Autorská práva - neoprávněné užití fotografie na webu

Pirátská strana podporuje liberální autorské právo a odstranění výsadního postavení OSA.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Pravidla fóra
  • V tomto fóru odpovídají členové a příznivci Pirátů na vaše dotazy k platnému autorskému zákonu a také k naší politice v oblasti kopírování.

• Před položením dotazu zkuste najít odpověď v seznamu Často kladených otázek

Richard2
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Autorská práva - neoprávněné užití fotografie na webu

Příspěvek od Richard2 »

Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o pomoc.
Dneska mi přišel e-mail od údajného majitele fotografie, který si stěžuje na neoprávněné užití jeho snímku, který mám umístěný na svých nekomerčních webových stránkách. Žádá po mě uhrazení licenčního poplatku ve výši 2000 Kč, jinak se se mnou prý bude soudit. Po uhrazení poplatku mi prý pošle podepsanou licenční smlouvu, která mě opravňuje jeho snímek dál užívat. Ve smlouvě mimo jiné stojí, že nebyla podepsána za nápadně nevýhodných podmínek, ale z čisté vůle, svobodně a bez nátlaku.

Fotku jsem doplnil textem („klikněte tady“) a umístil na mém zcela nekomerčním free webu (na podstránku), s minimální návštěvností (stránky jsou určeny pro interní potřebu organizace – návštěvnost se počítá na jednotky denně). Stažená fotografie byla vyhledána přes images.google.com. Použitá fotografie se v dnešní době vyskytuje na přibližně 200 webových stránkách včetně Facebooku, kde v naprosté většině případů není uveden autor ani zákaz kopírování. Kopírování fotografie není softwarově znemožněno.

Prosím Vás o radu, jak celou věc řešit.
Děkuji Vám za odpověď.
R.
Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Profese: VŠ pedagog
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 232 poděkování
Dostal poděkování: 722 poděkování

Re: Autorská práva - neoprávněné užití fotografie na webu

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

Hezký den,

pokud si nejste jistý, že je fotografie opravdu bez licence, tak ji stáhněte z webu

dále požadujte po dotyčných nějaký jednoznačný doklad o tom, že je fotografie jejich

jedná-li se o Profimedia, pak lze na fóru/webu vyhledat i přímo vzory dopisů, co jim poslat - zpravidla totiž vymáhají peníze za fotografie, na které vůbec nemají licence a požadují částky, které očekávají, že by jim je lidé mohli být ochotní zaplatit - do soudních sporů nejdou, protože by je prohráli, jen otravují

snad mne kolegové případně doplní
Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2901 poděkování
Dostal poděkování: 5772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Ještě je dobré mít připravenu odpověď a doložit, že fotografii jsem stáhl odtud .... a užíval ji v dobré víře.
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Fotograf

Příspěvek od Fotograf »

Roman.Kucera píše:Ještě je dobré mít připravenu odpověď a doložit, že fotografii jsem stáhl odtud .... a užíval ji v dobré víře.
Anebo je dobre nekrast! Je to kradez jako kazda jina, autorovi tim vznika skoda. Je jedno, ze se jedna o web s malou navstevnosti. Kdyz ukradnu auto a najedu s nim pro nekomercni ucely jen 1000 km rocne, porad je to auto kradene.
rst
Profese: ...
Dal poděkování: 186 poděkování
Dostal poděkování: 173 poděkování

Příspěvek od rst »

Ano, velmi zajímavá reakce na příspěvky staré 4 roky.
Rostislav.Reha
Komunální zastupitel/ka
Profese: informatik
Dal poděkování: 2819 poděkování
Dostal poděkování: 3341 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rostislav.Reha »

No me by zajimalo, jaka skoda tim tomu fotografovi vznikla...nejak si ji neumim predstavit. Rozumim tomu, ze je to spatny priklad, ktery kdyby se rozsiril, tak by fotografove meli problem, ale to se nedeje - fotograf ma licenci (predpokladam), zakon ho chrani, dotycny neopravnene uzitou fotografii stahnul a skoda je prakticky nulova. Normalni komercni web si dnes nedovoli brat fotky jinak nez s licenci a to je predpokladam ten kyzeny stav.

Neverim na mensi zlo. Je jen velke zlo a zlo, co zatim nemelo sanci vyrust.
exJunior clen KK.
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip
"I love democracy. I love the Republic." Senator Palpatine

Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 258 poděkování
Dostal poděkování: 1393 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

Fotograf píše:Anebo je dobre nekrast! Je to kradez jako kazda jina, autorovi tim vznika skoda. Je jedno, ze se jedna o web s malou navstevnosti. Kdyz ukradnu auto a najedu s nim pro nekomercni ucely jen 1000 km rocne, porad je to auto kradene.
... jenže porušení autorských práv není krádež. Ono by se i dalo říci že zavedení autorských práv je kádež práv ostatním. ;)
Fotograf

Příspěvek od Fotograf »

Radim.Stach píše:Ano, velmi zajímavá reakce na příspěvky staré 4 roky.
Narazil jsem na to náhodou, když jsem hledal podklady pro to abych některým lidem dal k podnět zamyšlení, proč nevolit Piráty, jak oni například přistupují k autorskému právu.
Fotograf

Příspěvek od Fotograf »

Rostislav.Reha píše:No me by zajimalo, jaka skoda tim tomu fotografovi vznikla...nejak si ji neumim predstavit. Rozumim tomu, ze je to spatny priklad, ktery kdyby se rozsiril, tak by fotografove meli problem, ale to se nedeje - fotograf ma licenci (predpokladam), zakon ho chrani, dotycny neopravnene uzitou fotografii stahnul a skoda je prakticky nulova. Normalni komercni web si dnes nedovoli brat fotky jinak nez s licenci a to je predpokladam ten kyzeny stav.
Třeba ta škoda, že nedostal zaplaceno za svou práci. A mimochodem, fototechnika není zadarmo, dokonce je velmi drahá (profesionálové mají techniku řádově ve statisících). Takže když by si všichni od něj brali jeho výtvory zdarma, jak by asi tak za tu techniku zaplatil? A proč by vlastně fotil, když by neměl z čeho zaplatit svůj čas a know-how?

O tom jak se má nakládat s fotografií nerozhoduje ten kdo jí chce použít, ale ten kdo je jejím autorem. Takže například - chceš použít mou fotku? Zaplať. O tom, zda třeba divák v divadle zaplatí předem za lístek, nebo zda je vstupné dobrovolné nebo žádné, si také rozhoduje divadlo samo. Nevím, proč zrovna digitální autoři by neměli mít právo rozhodovat si o tom, jak bude s jejich dílem nakládáno. Když jedu v MHD, také si neřeknu - já chci použít tramvaj, nikomu tím žádná škoda nevzniká (jen na první pohled, což je stejné jako u té fotografie), tak co bych se nesvezl zadarmo?

Prostě slušní lidé platí za to, co užívají, pokud je to od nich poskytovatelem služby/produktu vyžadováno. Neslušní si vymýšlí výmluvy, proč zrovna oni by platit neměli.
Vit.Konecny
Příznivec Pirátů – Ústecký kraj
Profese: vedoucí skladu
Dal poděkování: 462 poděkování
Dostal poděkování: 487 poděkování

Příspěvek od Vit.Konecny »

Fotograf píše:
Rostislav.Reha píše:No me by zajimalo, jaka skoda tim tomu fotografovi vznikla...nejak si ji neumim predstavit. Rozumim tomu, ze je to spatny priklad, ktery kdyby se rozsiril, tak by fotografove meli problem, ale to se nedeje - fotograf ma licenci (predpokladam), zakon ho chrani, dotycny neopravnene uzitou fotografii stahnul a skoda je prakticky nulova. Normalni komercni web si dnes nedovoli brat fotky jinak nez s licenci a to je predpokladam ten kyzeny stav.
Třeba ta škoda, že nedostal zaplaceno za svou práci. A mimochodem, fototechnika není zadarmo, dokonce je velmi drahá (profesionálové mají techniku řádově ve statisících). Takže když by si všichni od něj brali jeho výtvory zdarma, jak by asi tak za tu techniku zaplatil? A proč by vlastně fotil, když by neměl z čeho zaplatit svůj čas a know-how?

O tom jak se má nakládat s fotografií nerozhoduje ten kdo jí chce použít, ale ten kdo je jejím autorem. Takže například - chceš použít mou fotku? Zaplať. O tom, zda třeba divák v divadle zaplatí předem za lístek, nebo zda je vstupné dobrovolné nebo žádné, si také rozhoduje divadlo samo. Nevím, proč zrovna digitální autoři by neměli mít právo rozhodovat si o tom, jak bude s jejich dílem nakládáno. Když jedu v MHD, také si neřeknu - já chci použít tramvaj, nikomu tím žádná škoda nevzniká (jen na první pohled, což je stejné jako u té fotografie), tak co bych se nesvezl zadarmo?

Prostě slušní lidé platí za to, co užívají, pokud je to od nich poskytovatelem služby/produktu vyžadováno. Neslušní si vymýšlí výmluvy, proč zrovna oni by platit neměli.
Milionkrát vysvětlováno, ale stejně je to asi málo. Pane, prosím vás, kdybyste byl truhlář, tak taky chcete za židli zaplatit pokaždé, když si na ni někdo sedne? Já si myslím, že když tu fotku někdo zkopíruje a nemá na ní žádný zisk (což je přesně tento příklad - nekomerční web), tak ta fotografie přeci autorovi nezmizí a může ji komerčně dále využívat a prodávat. Naopak kdybych ukradl automobil, tak majitel přeci přijde na prázdé parkovací místo a nemůže tu svou věc využívat. To je krádež, o tom není pochyb.
facebook / tel.: 73414nula516 / email: vitkonecny[zavináč]email.cézet

Chronický žadatel o členství.
Odpovědět

Zpět na „Kopírování“