radomirpolach píše: ↑11 úno 2023, 22:20
petrr píše: ↑11 úno 2023, 21:46
Ano, nízkopříjmoví lidé, kteří nemovitost zdědí, jsou další skupinou tzv. chudých vlastníků. Paradox asociálního pirátského myšlení: místo aby bylo podporováno vlastní bydlení všech, tak tato nejzranitelnějších skupina by v podstatě byla donucena nemovitost prodat, což jen a pouze opět nahrává těm bohatším, kteří ji pak mohou koupit a pronajímá.
Tak nevím, zda jsou místní myslitelé opravdu tak ekonomicky negramotní, že jim toto nedochází, nebo zda je podle nich cílový stav ještě zhoršit nerovné postavení mezi vlastníky a nájemci, což bych zase čekal strany někde daleko napravo.
Nesmysl o tom, že by při zvýšení daně z nemovitosti mohla být snížena daň z příjmu je dokonalou ukázkou této hlouposti/naprosté nedomyšlenosti - seniorům odkázaným na důchod by tak v podstatě výrazně vzrostly náklady, zatímco ekonomicky aktivním by se snížili. Bravo, skvělý příklad toho, jak o****t důchodci. A pak brečíme, že volí Babiše..
Pane kolego, naučit se číst by to chtělo. Gramotností bych začal u toho.
Takže ti, co zdědili nemovitost a nemohou si ji dovolit platit jsou nejzranitelnější skupina v ČR?
při by zvýšení daně z nemovitosti mohla být snížena daň z příjmů
To padlo kde? A i kdyby to tu padlo, tak je to jedna z možností očividně. Zvednout daň z nemovitostí na desetinásobek a zvýšit slevu na poplatníka a důchod mi přijde jako dobré řešení. Defakto to pokryje daň na nemovitost kde bydlíte. A zvedne výběr daní z druhé a další nemovitosti a komerčních nemovitostí.
Mám pocit, že buď předstíráte nechápavost, nebo máte opravdu kognitivní handicap. Rozumíte slovu “kontext”?
Takže ještě jednou - nízkopříjmoví ekon. aktivní lidé, senioři a např. invalidní důchodci JSOU nejzranitelnější skupiny. Tomu snad rozumíme, ok? Pokračujeme: pokud zdědí nemovitost, mohou se vymanit z pronájmů a mít i jistotu na stáří, což by měl stát maximálně podporovat vzhledem ke stavu důchodového systému - ostatně stále je lidem připomínáno, ať tak učiní a nespoléhají na stát!
Čili navrhovat daň, kterou by nízkopříjmoví lidé nemohli zaplatit, je naprosto proti logice věci (kromě zjevné nesmyslnosti) - za aktivního života stát nabádá lidi k odpovědnosti za vlastní zajištění v penzi, a pak jim napálí daň za to, že ho poslechli?
Vy opravdu ten problém nechápete?
Ohledně daně z příjmu, to tu padlo zcela jistě, i v jiných vláknech.
A že tyto nápady nejsou od Pirátů? To je vtip? Nepamatujete si veřejné výroky Kaplera, blouznění Jakla a jeho úžasný článek o NZP a jednoprocentní dani, který strhl mediálni bouři? A to jsou jen dva, co se mi vybaví hned.
Penalizace (výrazná) někoho za vlastní bydlení je levičácký blud a - čistě moje zkušenost - vždycky mě o tom přesvědčuje někdo, kdo proflákal mládí nebo nedokázal vystudovat obor s dobrým uplatněním a teď má pocit nespravedlnosti.
Progresivní daň z druhé nemovitosti je mnohem spravedlivější, ovšem pro mnohé levičáky zjevně málo rovnostářská. Přitom smysl dává naprosto: pokud jen bydlíš, plať nic (málo). Spekuluješ či ukládáš peníze - plať víc. Implicitně to řeší výše uvedené problémy.
PS: Pokud dokonce i v US prokážete, že máte problém daň zaplatit, může být snížena až prominuta.