Patrik Sima píše:chtěl jsem si koupit notebook bez licence, ale jak se zdá je to nepřekonatelný problém. Windows se tváří jako neoddělitelná součást příslušného hardware. Prodejce podle všeho nemá právo prodat hardware bez tohoto OS. Podle mě to diskriminuje spotřebitele a má jen dvě možnosti:
a) nekoupit
b) koupit s podmínkou koupě dalšího produktu, který nechce
Já ty prodejce celkem chápu, ale opravdu nechci připlácet za software, který nechci. Otázkou je zda jim můžu kecat do toho co a jak prodávají
Lze to nějak řešit?
Já bych postupoval takto:
1) Napřed bych trval na nákupu notebooku bez OS.
2) Pokud prodejce vydrží víc než 15 minut přesvědčování, že opravdu chci notebook bez OS, ale stejně mi nevyhoví, tak se zeptat na podmínky vrácení licence Windows. Podle licenčního ujednání má uživatel právo odmítnout licenční ujednání a vrátit Windows prodejci. Prodejce to nemá právo odmítnout, může jen zvolit formu náhrady za cenu vrácené kopie. Podrobnosti jsou třeba
tady.
3) Pokud se prodejce bude dál cukat, pohrozit nahlášením celé věci obchodní inspekci. Podle zákona na ochranu spotřebitele a obchodního zákoníku je vázaný prodej nelegální a obchodní inspekce za něj může uložit mastnou pokutu.
4) Pokud ani hrozba nepomůže, tak skutečně podat stížnost na obchodní inspekci pro vázaný prodej a jít jinam.