Vyděláš VÍC, třeba ne hned, ale ber to jako investici do společnosti. Když bude VZP a ty budeš dělat něco, co lidé budou považovat za žádoucí, tak na tom jedině vyděláš. Jinak můžeš dělat jak chceš, ale nikomu to neprodáš, protože nebude mít prachy, anebo se budou muset zadlužit a dále posílit finanční sektor oproti reálné ekonomice. Už takhle na tobě parazitujou lidi, co (pro dobro společnosti) nic nedělaj - velká část finančního sektoru.Robert Adamek píše:Jde mi o to, že co s těma lidma, nebudou se cítit ti, kteří pracují, poněkud diskriminováni oproti těm, kteří by případně nepracovali a žili pouze z plodů práce jiných? Já myslím že ano a to by je velice demotivovalo. Prostě systém proč já, proč ne ty?
Nesprávná představa je, že když jeden v ekonomice něco získá, jiný musí tratit - právě naopak: v ekonomice by měli získávat všichni. Jinak je to ekonomika na hovno!
Taky se bude časem víc a víc vytrácet "mechanická práce", kde materiální ohodnocení zlepšuje výkonnost. Hlavně kvůli automatizaci. V tomto stejně nebudeme v globalizovaném světe konkurenceschopní, dokud se legislativně nedostaneme na úroveň BRIC nebo naopak BRIC na naši.

A u kreativní práce jsou stejně nejlepší výsledky, pokud se ohodnocení "vyjme z rovnice" - tj. když se kreativní člověk cítí existenčně zajištěn a o ohodnocení vlastně ani nepřemýšlí - nesoutěží. Materiální ohodnocení může při kreativní práci dokonce působit negativně: lidé bojí, že přijdou o "potenciální ohodnocení" a to vlastně jejich výkonnost paradoxně sníží. Relevantní RSA Animate video
Moje teorie je tedy to, že VZP vlastně zvýší efektivitu kreativní práce.

To, že to u některých sníží motivaci se dá očekávat, ale v efektivitě dělníka ve výkopu nebo u pásu jsme prostě v Evropě stejně v prdeli. Konec. Tečka. Takže to ani nemá cen z dlouhodobýho hlediska řešit jinak než substitucí za stroje, protože ty jsou bezkonkurenčně nejefektivnější. Ledaže bychom uzavřeli hranice a nastoupila by doma temna