10.let od založení PP-SE

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Petr.Bajgar
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: ,
Dal poděkování: 2327 poděkování
Dostal poděkování: 1270 poděkování

Re: 10.let od založení PP-SE

Příspěvek od Petr.Bajgar »

Mikulas.Peksa píše:Co chceš, Petře, od ZO slyšet? Každá Pirátská strana prochází v zásadě následujícími stádii

1. Malá skupina (1 až 5) pokoušející se vyrobit webovou prezentaci
2. Neregistrovaná skupina cca 5-20 aktivistů bez programu a financí, s aktivně běžící webovou prezentací a vnitřním sociálním životem na internetovém fóru.
3. Oficiálně registrovaná strana s - řekněme - 100 až 500 členy, programem a menšími financemi, řízená amatérsky, s několika volenými zastupiteli a polopravidelnými schůzemi po většině území své země.
4. Poloprofesionálně administrovaná strana s placenými tajemníky, grafiky, řádově tisícovkami platících členů, mnoha opozičními zastupiteli na různých úrovních, pravidelnými masovými schůzemi místních sdružení.
5. ????
Mikuláši opravdu velice ti děkuji za tvoje shrnutí fází vývoje jednotlivých vyjmenovaných PP.
Považuji toto shrnutí za zásadně důležité, protože může být podkladem pro jistou a podle mého velice potřebnou sebereflexi.
Pokud chceme být v politice úspěšní, bude to podle mého možná naivního mínění, velice záležet na tom jak se budeme umět učit a to jak z dosažených úspěchů tak především vyvarováním se opakování chyb jak vlastních tak taky kolegů z jiných PP. Toto by mohlo pomoct k rozvoji právě malých nebo méně zkušených PP.

Přeji ti mnoho zdaru v nové práci :!:

Podporu vzniku PP-SK považuji za velice důležitou i pro naši PP-CZ, takže se na ni velice rád budu zase podílet. Měl jsem za to, že to běží svým tempem, ale jak to vypadá tak vývoj v této věci spíš ustrnul a je třeba se mu začít opět věnovat.

Rád bych se věnoval tvému podnětu přípravy na Krajské volby a tomu kdo a jak připravený by mohl a měl být, aby mohl za nás kandidovat do těchto zastupitelstev. Mám ale problém, že mě v podstatě eliminovali kolegové nezvolením do vedení KS(protože jim narušuji jejich kamaradpartu), a tím víc od přípravy krajských voleb i v našem Pardubickém kraji. Moje možnosti komunikace s dalšími kraji až na několik výjimek je ještě horší a PO přece vede-nevede M.Ferjenčík viditelně podobně nedbale jako předešlá nevedoucí BH. Bez aspoň drobné morální podpory je pro mě za dnešní situace velice těžké cokoliv v PP-CZ dělat.

Na FB ještě aktivně vystupuje PP-Brazilie a občas PP-Austrálie o kterých jsi se zatím nezmínil možná proto, že s nimi zatím nejsme v kontaktu podobně jako s dalšími z PP po celém světě.

Mikuláši tobě toto vlákno možná připadá jako mlácení prázdné slámy. Já si ale dovolím s tebou nesouhlasit a to proto, že jsem přesvědčen, že vzájemná morální podpora a informační výměna mezi PP jsou velice podstatné prvky proti vyhasnutí v době kdy se daná PP zvedá ze země a začíná se učit fungovat sama za sebe i jako součást celosvětového hnutí Pirátských stran. V dnešním globalizovaném světě je pro každou PP a tedy i pro nás velice podstatné mít v dalších zemích partnerské PP.
Mikulas.Peksa
Profese: fyzik v IT
Dal poděkování: 2740 poděkování
Dostal poděkování: 4633 poděkování

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Petr.Bajgar píše:...
Na FB ještě aktivně vystupuje PP-Brazilie a občas PP-Austrálie o kterých jsi se zatím nezmínil možná proto, že s nimi zatím nejsme v kontaktu podobně jako s dalšími z PP po celém světě.

Mikuláši tobě toto vlákno možná připadá jako mlácení prázdné slámy. Já si ale dovolím s tebou nesouhlasit a to proto, že jsem přesvědčen, že vzájemná morální podpora a informační výměna mezi PP jsou velice podstatné prvky proti vyhasnutí v době kdy se daná PP zvedá ze země a začíná se učit fungovat sama za sebe i jako součást celosvětového hnutí Pirátských stran. V dnešním globalizovaném světě je pro každou PP a tedy i pro nás velice podstatné mít v dalších zemích partnerské PP.
Uvažuj realisticky. Brazílie i Austrálie jsou z našeho pohledu "děsivě daleko". Uvědom si, kolik je rozpočet ZO a kolik stojí jedna letenka do Austrálie. S PP-BR jsme byli "v kontaktu", když si Henrique Peer udělal výlet po Evropě. Neudělá-li si někdo nějakou takovouhle náhodnou cestu, můžeme jim akorát popřát "ahoj", nebo se kouknout, co sdílejí na FB. Alternativně existuje Order of Pirate Unicorn, pokud se někdo chce socializovat a sbírat drby ze zahraničí. Teda nevím, jestli to pořád funguje. Existovala taky Molloyova druhá internacionála, ale to vyhnilo na nezájmu.

Existuje organizace, která by měla plnit tuhle funkci "přeshraničního PO" a pomáhat organizovat nové strany v zahraničí. Jsou to Piráti bez hranic (PwB). Jenže, přiznejme si to otevřeně, většinu manpoweru dodali Němci, pomáhali Švýcaři, Holanďani atp. S úpadkem Němců upadají i PwB. Kdyby chtěl někdo dělat mezinárodního koordinátora přes PoW, určitě se hlaste. Tu organizaci by rozhodně bylo dobré oživit a měli bychom v ní mít své zástupce. Ono se to jaksi samo neudělá.
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Petr.Bajgar

Mikulas.Peksa píše: Uvažuj realisticky. Brazílie i Austrálie jsou z našeho pohledu "děsivě daleko". Uvědom si, kolik je rozpočet ZO a kolik stojí jedna letenka do Austrálie. S PP-BR jsme byli "v kontaktu", když si Henrique Peer udělal výlet po Evropě. Neudělá-li si někdo nějakou takovouhle náhodnou cestu, můžeme jim akorát popřát "ahoj", nebo se kouknout, co sdílejí na FB. Alternativně existuje Order of Pirate Unicorn, pokud se někdo chce socializovat a sbírat drby ze zahraničí. Teda nevím, jestli to pořád funguje. Existovala taky Molloyova druhá internacionála, ale to vyhnilo na nezájmu.

Existuje organizace, která by měla plnit tuhle funkci "přeshraničního PO" a pomáhat organizovat nové strany v zahraničí. Jsou to Piráti bez hranic (PwB). Jenže, přiznejme si to otevřeně, většinu manpoweru dodali Němci, pomáhali Švýcaři, Holanďani atp. S úpadkem Němců upadají i PwB. Kdyby chtěl někdo dělat mezinárodního koordinátora přes PoW, určitě se hlaste. Tu organizaci by rozhodně bylo dobré oživit a měli bychom v ní mít své zástupce. Ono se to jaksi samo neudělá.

Mikuláši ujišťuji tě, že se snažím uvažovat co možná nejrealističtěji. Opravdu netoužím vymýšlet nesmysly, uvažuji tak že kdo jiný nám může pomáhat než my Piráti i když z různých PP sobě navzájem?
Brazílie, Austrálie, Indie, Japonsko, USA a mnoho dalších zemí je od nás sice vzdálenostně daleko to ale neznamená, že k sobě nemáme ideově blízko a jsem přesvědčen, že máme mnoho společného o čem můžeme a jsem přesvědčen že bylo by dobře spolu jednat a to především o sdílení zkušeností a o tom jak si můžeme být navzájem užiteční. IT komunikační prostředky nám dávají jedinečnou možnost spolupracovat globálně. Dokud však nebo když přestanou-nebudou fungovat organizace, které by měli dělat to o čem jsi psal pro součinnost dělat byla by škoda oželet případné potřebné nebo zajímavé informace z dalších PP. ZO je(měla by být) pro PP-CZ v podstatě naše diplomatická služba a to že se s kolegy z mnoha PP můžeme vidět třeba jen občas nebo jednou za dlouhá léta, když přijedou do evropy je pořád lepší než kdybychom kvůli tomu rezignovaly na součinnost.

Naprosto s tebou souhlasím, že nic se samo neudělá a potřebujeme lidi, kteří se takovéto činnosti budou věnovat. Na druhé straně jak chceme někoho nominovat ve volbách například do EP pokud nebudeme vědět, že je schopen mezinárodní součinnost rozvíjet a mezinárodně vyjednávat. Nominovat do voleb do EP nebo do Pirátských mezinárodních organizací někoho jen proto, že je mediálně známý nebo administrativně zdatný považuji za kontraproduktivní. Mediální a administrativní činnost musí naši skutečnou činnost doplňovat-podporovat ale nesmí ji nahrazovat-předstírat jinak dojde k prostému vyprázdnění, formalizaci a nežádoucímu zmrtvění. V této věci mohu zatím jen doufat že nový vedoucí PO M.Ferjenčík začne vyvíjet tolik potřebnou činnost a začne komunikovat s jednotlivými KS a případnýmy dalšími zájemci o tom kdo z členů, nebo našich příznivců má nebo by mohl mít předpoklady ale hlavně osobní motivaci a mohl a chtěl na této činnosti participovat. Tedy sbírat zkušenosti z jednání o rozvíjení mezinárodní součinnosti mezi PP drobnou pomocí k získání zkušeností by pak mohla být stáž v EP, nebo na činnosti PP-EU a PPI. Záleží pak poměrně zásadním způsobem jak vedení a členové ZO zapojí zájemce o takovou činnost jako je například J.Lipavský a jistě i další lidé, kteří třeba i rádi cestují po Evropě a po celém světě. Svodky z činnosti pak mohou být vodítkem i nápovědou co už se delá a co by případně mohli dělat další lidé.

Stále jsem přesvědčen, že lidé kteří jedou z ČR do světa za prací, studiem, životními zkušenostmi, mohou být našimi vyslanci vyjednávači navazovači vztahů pro další součinnost a je jen naší chybou neschopností že s těmito lidmi nejsme v užším kontaktu a třeba jim třeba nenavrhujeme-nevyjednáváme kde by mohli bydlet nebo pracovat při jejich cestách po světě.

Možná moje vize zní hypoteticky, jenže bez globálního pohledu nás asi čeká tvoje prognóza malých úspěchů a pak rozpadu. Doufám že se tak nestane a že naše PP-CZ a my jsme schopnější než to zatím vypadá.
Petr.Bajgar

Kolegové přeložili článek od Ricka Falkvingeho zatím je k dispozici zde: v padu
Petr.Bajgar

Prvních deset let Pirátské strany
Přesně před deseti lety, 1. ledna 2006 ve 20:30 středoevropského času, jsem založil švédskou a první Pirátskou stranu spuštěním ošklivé webové stránky. Následně jsme 7.června 2009 prokázali úspěšnost našeho prototypu a hnutí pak dále rostlo. Nebyli jsme ovšem vždy úspěšní, a tak je důležité zachovat si skromnost a ohlédnout se do minulosti.
Datum 1. ledna jsem nevybral ze symbolických důvodů, ale z nutnosti. Na té ošklivé stránce jsem pracoval během svátků Slunovratu a ráno mě čekal běžný pracovní den, takže jsem prostě musel zveřejnit to, co již bylo hotové. Po oznámení se strhla lavina.
Následně jsem švédskou Pirátskou stranu vedl po dobu prvních pěti let a podařilo se nám splnit hlavní cíl - ukázat, že aktivisté mohou kandidovat a získat parlamentní křesla - když strana pod mým vedením 7. června 2009 uspěla ve volbách do Evropského parlamentu. Bylo to obrovské vítězství, které ukázalo, že internetová generace nemusí pasivně přijímat politické nesmysly, ale že dokážeme kandidovat a vykopnout offline generaci z jejich neefektivních práci. Následovalo mnoho dalších úspěchů v ostatních pirátských stranách. Z pozice předsedy jsem odstoupil přesně před pěti lety, pět let po založení strany, když jsem se rozhodl, že se budu na plný úvazek věnovat mezinárodnímu šíření myšlenek svobody, něčemu, co mě stále baví. 

Mise
Stojíme na křižovatce vývoje používání informačních technologií: kdo je kontroluje-bude kontrolovat? Pokud je odpověď "vláda", žijeme ve společnosti typu Velkého Bratra a to tak strašné, že knihy, které se to snažily popisovat v padesátých letech, by mělý být odloženy jako příliš nezřetelné. Na druhou stranu, pokud je odpověď "občané", tak jsme ve více inovativní, kreativní a transparentní společnosti než kdy vůbec byla. V sázce je opravdu hodně.
Více méně všechny současné síly bojují o ovládnutí Internetu. Ačkoliv se tento problém může vyřešit sám, až se ve větším měřítku dostane k moci internetová generace, riskujeme, že do té doby budeme žít ve společnosti Velkého Bratra, provozované bez zpochybňování těmito budoucími silami. Naše mise byla, a stále je, vybudovat most svobody mezi dneškem a dobou, kdy se internetová generace dostane ve větší míře k moci. To bude někdy za 30-40 let. V základu naše mise byla zabránit dystopii, kterou by trvalo staletí odstranit.

Co jsme se naučili
Vyrostli jsme a uspěli jsme ve volbách ve Švédku a Německu, ale také jsme se stali obětí vlastního úspěchu (více o tom dále). Skoro jsme se dostali do Evropského parlamentu v České republice v roce 2014. Aktuálně vedeme ve volebních průzkumech na Islandu s preferencemi přesahujícími 30 procent, což by po jarních volbách v roce 2017 umožnilo mít premiéra (nicméně je to čistě moje spekulace; neznám taktické záměry islandského týmu a o premiérovi mluvím pouze na základě znalosti hrubých čísel - Islandská pirátská strana má zatím největší preference). Můžeme pozorovat, že týmy v různých zemích konzistentně pracují na tom, aby tlačili hnutí dopředu a tím jej proměňovali v realitu. Naučili jsem se, jak být zvoleni. Lépe řečeno, naučili jsme se, jak si zasloužit být zvoleni. V tom je velký rozdíl. Ale ještě jsme se nenaučili, jak si zasloužit být znovu zvoleni. V tomto potřebujeme trochu pokory. Ale ta nejdůležitější věc, kterou jsme se naučili je, že nemusíme pasivně přijímat represivní zákony, ale že je možné kandidovat a nahradit digitální negramoty.

Co jsme dokázali
Je zde hodně věcí, které jsme dokázali za uplynulou dekádu. Pro začátek: straně je dnes deset let, a jsme již druhé období v Evropském parlamentu. To je úspěch, který hraničí s nemožným.
Dokázali jsme dostat téma radikální změny copyrightového monopolu do hlavního politického proudu – platforma pirátské strany je nyní integrální součástí platformy Strany zelených v Evropském parlamentu. Zastavili jsme "třikrát a dost" a udělali jsme jej ilegálním napříč Evropou, čímž jsme zmařili copyrightovému průmyslu plány na odstřihávání lidí od internetu ve stovkách a tisících. Byly jsme klíčoví při zastavení ACTA, pracovali jsme zevnitř Evropského parlamentu, zatím co Anonymous a ostatní organizovali demonstrace napříč evropskými městy. Konečně, je zde Reda Report, kdy Jula Reda – členka Pirátské strany v Evropském parlamentu, zvolena za Německo – byla pověřena formálním zhodnocením toho, co funguje a nefunguje v EU z legislativy copyrightového monopolu, a který dokázala k dané látce vypracovat a dokázala jej v Evropském parlamentu prohlasovat. Pokud by mě někdo před deseti lety řekl, že Pirát bude formálně ve vedení posuzování copyrightového monopolu na evropské úrovni méně než deset let po založení strany, nejsem si jistý, že bych mu uvěřil. Ale co se stalo, se stalo.

Co se změnilo za 10 let
Ve skutečnosti se změnilo jen málo za deset let.
Přišly chytré telefony a nástroje se přestěhovaly ze stolu do rukou. Přišlo streamování (Pandora, Spotify, Netflix) a nahradilo svým působem torrenty jako volbu pro dodávku médií. Lidé již nevyužívají torrenty pro hudbu, ale jistě stále pro filmy a televizní pořady.
Jinak zůstávají argumenty z průmyslu autorských práv stejně hloupé jako jsme slyšeli v roce 2003. Na začátku se nám podařilo zabránit nejhorším stupiditám (zvláštně ACTA a "třikrát a dost"). Ale je stále nelegální využívat vlastní majetek, je ilegální sdílet zajímavé věci s přáteli, také je ilegální dělat zjevně dobré věci jen proto, že se to zastaralému průmyslu nelíbí. To je pitomé.
Jednoho dne jsem žertoval, že bych pravděpodobně mohl znovu zveřejnit 90% článků na tomto blogu a byly by stále platné, jako v den když jsem je psal.
To neznamená, že jsme selhali. To znamená, že boj o moc je vyrovnaný, zatímco v době našeho příchodu na scénu, se věci rychle vydávaly špatným směrem.

Tvrdé lekce: Nadužívaná Demokracie
Jedna z nejdražších lekcí byla v pochopení demokracie, pro co je dobrá a kdy to s ní nepřehánět. Švédská i německá strana selhala na tomto bodě. Detailně popisuji co se stalo ve švédské straně v kapitole sedm ve Swarmwise, ale ve stručnosti, vytvořili jsme sekci pro mládež abychom dostali vládní dotace, museli jsme ji kompletně přestrukturovat v rozporu s internetovým myšlením. A tím nám zazvonil umíráček. Jakmile proběhla změna struktury, tak hodnoty protisíťového myšlení postupně převzali vliv nad decentralizovaným myšlením davu strany a organizace se začala byrokratizovat, odehnala tím aktivisty a osobnosti, které vedli příkladem a činy a ztratila tak svojí schopnost generovat výsledky. Z organizace odměňující nejlepší aktivisty jsme se stali organizací odměňující nejlepší byrokraty. Z toho je těžké se dostat.
V Německu měli podobný příběh. Museli se přeorganizovat do klasické organizace, aby byly schopní dosáhnout na granty. Strana rostla rekordním tempem a nebylo nemožné udržet původní hodnoty, když se počet členů zdesetinásobil, a každý chtěl dostat svůj vlastní projekt do hlavní politické linie strany. Zjednodušeně, nebylo možné udržet hlavní rolí pravé ideologie svobodných informací. Vykrystalizovali dvě frakce, liberální a levicová, a od toho momentu padala německá pirátská strana, která dříve dosahovala 13% v celonárodních preferencích (což není vůbec malý úspěch na tak velikou zemi, jako je Německo).
Lekce zní, že demokracie není řešení, které se hodí všude a na všech úrovních. Demokracie je konstruována jako bezpečnostní ventil na národní úrovni a její hlavní výhodou je, že dokáže vyměnit vládu dříve, než vypukne násilná revoluce. Ale na organizační úrovni, když nesouhlasíte s představiteli, tak máte možnost jednoduše odejít někam jinam. Když to přeženeme, tak demokracie není vhodná pro řízení organizace, kde je na prvním místě dobrovolná participace, protože demokracie vytváří poražené z definice svého procesu a poražení jsou nespokojení a odcházejí jinam. Je zde mnoho lepších cest, jak vést organizaci.
Je třeba podívat se na dva nejúspěšnější open source projekty: Linux (the kernel) a Wikipedia. Ani v jednom z nich se nehlasuje, nikdy. V Linuxu se diskutuje dokud není jasná technická výhoda dané varianty, a pokud se nedosáhne dohody, Torvalds rozhodne. Wikipedia diskutuje dokud není jasné, co tvoří lepší encyklopedii. Zde je důležité ponaučení, spolu s naší zkušeností: zatímco demokracie je preferovaná na státní úrovni, tam kde nemůžete hlasovat nohama, tak na začátku Pirátských stran byla velmi nadužívaná způsobem, který odehnal lidi za velkou cenu.
Tak proč jsme to na počátku Pirátské strany takto s demokracií přehnali? Protože jsme neznali jiný způsob, jak se organizovat. "Všichni ostatní to také takto dělají." Je to velmi cenná lekce, ale postupně jsme se naučili, jak aplikovat síťovou organizaci na nové politické organizace. Později jsem o tom napsal knihu.

Zůstat věrný ideologii, i když se to nehodí
Jsme rytíři svobodného projevu. To znamená například povolit nudismus ve Spojených státech a projevy nenávisti v Německu, i přestože je to politicky nevhodné a téměř tabu. Ve skutečnosti musíme jít ještě dále, než pouze "tolerovat" takové projevy, ale zuřivě je hájit a odmítat lidi bažící po omezení svobody projevu a jejich morální postoje označit jako neudržitelné. Vyhodit tyto bojovníky morálky ze sedel ušlechtilých koní, na kterých jen předstírají, že jedou, a udělat to před zraky celé veřejnosti. Neuspěli jsme v tom díky strachu z nesouhlasu veřejnosti a to se nám neustále vrací. Je zde mnoho dalších příkladů. Pokud nemáte svobodu projevu, nemáte ani žádnou z ostatních svobod. A proto už samotná myšlenka na nějaké tabu musí být nepřijatelná.
V podstatě jsme stále teprve na začátku. Průměrná doba pro novou stranu, aby byl jeden její člověk zvolen, je 25 let. Máme toho před sebou ještě spoustu. Ale sakra, jaká to byla jízda těch deset let.

Rick je zakladatel první pirátské strany a je politickým evangelistou, cestuje po Evropě a po celém světě, aby hovořil a psal o myšlenkách rozumné informační politiky. Dříve podnikal v technochnologiích a miluje whisky.

Původní zdroj: Rick Falkvinge, https://falkvinge.net/2016/01/01/the-fi ... oad-ahead/
Rostislav.Reha
Komunální zastupitel/ka
Profese: informatik
Dal poděkování: 2819 poděkování
Dostal poděkování: 3341 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rostislav.Reha »

To je co za verze, Petre? :)

Neverim na mensi zlo. Je jen velke zlo a zlo, co zatim nemelo sanci vyrust.
exJunior clen KK.
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip
"I love democracy. I love the Republic." Senator Palpatine

Petr.Bajgar

Rostislav.Reha píše:To je co za verze, Petre? :)
Výběr ze stávajícího Pad překladu. Není určitě ideální, ale pro předmět diskuze nad desetilety od založení PP-SE, tedy pro interní potřebu, by to snad mohlo stačit.
Petr.Bajgar

Znění konečného překladu je zde: post437466.html#p437466

Otázkou zůstává jestli jsme schopni nad tímto textem diskutovat? Případně diskutovat o možném vývoji Pirátského hnutí a co by k tomu bylo potřeba dělat.
Petr.Bajgar

Uběhlo 14 dni a jak to vypadá nikdo se nechce nebo neumí vyjádřit k právě minulým deseti letům od založení PP-SE. Pokud se ale neumíme podívat kriticky na minulý vývoj jak se potom orientovat pro vývoj budoucí? Jak neopakovat stejné chyby stále dokola až do úplného vyhoření svého času nadějných a velice potřebných občanských iniciativ usilujících o kultivačního dnešních poměru neustálého nárůstu snah o omezování práv a svobod občanů a privatizace zisku socializace ztrát a dobývání renty pro šmejdy všeho možného druhu a zaměření?
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“