Vrácení licence k MS Windows

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Zdenek.Stepanek
Člen KS Ústecký kraj
Profese: IT Expert
Dal poděkování: 262 poděkování
Dostal poděkování: 632 poděkování

Re: Vrácení licence k MS Windows

Příspěvek od Zdenek.Stepanek »

Michal Breskovec píše:Do licence si může každý napsat co chce, ale otázka je, co na to říká náš zákon.
To samozrejme ano, ale pak se tu neohanejte slovy, ze licence na wokna umozneuje licenci odmitnout a tim padem ze ma zakaznik pravo na vraceni penez. To bylo ve starych licencich, myslim do XP, mozna jen do 2000.

Aby jste me pochopili, tenhle nezakony vazany prodej me nehorazne stve a je to presne vec co by CPS mela zmenit, ale vychazejme pri tom z realnych faktu.
Nerušit, porušuju kopírovací monopol EMI Music...

Zdeněk Štěpánek, 774 415 269
„Stát vypíše nové daně, - Čech se bude dříti na ně,
Neb mu brání mozku lenost - vidět svoji zotročenost..“
F. Gellner
dharmapala
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Příspěvek od dharmapala »

V lete jsem zacal sondovat jaky ntb Lenovo se da u nas koupit bez OS. Tehdy bohuzel neuspesne, takze jsem planoval cestu do Polska, kde jsem ho bez OS nasel. Nastesti jsem ale pred dvema tydny objevil novinku, G550, ktery se u nas bez OS prodava. Monopol MS tedy zatim neni 100%, ale akce na zviditelneni problemu je dobry napad.

Nebudme sheeple (ovcane).
Ondrej.Profant
Vedoucí resortního týmu
Profese: Náměstek člena vlády
Dal poděkování: 3725 poděkování
Dostal poděkování: 1965 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Byla tu otázka, zda něco nezorganizuje ČPS. Samozřejmě je v zájmu ČPS podporovat snahy o prolomení monopolu MS u nás, avšak chtělo by to ty správné dobře zdokumentované příklady.

Zrovna budu kupovat notebook a chci ho bez OS, tak jsem sám zvědavý jak se mi zadaří. Notebook budu kupovat nejspíše v Alze (mám jí blízko a zatím jsem si tam vymohl vše, co jsem potřeboval) i když už tohle je pěkné:
V nabídce máte notebook s Windows Vista. Je možné ho dodat bez systému/s jiným operačním systémem?

Notebooky jsou dodávány jako kompletní řešení a proto je změna operačního systému problematická a vždy znamená náklady navíc. Tedy pokud nemáme v nabídce přímo požadovanou kombinaci modelu/operačního systému, můžou nastat tyto situace:

* Dostupný je model s Windows Vista a požadován je Windows XP:
o Asi nejproblematičtější varianta. Pokud je notebook dodáván s Windows Vista Business resp. Ultimate, je možné provést downgrade na XP zdarma. Podrobnosti - http://www.microsoft.com/cze/infolinka/ ... fault.mspx
o V případě, že je model dodán s verzemi Windows Vista Basic resp Home Premium, je nutné zakoupit licenci operačního systému Windows XP.
o V obou případech však může nastat problém s ovladači pro operační systém Windows XP. Vždy si před koupí oveřte, zda jsou pro daný model tyto ovladače dostupné. Přehled odkazů pro jednotlivé výrobce naleznete zde - http://www.alza.cz/Publish.asp?idpm=573
* Dostupný je model s Windows XP a požadován je Windows Vista:
o V tomto případě stačí ověřit, zda daný model splňuje požadavky pro instalaci operačního systému Windows Vista a zakoupit licenci
* Dostupný je model bez operačního systému a požadován je Windows XP nebo Vista
o Potenciálně zdroj problémů v případě instalace Windows XP z důvodu nedostupnosti ovladačů. To lze oveřit na stránkách jednotlivých výrobců. Přehled odkazů naleznete zde - http://www.alza.cz/Publish.asp?idpm=573. POZOR! - u modelů dodaných bez operačního systému nejsou dodávány žádné ovladače na CD.
z http://www.alza.cz/Publish.asp?idpm=819

Je hezké, jak možnost, že jsou tam MS molochy a já chci slušný OS je zcela vynechána...

profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika

Zdenek.Stepanek
Člen KS Ústecký kraj
Profese: IT Expert
Dal poděkování: 262 poděkování
Dostal poděkování: 632 poděkování

Příspěvek od Zdenek.Stepanek »

To je jasny, MS vsem plati aby o cemkoliv jinem nez MS wokna nenapsali ani slovo. A alza je komercni firma, cilem firmy je maximalizovat zisk vsemi zakonnymi prostredky, vse ostatni je vedlejsi.
Nerušit, porušuju kopírovací monopol EMI Music...

Zdeněk Štěpánek, 774 415 269
„Stát vypíše nové daně, - Čech se bude dříti na ně,
Neb mu brání mozku lenost - vidět svoji zotročenost..“
F. Gellner
Ondrej.Profant
Vedoucí resortního týmu
Kontaktovat uživatele:

Ale zrovna Alza neprodává málo produktů bez OS, dokonce i EEEčka některá, avšak rozdíl ceny je jen ten, co jim naúčtuje MS (asi $15) namísto toho, co by ti naúčtovala BSA, když bys to měl nelegálaně...

Tak jsem jim napsal:
-----Original Message-----
From: OndraProfant [mailto:OndraProfant@seznam.cz]
Sent: Thursday, October 01, 2009 8:41 PM
To: Support - Alza.cz
Subject: Dostupnost ASUS EEE PC 1101HA bez OS

Dobrý den,

rád bych si pořídil ASUS EEE PC 1101HA (kód: NA047w ), avšak nestojím o operační systém. Bude k dostání i verze bez OS?

s pozdravem
Ondřej Profant
A odpověď:
Vážený zákazníku,

děkujeme, že jste se obrátil/a právě na naši společnost a těší nás váš zájem o naše produkty, bohužel však nabízíme pouze zboží z naší aktuální nabídky na eshopu, který je naším obchodem a kde zjistíte on-line skladové dostupnosti a aktuální ceny. Jiné zboží vám bohužel nabídnout nedokážeme.

Budete-li potřebovat jakékoliv bližší informace, neváhejte se na mne obrátit.
S pozdravem

Zdeněk Volf - Alza.cz
obchodník
Dobře, to je nejspíš jejich právo... Je tedy v licenci Win XP stále ta část o možnosti vrácení? Koukal jsem na stránky MS, ale licence jsem nenašel... res. jen různé PR kecy...

profant.eu

Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Profese: VŠ pedagog
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 232 poděkování
Dostal poděkování: 722 poděkování

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

Ondrej Profant píše:rád bych si pořídil ASUS EEE PC 1101HA (kód: NA047w ), avšak nestojím o operační systém. Bude k dostání i verze bez OS?
Zkoušel jsi Mironet? ( http://www.mironet.cz/asus-eee-pc-1101h ... h+dp96981/ ) Osobně ho mám raději než Alzu.
next_ghost
Profese: programátor
Dal poděkování: 465 poděkování
Dostal poděkování: 1741 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

http://www.abclinuxu.cz/blog/tomas_jedl ... ook-lenovo

Další člověk chce notebook bez OS a přestože je v zahraničí jeho sestava bez OS běžně dostupná, u nás se koupit nedá a prodejce licenci zpátky nechce.

Už je na čase konečně udělat hromadnou objednávku počítačů bez OS ze zahraničí na firmu některého člena ČPS a ukázat místním distributorům, že poptávka tu je a je v jejich vlastním zájmu jí uspokojit.

Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.

Ondrej.Profant
Vedoucí resortního týmu
Kontaktovat uživatele:

No jenže ta poptávka je postupná a neodráží trendy... To není tak jednoduché.

Nicméně je jednoduché mít notebooky bez OS a OS přibalovat na CD, Flash nebo tak, stejně to nemáš předinstalované, ale jen pohozené na disku.

profant.eu

jzvc
Profese: Admin
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 467 poděkování

Příspěvek od jzvc »

SaxCZ
Profese: Sanitář ve zdravotnictví

Příspěvek od SaxCZ »

Tohle téma mě vážně trápí. Už několika svým známým jsem doporučoval nákup různých nooteboku. A k tomuto nákupu jim přibalil i info o Linuxu, jeho výhodách i nedostatcích. A především to, že by se dalo ušetřit i několik tisíc korun. Pokaždé jsem byl odmítnut s tím, že toto učinit nelze a že prodej pc sestav a nooteboku je pouze dle kompletní nabídky(jen taková perlička: Při třetím pokusu se mě prodejce pokoušel přesvědčit, že počítač bez windowsu nefunguje ... :roll: ).
---------
Z přečtení 4 stran tohoto fora mi ale nesvitl ani záblesk naděje. Doufal jsem, že se dočtu, jak je to vše zcela protiprávní či nějaký návod jak v tomto případě postupovat. Ale zatím jen lehce protichůdné názory s nejasnými výklady licencí. Chápu, že je to velmi problematické téma. Ale já prostě nechci nic objednávat z Ameriky nebo kupovat mrkvosoft s tím, že instalační cd pak rituálně pomočím za domem.
---------
Nemohl by to někdo s právnickým vzděláním, ať už člen strany nebo někdo jiný, věnovat tomuto problému? Vím, že asi žádám mnoho. Zkoumání licence a s ní souvisejících zákonů a nařízení, musí být doopravdy fuška. Ale myslím si, že pro spoustu lidí by to mnoho znamenalo. A uveřejnění takovéhoto "výzkumu" s návodem jak postupovat v tomto utlačování uživatelů, by jistě zvýšilo prestiž strany.
(fakt ste to dočetli až sem ;) )
Díky a držím pěsti v předvolebním snažení.
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“