Trochu tu rozseknu tu intelektuálně - filosofickou debatu...a stočím to k trochu konkrétnější věci a to je program Pirátů pro nadcházející volby, co by podle Vás měl obsahovat za hlavní idee?
Ta cesta k úspěchu přece nemůže být přece tak těžká, v ČR se dá zásadně měnit cokoliv, v podstatě je toho tolik, že na 4leté období nemá smysl soustředit se na naprosto vše a efektivnější snad bude vybrat například 3 stěžejní témata. Za mě:
- Zlepšení dostupnosti zdravotní péče, inovace školství pro 21. století (pokud možno bez jakékoliv ideologie) a samozřejmě zásadní osekání a zefektivnění státu.
Pod ty tři body lze vypsat nespočet podbodů, do kterých by bylo fajn seknout.
Vlastně, když nad tím tak přemýšlím, on ten Milei není špatný příklad.. kdyby Piráti přišli a akcentovali ty ekonomická témata tímto směrem, věřím, že ty preference poletí vzhůru.
Popravdě nerozumím tomu, proč se tady na tom politickém písečku dodnes neobjevil nikdo, kdo by akcentoval tyto (pro někoho možná extrémní názory) na to, jak má vypadat stát. Tedy minimalisticky, efektivně s důrazem na spravedlnost pro všechny. Ta efektivita žalostně chybí snad ve všech aktuálních aspektech státu, za novodobou historii jsme se zmohli snad jen na to integrovat se do EU a NATO. Jinak se zde zásadně nic nezměnilo, nevím jak Vás, ale mě to neskutečně deprimuje. V roce 2024 se tady zaprděnci přou ve sněmovně nad jakousi úpravou důchodového systému, místo toho aby jsme se bavili, jak transformovat systém a vzdělat eknomicky lidi tak, aby se dokázali na důchod připravit sami..
Pak se podívám například na nedokončenou infrastrukturu, a je mi vážně stydno, mimochodem jeli jste někdy autem například z Č. Budějovic do Plzně? to vám povím je zážitek, opravdu klobouk dolů opět v 21. století, silnice mezi dvěma krajskými městy odpovídá kapacitně asi tak 50-100let zpět, přijde nám tohle normální?
A těch oblastí, kde to stojí podobně za starou belu by se dalo jmenovat donekonečna, pokaždé, když se nad tou situací zamyslím, propadám lehké depresi. Takže, jsem opravdu zvědav na program, který představí Piráti do nadcházejících voleb, kdysi jsem v tuhle stranu vkládal své naděje na změnu, pořád věřím, že tam ta šance je, tak to nepo*erte
EDIT: Jestli tady funguje ještě nějaká moderace, klidně tenhle můj výplod přesuňte do Bezbřehé..