David.Novak píše: ↑02 úno 2023, 12:23Tady se ukazuje jedna z nevýhod PirFóra a to sice, že nelze mimo palcování dávat i jiné reakce, jako např.
Pobavte mě a uveďte mi příklady, kdy změna bezproblémového funkčního systému přinesla nějaké výhody?
@David.Novak Ty kakulace jsou jinak zcestné. Jakože půjčit IT vybavení jen na pátek bude levnější než na pátek a sobotu? Naprostá většina půjčování čehokoli vychází z toho, že se půjčuje v pátek a vrací v pondělí, protože to už nikomu jinému nepůjčí. U pronájmu to může být o maličko lepší, ale jinak obdobné. Jediné, co se možná změní budou maličko odměny, protože bude méně hodin, ale předpokládám, že komise, která sčítá od 10 do kdoví kolika hodin bude požadovat větší hodinovku. Tj. možná ani to ne.
To mi přijde tak mimo, že si nedokážu představu jak k tomu někdo mohl dojít.
radomirpolach píše: ↑02 úno 2023, 12:29David.Novak píše: ↑02 úno 2023, 12:23Tady se ukazuje jedna z nevýhod PirFóra a to sice, že nelze mimo palcování dávat i jiné reakce, jako např.
A kde berete tu jistotu že současný systém je funkční? Je nákladný a chybový.
Mimochodem, na začátku existence ČR byly volby do Parlamentu (obě komory) a komunální. Od té doby nám přibyly volby krajské, evropské, prezidentské. Penízky se jen sypou.
Výdaje na provozní, bezpečnostní, technické a organizační zabezpečení voleb dosáhly v roce 2010 463 milionů korun
zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/nakla ... winklerova
V Bohnicích komise při sčítání chybovala, místo Babiše zvítězil Pavel
zdroj: https://www.idnes.cz/volby/volby-mestsk ... volby_vank
Pirát od září 2018, MS Olomouc, komise dopravní Olomoucký kraj, zastupitel města Olomouce.
"Yes, we are all individuals!" (Life of Brian)
“Every lie we tell incurs a debt to the truth. Sooner or later that debt is paid.” (Chernobyl)
David.Novak píše: ↑02 úno 2023, 12:36radomirpolach píše: ↑02 úno 2023, 12:29David.Novak píše: ↑02 úno 2023, 12:23Tady se ukazuje jedna z nevýhod PirFóra a to sice, že nelze mimo palcování dávat i jiné reakce, jako např.
A kde berete tu jistotu že současný systém je funkční? Je nákladný a chybový.
Výdaje na provozní, bezpečnostní, technické a organizační zabezpečení voleb dosáhly v roce 2010 463 milionů korun
zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/nakla ... winklerova
V Bohnicích komise při sčítání chybovala, místo Babiše zvítězil Pavel
zdroj: https://www.idnes.cz/volby/volby-mestsk ... volby_vank
A jak navrhovaná změna sníží chybovost?
radomirpolach píše: ↑02 úno 2023, 12:33@David.Novak Ty kakulace jsou jinak zcestné. Jakože půjčit IT vybavení jen na pátek bude levnější než na pátek a sobotu? Naprostá většina půjčování čehokoli vychází z toho, že se půjčuje v pátek a vrací v pondělí, protože to už nikomu jinému nepůjčí. U pronájmu to může být o maličko lepší, ale jinak obdobné. Jediné, co se možná změní budou maličko odměny, protože bude méně hodin, ale předpokládám, že komise, která sčítá od 10 do kdoví kolika hodin bude požadovat větší hodinovku. Tj. možná ani to ne.
Je zřejmé, že netušíte jak OVK fungují. Není žádná hodinovka, nejsou žádné požadavky. Odměna je za funkci a buď se najdou lidé, kteří tuto funkci chtějí vykonávat anebo ne. Aktuálně je to spíš tak, že ne, protože málokdo chce mít "zabité" dva dny (v případě Senátu a prezidenta - 4 dny).
Pirát od září 2018, MS Olomouc, komise dopravní Olomoucký kraj, zastupitel města Olomouce.
"Yes, we are all individuals!" (Life of Brian)
“Every lie we tell incurs a debt to the truth. Sooner or later that debt is paid.” (Chernobyl)
David.Novak píše: ↑02 úno 2023, 12:39radomirpolach píše: ↑02 úno 2023, 12:33@David.Novak Ty kakulace jsou jinak zcestné. Jakože půjčit IT vybavení jen na pátek bude levnější než na pátek a sobotu? Naprostá většina půjčování čehokoli vychází z toho, že se půjčuje v pátek a vrací v pondělí, protože to už nikomu jinému nepůjčí. U pronájmu to může být o maličko lepší, ale jinak obdobné. Jediné, co se možná změní budou maličko odměny, protože bude méně hodin, ale předpokládám, že komise, která sčítá od 10 do kdoví kolika hodin bude požadovat větší hodinovku. Tj. možná ani to ne.
Je zřejmé, že netušíte jak OVK fungují. Není žádná hodinovka, nejsou žádné požadavky. Odměna je za funkci a buď se najdou lidé, kteří tuto funkci chtějí vykonávat anebo ne. Aktuálně je to spíš tak, že ne, protože málokdo chce mít "zabité" dva dny (v případě Senátu a prezidenta - 4 dny).
Člověče, lidé nejsou blbí a odměnu si samozřejmě na hodinovku přepočítají. facepalm Dlouhé sčítání do noci maximálně odradí lidi, co si to nemohou dovolit, mají malé děti atd.
@David.Novak Každopádně se vyjádřete hlavně k těm svým scestným kalkulacím snížení nákladů. Zbytek je nerelevantní.
Shrňme si to:
Jestli má někdo něco čím by to vyvrátil, tak sem s tím.
Taková hrubá kalkulace, horní mez, co by se dalo ušetřit je podle mě 1/24 za ideálních podmínek neboť:
Teď jsou volby 2x 8 hodin + nějaký setup na začátku, na konci a sčítání.
Dejme tomu, že setup na začátku a na konci jsou 2 hodiny a sčítání jsou 4 hodiny.
Ten návrh od 7 do 22 je 15 hodin? Tj. pokud dáme, že vobly trvaly 24 hodin, tak pokud budou trvat o hodinu méně 23 hodin. Tak se ušetří 1/24.
To za předpokladu, že lidé budou v noci sčítat stejně rychle.
Problém bych viděl ten setup na začátku a na konci. Půjdou tam lidé už na pátou, aby to nachystali a budou to sklízet ve dvě v noci?
Nebo se bude muset místnost připravit už ve čtvrtek a sklízet v sobotu?
Setup na začátku kola volby je na hodinu, hodinu a půl.
Uzavření volební místnosti po prvním dni je na necelou hodinu.
Otevření místnosti s nějakou rezervou je na půlhodin.
Celé sčítání prezidenta po prvním kole bylo na 5 až 6 hodin - což jsou asi ty nejjednodušší volby (řádově oproti parlamentním a krajský, o dva řády oproti komunálním)
Ovšem to jsou časové náklady pro člena komise. Související náklady na pohotovost v osobách na úřadech, které dělají support celé dva dny, navážejí urny, vybavení a musí se jim platit práce o víkendu od pátku do neděle jsou asi jinde.
Pokud se startuje v 7, tak ve větších obcích se budou muset navážet urny, zástěny apod. už předem, ale to se stejně dělá. Volební dokumentace, obálky a lístky se musí dovézt ten den, a než objedete třeba 100 okrsků, tak to prostě trvá, i když se na každém zastavujete jen na 2 minuty.
Uvidíme, co na to řekne třeba svaz obcí ještě, no.