Pavel.Kohoutek:
Ano, v době zavádění výroby Favoritů se hodně investovalo do nových technologií a to včetně nasazení automatizace, dokonce i robotů a spolupráce se zahraničními partnery i v oblasti technologické.
Z dnešního pohledu se opravdu vyrábělo zoufale málo, ale byla to úplně jiná doba, takže bych to nesrovnával. To, že se vyrábělo málo a pomalu, to byl právě důvod pro tehdejší zadlužení podniku. Investovalo se do zlepšení výrobních postupů a tedy i do zvětšení produkce.
To že se Škodovka prodala hluboce pod cenou vedlo k jen k tomu, že jsme o automobilku přišli. Já to pavažuji spíš za katastrofu, než za nějakou výhru.
Pokud srovnáme výkon ekonomik před rokem 1989 a později, čistě z pohledu tvorby národního bohatství, tak ta současná je na tom hůř. Tehdejší sice měla dost problémů, ale byla schopná udržet chod společnosti bez zadlužování. Ta současná už to nedokáže. To si myslím, že je celkem objektivní měřítko.
Krachy firem z důvodu předražených energií nemají nic společného s ekonomickým cyklem. Energie jsou předražené na základě politických rozhodnutí.
Výšku dluhu jsem nepočítal já, to jsou údaje převzaté z veřejných zdrojů. Jestli je ten dluh o miliardu větší, nebo menší, to není podstatné. Podstatné je to, že kdyby se to teď mělo všechno splatit, tak tady máme samé žebráky. Žebráky, kteří jsou díky iluzi života na dluh přesvědčení (zatím), že se jim daří dobře.