Byty a znárodňování

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Byty a znárodňování

Příspěvek od Petr.Vileta »

radomirpolach píše: 04 pro 2022, 14:52
qnx píše: 03 pro 2022, 22:19

Petr.Vileta: Já nevidím důvod daňově penalizovat neobsazenost bytu/domu, to mi připadá vůči majitelům značně nefér. Na druhou stranu nemám problém s větším zdaněním nadpočetných bytů/domů (třeba nad 3ks) a ani s případným znárodněním bytů/domů v majetku velkospekulantů. Každý to máme jinak.

A údržbu infrastruktury v daném místě bude platit kdo, když v bytě nikdo nemá trvalé bydliště? Část daní z příjmů se posílá do místa trvalého bydliště.

No jistě, část daní se posílá obci. A ty, jako majitel neobývaného rodinného domku, který jsi zdědil po svých rodičích a držíš ho pro své vnuky, než nabudou plnoletosti, přece platíš standardní (nezvýšenou) daň z nemovitosti. Další nemovitost v tvém držení je tvůj byt, ve kterém žiješ a také platíš běžnou daň. Ale kdybys měl dalších 5 bytů či domů, tam už bys při neobydlení platil daň zvýšenou. ;) Nechceme přece nutit dědice, aby dům či byt ihned po vypořádání dědictví pronajali komukoliv "z ulice". Zažil jsem na vlastní kůži, jak složité je zbavit se neplatícího nájemníka i se smlouvou na dobu určitou. :(

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

radomirpolach
Příznivec Pirátů – Zlínský kraj
Profese: Head of DevOps, Software Engineer
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 102 poděkování

Příspěvek od radomirpolach »

Petr.Vileta píše: 04 pro 2022, 22:42
radomirpolach píše: 04 pro 2022, 14:52
qnx píše: 03 pro 2022, 22:19

Petr.Vileta: Já nevidím důvod daňově penalizovat neobsazenost bytu/domu, to mi připadá vůči majitelům značně nefér. Na druhou stranu nemám problém s větším zdaněním nadpočetných bytů/domů (třeba nad 3ks) a ani s případným znárodněním bytů/domů v majetku velkospekulantů. Každý to máme jinak.

A údržbu infrastruktury v daném místě bude platit kdo, když v bytě nikdo nemá trvalé bydliště? Část daní z příjmů se posílá do místa trvalého bydliště.

No jistě, část daní se posílá obci. A ty, jako majitel neobývaného rodinného domku, který jsi zdědil po svých rodičích a držíš ho pro své vnuky, než nabudou plnoletosti, přece platíš standardní (nezvýšenou) daň z nemovitosti. Další nemovitost v tvém držení je tvůj byt, ve kterém žiješ a také platíš běžnou daň. Ale kdybys měl dalších 5 bytů či domů, tam už bys při neobydlení platil daň zvýšenou. ;) Nechceme přece nutit dědice, aby dům či byt ihned po vypořádání dědictví pronajali komukoliv "z ulice". Zažil jsem na vlastní kůži, jak složité je zbavit se neplatícího nájemníka i se smlouvou na dobu určitou. :(

Daň z nemovitosti (na byty a domy) v ČR v tuto chvíli nepokrývá náklady na infrastrukturu. Tj. defakto říkáte, že je třeba zvýšit daň z nemovitostí plošně. V USA se tuším platí 1% z ceny nemovitosti. Nebo si myslíte, že platit tisíc Kč ročně nebo méně (do toho spadá většina majitelů bytů) je dost na pokrytí nákladů? Pokud v ČR z bytu za 5 milionů platíte tisíc Kč, tak v USA by to bylo 50 tisíc.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

radomirpolach píše: 05 pro 2022, 13:28

Daň z nemovitosti (na byty a domy) v ČR v tuto chvíli nepokrývá náklady na infrastrukturu. Tj. defakto říkáte, že je třeba zvýšit daň z nemovitostí plošně. V USA se tuším platí 1% z ceny nemovitosti. Nebo si myslíte, že platit tisíc Kč ročně nebo méně (do toho spadá většina majitelů bytů) je dost na pokrytí nákladů? Pokud v ČR z bytu za 5 milionů platíte tisíc Kč, tak v USA by to bylo 50 tisíc.

Ale vždyť obec přece stanovuje koeficienty na svém území, tak kolem náměstí lze stanovit vyšší, než někde na okraji předměstí, kam ani nejezdí MHD. ;)

Jo a mimochodem, můj rodinný domek měl při úmrtí babičky hodnotu 900 tisíc, ale po úmrtí matky už 3 miliony. Přitom jsem žádnou zásadní rekonstrukci neprováděl, jen jsem si místo kamen na uhlí pořídil radiátory a kotel na plyn. Tím jsem asi náklady města na infrastrukturu nejen nezvýšil, ale dokonce snížil, protože mi přes zimu nemusí odvážet popel. :D

Věř, ale komu věříš měř.

radomirpolach

Petr.Vileta píše: 05 pro 2022, 16:15
radomirpolach píše: 05 pro 2022, 13:28

Ale vždyť obec přece stanovuje koeficienty na svém území, tak kolem náměstí lze stanovit vyšší, než někde na okraji předměstí, kam ani nejezdí MHD. ;)

Jo a mimochodem, můj rodinný domek měl při úmrtí babičky hodnotu 900 tisíc, ale po úmrtí matky už 3 miliony. Přitom jsem žádnou zásadní rekonstrukci neprováděl, jen jsem si místo kamen na uhlí pořídil radiátory a kotel na plyn. Tím jsem asi náklady města na infrastrukturu nejen nezvýšil, ale dokonce snížil, protože mi přes zimu nemusí odvážet popel. :D

Ani s maximálními koeficienty to nepokrývá náklady na infrastukturu. Naše daň z nemovitostí je prostě velmi nízká. Tam jsou zákonem jasně dané mantinely, které ukazují výši.

Ta anekdota je hezká, ale ani v jednom případě daň z nemovitostí nepokryla náklady na údržbu infrastruktury.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

radomirpolach píše: 05 pro 2022, 17:08

Ta anekdota je hezká, ale ani v jednom případě daň z nemovitostí nepokryla náklady na údržbu infrastruktury.

Takže, kdyby se u nás platila daň jako v Rakousku, tedy 10%, tak z mého domku údajně za 3 miliony budu platit 300 000 ročně? Jen podotýkám, že mám důchod 14 000 Kč, tj. 168 000 Kč za rok. Z čeho bych to asi tak zaplatil? Jo v Rakousku bych to z důchodu utáhl. :D

Věř, ale komu věříš měř.

qnx
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování

Příspěvek od qnx »

radomirpolach: O jaké infrastruktuře je vlastně řeč? Daň z nemovitosti si platím, ale nevšiml jsem si, že by mi z toho stát něco vrátil v podobě investice do infrastruktury. Kanalizace mi k domu nevede, plynovod a vodovod také ne, dokonce jsem si za vlastní peníze musel vybudovat 150m cesty, abych se vůbec dostal k domu. Zůstává jen elektřina a pevná linka, ale to si stejně samostatně platím každý měsíc. Školu v obci nemáme, doktora nemáme, hromadná doprava je žalostná. Za co bych měl platit větší daň z nemovitosti? Dokonce i to 1% je zlodějina.

radomirpolach

qnx píše: 05 pro 2022, 18:22

radomirpolach: O jaké infrastruktuře je vlastně řeč? Daň z nemovitosti si platím, ale nevšiml jsem si, že by mi z toho stát něco vrátil v podobě investice do infrastruktury. Kanalizace mi k domu nevede, plynovod a vodovod také ne, dokonce jsem si za vlastní peníze musel vybudovat 150m cesty, abych se vůbec dostal k domu. Zůstává jen elektřina a pevná linka, ale to si stejně samostatně platím každý měsíc. Školu v obci nemáme, doktora nemáme, hromadná doprava je žalostná. Za co bych měl platit větší daň z nemovitosti? Dokonce i to 1% je zlodějina.

To asi záleží kde bydlíte. Každopádně máte toho spoustu: pouliční osvětlení, technické služby (v zimě odhrnování sněhu např.), údržba městské kanalizace, provoz MHD (jízdné ho většinou nepokryje), atd.

Vlastimil.Bednarik
Místní předsednictvo
Profese: Sabatikl
Dal poděkování: 115 poděkování
Dostal poděkování: 115 poděkování

Příspěvek od Vlastimil.Bednarik »

Kurva co to furt melete :shock: daň z nemovitosti je jen a jen krádež.
Peníze na nákup, zde nemovitosti, jsem poctivě vydělal a zdanil z donucení. A znovu chcete peníze? Za co? Že jsem celý život pracoval?
A zdaňovat tzv. nadstandard; někdo opatrně nad 3 byty, jiný nadšeně nad 5 :weep: vždyť je to jedno za kolik bytů.
Chcete to normálně ukrást, znárodnit, svoloči...
Kurva, to nemá s programem Pirátů nic společného, jděte do prdele :lol:

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vlastimil.Bednarik za příspěvek:
Petr.Vileta
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

Vlastimil.Bednarik píše: 05 pro 2022, 21:48

Kurva co to furt melete :shock: daň z nemovitosti je jen a jen krádež.
Peníze na nákup, zde nemovitosti, jsem poctivě vydělal a zdanil z donucení. A znovu chcete peníze? Za co? Že jsem celý život pracoval?
A zdaňovat tzv. nadstandard; někdo opatrně nad 3 byty, jiný nadšeně nad 5 :weep: vždyť je to jedno za kolik bytů.

Původní nápad byl o zvýšeném zdanění dlouhodobě neobydlených bytů nad určitý počet.

Pokud to je krátkodobě neobydlené (držíš to pro děti než dospějí), nevadí.
Pokud to je dlouhodobě neobydlené, ale máš jen 2 až 5, zase nevadí.

Pokud jich máš 6 a na spekulaci nebo dokonce černé podnikání (AirBnb), tak zdanit. A nebo si to nech zrekolaudovat na hotel nebo penzion. Ono jde o to, že bytů i domu je nedostatek a zabírají prostor a pokud jen tak leží ladem, tak vyšší zdanění by mělo vlastníky donutit k nějaké akci. Prodat, pronajmout, založit si firmu na podnikání s těmi byty, prostě něco. Asi sám uznáš, že když si za miliardu postaví celou městkou čtvrt, kde musí fungovat veřejné osvětlení, MHD, úklid ulic a odpadu, ale ty domy nechá 5 let prázdné a jen čeká až se cena domů nebo nájmů zvedne, že to asi není správné. ;)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
jirifiedler3

Věř, ale komu věříš měř.

Vlastimil.Bednarik
Místní předsednictvo
Profese: Sabatikl
Dal poděkování: 115 poděkování
Dostal poděkování: 115 poděkování

Příspěvek od Vlastimil.Bednarik »

Že se na ně, Petře, nevysereš. Myslíš to dobře, ale nahráváš svoloči, co nás chce oholit o první poslední. Vždyť nic neumí, nic nedokázali, nic nezměnili... jejich absolutorium dnes tzv Vysokých škol stojí za hovno; tak chtějí "jen narovnat soukromé vlastnictví" :o ukrást co ukrást půjde...

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“