radomirpolach píše: ↑04 pro 2022, 14:52qnx píše: ↑03 pro 2022, 22:19Petr.Vileta: Já nevidím důvod daňově penalizovat neobsazenost bytu/domu, to mi připadá vůči majitelům značně nefér. Na druhou stranu nemám problém s větším zdaněním nadpočetných bytů/domů (třeba nad 3ks) a ani s případným znárodněním bytů/domů v majetku velkospekulantů. Každý to máme jinak.
A údržbu infrastruktury v daném místě bude platit kdo, když v bytě nikdo nemá trvalé bydliště? Část daní z příjmů se posílá do místa trvalého bydliště.
No jistě, část daní se posílá obci. A ty, jako majitel neobývaného rodinného domku, který jsi zdědil po svých rodičích a držíš ho pro své vnuky, než nabudou plnoletosti, přece platíš standardní (nezvýšenou) daň z nemovitosti. Další nemovitost v tvém držení je tvůj byt, ve kterém žiješ a také platíš běžnou daň. Ale kdybys měl dalších 5 bytů či domů, tam už bys při neobydlení platil daň zvýšenou. Nechceme přece nutit dědice, aby dům či byt ihned po vypořádání dědictví pronajali komukoliv "z ulice". Zažil jsem na vlastní kůži, jak složité je zbavit se neplatícího nájemníka i se smlouvou na dobu určitou.