Pánové, já teda nevím, ale podle mně radíte (s odpuštěním) hlouposti. Pan provozovatel má možnost toto legálně obejít /zkrátka opravdu neprovozovat veřejnou produkci děl, na které nemá licenci/. Zatím máme platné zákony, pohyboval bych se tedy v jejich mezích.
Veřejná produkce v pohostinském zařízení je opravdu komerční využití díla, opravdu na tom pan provozní vydělává, myslím si, že je v pořádku za toto platit. Co si myslím, že v pořádku není je pozice OSA, kdy se tváří, že zastupuje všechny.
nevím, jak s televizorem, ale s pouštěním muziky -
Doporučil bych:
a) nepouštět žádnou muziku, která je zastupována OSA - tedy nic, na čem je (c), nic, o čem nevím pod jakou licencí je to vydáno a nic, co je vydáno pod jakoukoli licencí nedovolující komerční užití díla. Zůstává SNA, CC BY-SA, Public Domain... doplňte mně.
b) pokud vám jde o to, že nechcete platit OSA, ale nemáte problém platit autorům - doporučuji např. zmiňované Jamendo - na
http://pro.jamendo.com naleznete program pro veřejnou produkci, stojí to o něco míň než OSA, ale peníze se rozdělují 50/5O mezi Jamendo a hrané autory.
c) nepouštět nic a vysvětlit štamgastům, proč tomu tak je.
Myslím si, že řešením aktuální situace NENÍ obcházení zákona, ale ukazování cestiček, jak to LZE dělat jinak.
EDIT: Ještě bych dodal - pirátěním zastupovaných děl jakýmkoli způsobem pořád jenom dále děláte reklamu lidem, kteří starý model využívají a podporují. Jestli jste proti OSA, v první řadě byste imho měli podporovat alternativy.