Napsali o nás

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Zamčeno
Dalibor.Zahora
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: zakládající člen
Dal poděkování: 11325 poděkování
Dostal poděkování: 6503 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Napsali o nás

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

LN 7. června 2023

„Lžou a dělají ze mě totalitářku“

Dny antikapitalismu, které navštívila, rozpoutaly uvnitř Pirátské strany smršť reakcí včetně těch od šéfa strany Ivana Bartoše. Ten ji vyzval k přehodnocení vystupování. Pirátka Jana Michailidu nyní popisuje svou budoucnost po vyloučení z republikového výboru.

Rozbuška jménem Dny antikapitalismu. Ty Jana Michailidu navštívila v polovině května v pražském klubu Cross. FOTO MAFRA – RADEK VEBR

LN Považujete celou kauzu za bouři ve sklenici vody? Přece jen, kdybyste se nepochlubila návštěvou oné akce na sociální síti, nebo by předseda Ivan Bartoš nereagoval, zřejmě by se nic nestalo.

Nemyslím si, že by se nestalo nic. V pravicové bublině by jistě i tak bylo o zábavu postaráno, ale to se u mých příspěvků prostě stává. Přece jen mám levicové postoje a dávám je otevřeně najevo. Jisté ale je, že Ivan Bartoš tím, že reagoval, dodal celé pseudokauze mnohem větší pozornost a přilákal zájem médií i konkurence. To, že mi navíc svým příspěvkem vlastně na objednávku Twitteru podsunul totalitní smýšlení a přistoupil na to, že komunismus je v kontextu mého příspěvku téma, z celé záležitosti udělalo vnitrostranický konflikt. Neumím si představit moc věcí, které by politické konkurenci udělaly větší radost.

LN Hlasování o vašem vyloučení z orgánu strany dopadlo těsně, 53:47 pro. Máte silnou podporu ve straně vy, nebo názory, které zastáváte? Respektive: Adoruje značná část Pirátů antikapitalismus?

Ne, naše hlasování bylo o tom, zda jsou členové komfortní s tím, aby osoba s levicovými názory a dle některých s nemotornou veřejnou prezentací obývala stranický parlament. A členové se celkem těsně vyjádřili, že s tím komfortní nejsou. Já toto jejich demokratické rozhodnutí respektuji.

LN Začátkem roku 2022 jste vyzvala současného lídra Ivana Bartoše o předsednickou funkci, jednou jste již předtím stranu dokonce vedla. Nepromítají se do současného dění osobní animozity?

Já se snažím svůj život žít na úrovni principů či myšlenek, a ne na úrovni osobních sympatií či antipatií. Působení ve vnitrostranických funkcích pak beru jako službu podmíněnou demokratickou podporou. Nabídla jsem své služby a zájem o ně nebyl. Tím pro mě záležitost skončila.

Jiná věc je, že se někteří spolustraníci s velkým dosahem neštítí lhát o mém přesvědčení a dělat ze mě před světem totalitářku, aby před okolím zabetonovali svou „nezávadnost“. To nesu, zvláště od lidí, kteří mě znají více než deset let, dost těžce. Ale taková už je asi politika.

LN Jak vnímáte posun Pirátů od antisystémové strany až k vládnímu angažmá?

Myslím, že Piráti proti systému vlastně stále jdou. Vybočujeme v kontextu tradiční politiky, kdy snoubíme robustní přímou demokracii, jejíž výsledky jsme mimochodem mohli sledovat i v nynější kauze, s významným vnitrostranickým odborným zázemím. Tuto výjimečnou kombinaci nevidím u žádné z jiných politických stran, které znám. To, kde jsme antisystémovost skutečně odhodili, je PR a reálná politika. Vedení prostě shledalo – přičemž já myslím, že to nelze rozporovat –, že abychom na vysokou politiku dosáhli, musíme přestat vypadat a chovat se jako aktivisti. S tím nutně přichází obrušování hran, ztráta některých původních priorit i stoupenců či členů. Důležité za mě je, abychom neztratili esenci toho, co je pirátské. Je potřeba hledat nějaké šikovné místo mezi pragmatismem a zešednutím.

LN Považujete vaše názory za ideály, ze kterých Pirátská strana vzešla?

V zásadě si nemyslím, že jsou moje názory na preferovaný chod reálného světa, které se řadí zhruba někam do okolí progresivní sociální demokracie, vybočující nebo nějak vzdálené od pirátského programu. Ten přece jen naprosto evidentně počítá s fungujícím sociálním státem, zdaněním a regulací velkého kapitálu, reformou v oblasti duševního vlastnictví a podobně.

LN Čemu se nyní budete po vyloučení věnovat? Uvedla jste, že stranu neopouštíte…

Napsala jsem, že bych si velmi přála, aby se média a také straníci věnovali věcem, které jsou opravdu důležité. Myslím, že pro občany této země je v současné chvíli mnohem důležitější, jaké stanovisko naši ministři a náměstci zaujmou ke konsolidačnímu balíčku a zdali budeme kompetentní v jeho kritice, než jestli Pirátská strana zvládne udělat tytyty na svoji členku, která nezvládla PR komunikaci.

LN Mrzí vás, že Piráti nemají ve stanovách, že jsou středovým liberálním uskupením, jak se o tom hlasovalo nedávno v Liberci na celostátním fóru strany?

Ne, nemrzí mě to. Myslím, že bychom měli být definováni konkrétními postoji v jednotlivých tématech, ne bezobsažným zařazením na pravolevou osu.

LN Průzkumy veřejného mínění řadí nyní Piráty na třetí místo, poměrně těsně za ODS. Jaké máte ambice pro příští volby?

Myslím, že hlavním zadáním pro další volby je samostatná kandidatura, na které je shoda. Je mi líto, že jsme si jako strana museli předvolební koalici nejdříve vyzkoušet, než jsme došli k tomu, že to není dobrý nápad, ale jsem ráda alespoň za to. Co se týče dalších ambicí, čekají nás evropské a krajské volby, které také dokážou s věcmi zahýbat. Než budou za námi, netroufala bych si dělat nějaké soudy stran těch sněmovních.

CO NA TO ŘÍKAJÍ PIRÁTI?

■ „Jana Michailidu byla odvolána z republikové výboru Pirátů! Hlasovalo více než 66 %, to jest 786 hlasujících Pirátek a Pirátů,“ napsala na Twitter náměstkyně pražského primátora Jana Komrsková. Post doplnila emotikonem potlesku. Piráti podle ní dali jasně najevo, že si nepřejí, aby je kdokoliv spojoval s komunismem, antikapitalismem nebo anarchokomunismem.

■ Podobně se vyjádřil i předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek. „Piráti dnes jasně odmítli totalitní ideologie, jejich zlehčování a propagaci,“ řekl. Cílem strany podle něj je uskutečňovat reálná řešení bez extremismu.

■ A předseda Pirátů Ivan Bartoš? „Nechci Jance Michailidu nic podsouvat, ale měla by se, byť stále věřím, že významnou část v jejich úvahách hraje trochu hloupá a prvoplánová provokace, zamyslet a přehodnotit své fungování ve veřejném prostoru. Komunismus i fašismus jsou stejně zhoubné ideologie.“

DOMINIK STEIN

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

anonym72701
Dal poděkování: 15 poděkování
Dostal poděkování: 63 poděkování

Příspěvek od anonym72701 »

„Jsem startrekistka.“ Jana Michailidu v rozhovoru pro DVTV prohlásila, že by se jí líbilo, kdybychom měli ekonomické zřízení jako ve Star Treku.
https://www.dvtv.cz/player/michailidu-p ... tum-nechci

Michael.Polak
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Dal poděkování: 1024 poděkování
Dostal poděkování: 2433 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael.Polak »

Piráti chtějí konec Blažka, jako ministr podle nich ohrožuje spravedlnost - Seznam Zprávy
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... ost-232756

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvky (celkem 2):
Petr.Vileta, anon123

⁂ Mastodon/Fediverse @xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | spolupracovnk TO, zájmy: informatika/doprava/energetika | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

anon123
Dal poděkování: 296 poděkování
Dostal poděkování: 157 poděkování

Příspěvek od anon123 »

Fiala už vyhrožuje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... .seznam.cz

EDIT: A Výborný také - zaříznou Pirátům legalizaci, protože si moc dovoluji s tou svou přímou demokracii? A mezitím řeší Ivan "dezinfo weby"....

wittgenstein
Profese: existuje
Dal poděkování: 43 poděkování
Dostal poděkování: 146 poděkování

Příspěvek od wittgenstein »

Tito uživatelé poděkovali autorovi wittgenstein za příspěvek:
Dalibor.Zahora

Nakonec Vám budou vládnout ti nejméně schopní, protože si to zasloužíte.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10822 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Zdaleka nejen Piráti chtějí konec Pavla Blažka. Premiér Fiala jej však opět podržel
https://www.kverulant.org/article/zdale ... t-podrzel/

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

anonym51641
Dal poděkování: 86 poděkování
Dostal poděkování: 73 poděkování

Příspěvek od anonym51641 »

Tito uživatelé poděkovali autorovi anonym51641 za příspěvek:
eladar
Marek.Krejpsky
Člen KS Vysočina
Profese: konzultant IT
Dal poděkování: 892 poděkování
Dostal poděkování: 333 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek.Krejpsky »

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ne ... s-40435925

„Politické strany v Česku se nikdy nestaly příliš atraktivní pro občany. Za první republiky byla situace úplně jiná, to měly strany statisíce členů. Dnes to jsou tisíce nebo desítky tisíc. Je to dané i dobou. Většině lidí jsou strany protivné. Vstupují do nich spíš ti, kteří chtějí někam kandidovat,“

Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Krejpsky za příspěvek:
Dalibor.Zahora

Marek Křejpský
emeritní místopředseda KS Vysočina, zakládající člen MS Žďársko
profil na webu
Instagram profil

LinkedIn profesní web

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10822 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Soud potvrdil vyhazov pro policistu NCOZ, který spolupracoval s Piráty
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... aty-233247

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Dalibor.Zahora

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Dalibor.Zahora
Profese: zakládající člen
Dal poděkování: 11325 poděkování
Dostal poděkování: 6503 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Martin Čaban: Komentář: Dovolená na Krymu musí počkat. Ministři by se měli krotit

Legrácky na sociálních sítích jsou v přímém rozporu se vším, co „strategická komunikace“ jako vládní nástroj obrany před dezinformacemi a hybridními hrozbami obnáší.

Zpětně jej nelze číst jinak než tak, že český ministr zahraničí vyhodnotil nepřehlednou situaci v Rusku zcela chybně.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... tit-233209

Přílohy
lipokrym2.jpg

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Zamčeno

Zpět na „Veřejná diskuse“