Energetická krize a Fialovo řešení

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
firda
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 5 poděkování
Dostal poděkování: 11 poděkování

Re: Energetická krize a Fialovo řešení

Příspěvek od firda »

Jsme tu sice ve financích, ale NZP je tu off-topic. Kam diskuzi přesunout, pokud je o ní zájem?

Dovolím si dokonce i kacířskou úpravu definice nepodmíněného příjmu/dávky:
Ti kteří dostávají jakékoliv dávky (včetně důchodu) v souhrnné výší vyšší než nepodmíněný příjem na něj nemají nárok (v mezích se to dorovná = základní příjem jako minimální dávka všem).
(Prakticky je jedno jestli mluvíme o nepodmíněné dávce ale snížení ostatních, nebo podmíněnosti při zachování ostatních.)

firda píše: 21 zář 2022, 15:59

Nemakačenka teď dostávájí podporu v nezaměstnanosti, základní příjem nahrazuje většinu takových dávek/podpor, takže v důsledku žádný rozdíl (ve Vašem příkladě).

P.S.: Představte si, že pro začátek dáte všem tisícovku a přesně o tu jim ale snížíte i veškeré dávky (takže pro ty na podporách se nic nezmění), zároveň tím o trochu zvýšíte DPH, aby se to pokrylo (a tím postupně přejdete k efektivní progresi daně). Tento postup můžete opakovat (např. každy rok), až tím odstraníte téměř všechny dávky/podpory (a to včetně důchodu) a zároveň prohloubíte tu progresi. V této fázi dojde ke zjednodušení a zprůhlednění danění a dávek. Pak je třeba přibrzdit a teprve podle ekonomických možností přejít do druhé fáze - zvyšování DPH+NZP a prohlubování progrese. Ano, v této fázi jistě dojde ke zvýšení počtu lidí, co nebudou chtít pracovat, protože jim bude NZP stačit. A právě proto je třeba s touto fází nespěchat.

(Je jedno jestli uvažujete DPH nebo daň z příjmu, nebo obojí, funguje to tak jako tak, ale dokud to nebude alespoň celo-evropské, tak je nutné zachovat obě daně, čistě kvůli přes-hraničnímu danění)

Základem jakékoliv diskuze je ochota přijmout (či alespoň pochopit) jiný názor. Jinak to není diskuze ale paralelní monology.

MirekS
Profese: IT s ekonomickým zaměřením
Dal poděkování: 23 poděkování
Dostal poděkování: 71 poděkování

Příspěvek od MirekS »

qnx píše: 21 zář 2022, 17:32

Na 5,75 určitě nedosáhneme, protože by to narostlo minimálně o transportní poplatky. Nevidím důvod, proč se plazit, úplně by stačilo přestat s Ruskem válčit. To mi připadá jako naprosté minimum, taková základní slušnost mezi obchodními partnery.

Já ten důvod vidím v náladě "ruských špiček". Jako slušnost mezi obchodními partnery (a hlavně jejich státy), když už je o ní řeč, vidím v tom, že si nevyhlašují vůči sobě, byť zprostředkovaně, válku, pardon speciální vojenskou operaci.

Tito uživatelé poděkovali autorovi MirekS za příspěvek:
Petr.Vileta
Miroslav Štěpánek (alias MirekS)
MirekS

Příspěvek od MirekS »

firda píše: 21 zář 2022, 17:53

Jsme tu sice ve financích, ale NZP je tu off-topic. Kam diskuzi přesunout, pokud je o ní zájem?

Existují, dnes už pomalu "vyhaslá", vlákna o NZP, viz. viewtopic.php?f=637&t=55426 nebo viewtopic.php?f=554&t=53832. Tak tam nebo založit nové vlákno.

Tito uživatelé poděkovali autorovi MirekS za příspěvek:
firda
qnx
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování

Příspěvek od qnx »

MirekS: Jistě, nevedou proti sobě speciální vojenské operace a ani ekonomickou válku. Proto bych proti Rusku nic takového nevedl a pak si můžeme sednout k tomu stolu a domluvit si nějaké ty obchody. Je k tomu ideální příležitost, když se na ruském trhu otevřelo tolik příležitostí.

55108311
Dal poděkování: 112 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování

Příspěvek od 55108311 »

qnx píše: 21 zář 2022, 20:16

Proto bych proti Rusku nic takového nevedl a pak si můžeme sednout k tomu stolu a domluvit si nějaké ty obchody. Je k tomu ideální příležitost, když se na ruském trhu otevřelo tolik příležitostí.

Nevím jak na takovou ***** slušně zareagovat.
V roce 1938 "Daladierům" chyběla ta historickou zkušenost, takže jejich nebetyčnou hloupost je snad možné nějak pochopit. Omluvit určitě ne, ale pochopit ano.
Ale dneska? :roll:

firda

Příspěvek od firda »

MirekS píše: 21 zář 2022, 18:09
firda píše: 21 zář 2022, 17:53

Existují, dnes už pomalu "vyhaslá", vlákna o NZP, viz. viewtopic.php?f=637&t=55426 nebo viewtopic.php?f=554&t=53832. Tak tam nebo založit nové vlákno.

Zde: viewtopic.php?p=819446#p819446

Základem jakékoliv diskuze je ochota přijmout (či alespoň pochopit) jiný názor. Jinak to není diskuze ale paralelní monology.

firda

Příspěvek od firda »

55108311 píše: 21 zář 2022, 20:32

Proto bych proti Rusku nic takového nevedl a pak si můžeme sednout k tomu stolu a domluvit si nějaké ty obchody. Je k tomu ideální příležitost, když se na ruském trhu otevřelo tolik příležitostí.

Nevím jak na takovou ***** slušně zareagovat.
V roce 1938 "Daladierům" chyběla ta historickou zkušenost, takže jejich nebetyčnou hloupost je snad možné nějak pochopit. Omluvit určitě ne, ale pochopit ano.
Ale dneska? :roll:

Sem prosím: viewtopic.php?f=559&t=62483

MirekS

Příspěvek od MirekS »

Proto bych proti Rusku nic takového nevedl a pak si můžeme sednout k tomu stolu a domluvit si nějaké ty obchody.

Ve Vašem postoji mi jaksi přebývá ta ignorance skutečnosti, že někdo proti vám (civilizaci či uskupení států, kde žijete) vede, byť zprostředkovaně, válku. Z toho mi tedy nevyplývá možnost uzavírat pro obě strany výhodné obchody. Ukončit tyto války jde nejspíš současně, a to jedině jednáním. Těch forem je jistě více, ale jedině tato je civilizovaná, hodná 21. století.

qnx
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování

Příspěvek od qnx »

MirekS: Se mnou tedy Rusko žádnou válku nevede a já s Ruskem také ne. Já mám s Ruskem přátelský vztah :-) To jen z nějaké zvůle "moje" vláda vede válku s Ruskem. Jenže to by se mohlo celkem elegantně vyřešit změnou té vlády, že? Tomu docela nahrává fakt, že ta vláda nasírá stále větší část obyvatelstva, takže k té změně může v dohledné době dojít.
Jaké je Fialovo řešení energetické krize nevím, ale s jinou vládou by se to řešit dalo.

MirekS

Příspěvek od MirekS »

qnx píše: 21 zář 2022, 22:54

Se mnou tedy Rusko žádnou válku nevede a já s Ruskem také ne. Já mám s Ruskem přátelský vztah :-) To jen z nějaké zvůle "moje" vláda vede válku s Ruskem. Jenže to by se mohlo celkem elegantně vyřešit změnou té vlády, že? Tomu docela nahrává fakt, že ta vláda nasírá stále větší část obyvatelstva, takže k té změně může v dohledné době dojít.
Jaké je Fialovo řešení energetické krize nevím, ale s jinou vládou by se to řešit dalo.

To, že s Ruskem nevedete žádnou válku, není podstatné. Vy nejste ČR jako celek. Myslím, že vláda má zřejmý důvod, proč se (ekonomické) války (zprostředkovaně) účastníme.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“