Pirátská přísaha

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Jiri.Janecka
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: právník
Dal poděkování: 175 poděkování
Dostal poděkování: 896 poděkování

Pirátská přísaha

Příspěvek od Jiri.Janecka »

Právě jsem si dočetl asi 10 stránek hodně náročného právního textu věnovaného kárnému řízení na základě Etického kodexu ČAK. Je to zajímavé, ale fakt těžké. http://paragraphos.pecina.cz/
Pak jsem kouknul na naše forum a co nevidím, také si zakládáme Etický kodex. Nemám možnost do něj přispívat, tak zakládám tohle téma a říkám: "Kluci, prosím vás, neblbněte!"
Jakkoliv se budete snažit pravidla etická (morální, mravní) sebelépe postihnout a kodifikovat, právě tou kodifikací je zničíte. Stane se z toho zase jenom právní text na jehož výkladu a přizpůsobování vlastním potřebám si budou mnozí vykladači honit své ego a jiní zase předvádět, jak bezvadně umí kličkovat. Jsou prostě věci, které se psaným právem (a etický kodex se stává psaným právem jakmile jej schválíte a ustanovíte orgán k jeho vymáhání) postihnout nedají.
Když jsem se stával Pirátem, měl jsem za to, že Piráti to vědí a proto jsou proti dalšímu zaplevelování právního řádu. Bylo to pro mne tehdy pro rozhodování důležité, protože byli jednou z mála stran, která nevolala jen chceme ještě víc a lepších zákonů. Věřil jsem, že Piráti ví, že jakýkoliv zákon je bezmocný nebo dokonce nebezpečný v ruce nehodného "soudce."

Chcete ten kodex pro volby a myslíte si, že jím nějak přilákáte voliče. Takových pokusů už tu bylo. Někteří dokonce blankosměnky podepisovali, jenom aby svým slibům dodali "váhy." A pak se, jako obvykle, o význam a váhu svých slibů a podpisů dohadovali jako hokyně před soudem. Opravdu chcete Piráty přivést do této společnosti?

Pokud jde o mne, žádný etický kodex nepodepíšu, stejně jako jsem nepodepsal Rekonstrukci státu a jiné dokumenty, které nejsou dostatečně jasné a srozumitelné a ze kterých je už při jejich tvorbě vidět, že někteří je berou poctivě, ale jiní si už teď otevírají vrátka pro různé výklady a relativizace.

Odmítám "etický kodex" a skládám tuto slavnostní přísahu:

Jsem si vědom toho, že poctivost výkonu mandátu lze zajistit jenom ctí a že jakékoliv právní či finanční závazky, které by jej měly omezit nejsou právně vymahatelné a tudíž na prd. Také jsem si vědom, že mezi politiky je velké množství těch, kteří byli přistiženi při lži, vykrucování, opisování či jiném nevhodném chování, ale přesto svůj mandát vykonávají dál.

Přes to slibuji, že pokud se stanu politikem Pirátů budu vždy a za všech okolností odpovídat na otázku, která to vyžaduje, položenou kýmkoliv pouze ANO, NE nebo NEVÍM, stejně jako vidíme v amerických filmech ze soudní síně a další pindy si nechám pro sebe.

Takže jediné, co Vám mohu slíbit a co také slibuje je, že pokud nesplním, co jsem výše slíbil, odstoupím a když ne, můžete mne beztrestně urážet a plivat na můj hrob.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Janecka za příspěvky (celkem 7):
Petr.Vileta, Patrick.K, anonym2064, Janek.Wagner, Lenka.Wagnerova, next_ghost, Vojtech.Pikal
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10823 poděkování
Dostal poděkování: 8773 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pirátská přísaha

Příspěvek od Petr.Vileta »

Občas se i mezi JUDry najde člověk se zdravým rozumem. :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 3):
anonym2064, Janek.Wagner, Lenka.Wagnerova

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Profese: poslanec
Dal poděkování: 1116 poděkování
Dostal poděkování: 5176 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pirátská přísaha

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Není pravda, že by všechny věci byly právně nevymahatelné. Právně nevymahatelné jsou pouze příkazy při výkonu mandátu poslance. V této rovině je závazek etický, nebrání ale dalším závazkům právním. Například nepochybně lze právně sjednat povinnost zveřejňovat získaný majetkový prospěch nad rámec zákona.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvky (celkem 2):
Frantisek.Navrkal, Vojtech.Pikal

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“